Bild
Nästa artikel
Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

NYHETER

Polisen har 2 200 nya mildhybrider från Volvo på väg in i garaget. Här är skisserna som visar hur bilarna ska se ut.

Volvo ska leverera minst 2 200 nya polisbilar under de kommande åren, och för första gången ska suv-modellen XC60 tjänstgöra som polisbil.

Det är resultatet av en så kallad ”arbetsmiljöutvärdering” som gjorts med poliser från flera olika regioner.

Tidigare har polisen kört Volvos kombimodeller samt de upphöjda Cross Country-modellerna, samt suvar från andra märken.

– Merparten av fordonsparken kommer att utgöras av Volvo XC60. För trafik- och eskortuppdrag blir det Volvo V90, säger Robert Haaga, som är projektledare på Utvecklingscentrum Stockholm inom polisen.

Polisbilarna får inte samma hastighetsbegränsning på 180 km/tim som Volvo nu inför för andra köpare.

Se bilderna: Så ska polisens nya Volvo XC60 se ut

Skyltigenkänning och 360-graderskamera

Polisversionen av Volvo XC60 får motoralternativet B5 AWD vilket innebär en dieselmotor med mildhybridsystem på 235 hästkrafter. Volvo V90 får prestandaalternativet B6 AWD med bensinmotor och mildhybridsystem på 300 hästkrafter.

Mycket kraft har också lagts vid att föra in modern teknik i bilarna, som kommer ha avancerad teknisk utrustning med exempelvis ett nytt navigeringssystem, radar, 360-graderskamera och ANPR (automatic number plate recognition)”, skrev Volvo i ett pressmeddelande.

Nu har polisen i Malmö även publicerat några preliminära skisser på hur Volvos polis-XC60 kommer se ut när den börjar rulla ut på vägarna.

– Nu får polispersonal i yttre tjänst ett bra arbetsverktyg med modern teknik och god arbetsmiljö. Svensk polis tar en stort steg framåt med denna nya generation av polisbilar, säger Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.