Bild
Nästa artikel
Septembertrafiken ovanligt säker

Septembertrafiken ovanligt säker

STATISTIK

Trafiken blir allt säkrare. I september omkom 18 personer jämfört med 29 förra året vilket preliminärt gör september 2013 till den säkraste septembermånaden hittills.

Det blir allt säkrare att färdas på svenska vägar och Sverige är ett av världens säkraste länder att färdas på väg i.

Under september i år omkom i sammanhanget låga 18 personer i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15:e oktober. Det är 11 färre jämfört med september förra året. Till och med september månad har därmed 195 personer omkommit i vägtrafiken.

Fem av de omkomna personerna hade färdats i personbil, två i lastbil, sju på motorcykel, en på cykel och tre var gående. Tre bilister och en motorcyklist omkom i singelolyckor. En bilist och en motorcyklist omkom i mötesolyckor. Tre motorcyklister omkom i avsvängsolyckor och en i en korsningsolycka. Två fotgängare blev påkörda av personbilar och en av en buss.

Bland de omkomna var 15 män och 3 kvinnor. Tre av de omkomna var över 65 år men ingen var under 18 år.

Medelantalet omkomna i september månad, under de senaste fem föregående åren, är 31 personer.

Under de senaste 12 månaderna har 271 personer omkommit och 2 816 skadats svårt i vägtrafikolyckor. Under de senaste föregående 12 månaderna omkom 280 samt skadades svårt 3 033 personer. Det innebär en minskning med 3 respektive 7 procent. Jämför man med ett 5 års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 18 procent och antalet svårt skadade med 13 procent.

Du kan läsa mer ingående statistik av utvecklingen av dödade och svårt skadade som redovisas i tabellform under polisrapporterad olycksstatistik.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.