Nästa artikel
Sinnenas promenad i Wij Trädgårdar
Nyheter

Sinnenas promenad i Wij Trädgårdar

Publicerad 1 augusti 2011 (uppdaterad 1 augusti 2011)
På väg till en släktträff i Ockelbo stannar jag för ett besök i Wij Trädgårdar. Det är en härlig plats att njuta av även när inget kungligt bröllop står för dörren.

Småbåtarna härifrån är välkända även bland folk som inte är intresserade av båtar. 

Wij Trädgårdar knyter an till alla dessa komponenter i Ockelbos historia och utveckling. De utnyttjas på ett läckert sätt i de olika trädgårdarna. 
 
Ett av de första trädgårdsrummen som möter besökaren är Skogens Trädgård, skapad av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Materialvalet är nordiskt med starka kopplingar till den gamla bruksmiljön. Här används granit som husgrunder, timrade väggar, stål och glas tillsammans med Ockelbohedens grusmaterial och kullersten. 
 
platsen intill kallas Landskapsparken och här är målet att skapa ny energi i gamla landskap. Parken är ett tio hektar stort område och gemensam arbetsplats för lantbrukare, formgivare, skogsbrukare, konstnärer, trädgårdsmästare, kockar och ingenjörer. 
På väg till Rosenträdgården och Trädgårdens Hus, en byggnad i nationalromantisk stil, passerar vi Skuggträdgården.Mellan herrgårdens norra flygel och den rödfärgade trädgårdsakademin fyller gröna måbärsbuskar de mörkaste partierna av parkens mark. Här finns också smideskonst av Richard Svanström.
 
På väg uppför åsen förnimmer jag rosornas underbara doft. Nu är jag rejält nyfiken. För hur ska dessa kräsna växter överleva i klimatzon 5? 
Över förväntan visar det sig. Väldränerad mark, god solexponering och skydd mot vindar ger rätta förutsättningar. 
Rosträdgårdens gångar löper i ett i mönster och det är avslappnande att vandra runt i detta sinnenas mästerverk där humlorna surrar och gruset knarrar. 
Platsen är skapad av Simon Irvine, trädgårdsdesigner född i England men bosatt i Sverige sedan 1990. Pergolan är skapad av konstnären och smeden Svenolof Sundberg i samverkan med Ockelbokonstnären Yngve Gunnarsson. 
 
Och så till maten, denna kröning av dagen. Wij Trädgårdskök satsar på närproducerad mat med ekologisk inriktning. 
Grönsakerna kommer delvis från Wij Trädgårdars egna odlingar och buffébordet lockar med färgsprakande anrättningar. Här blir det lite lätt Finlandsfärjestämning runt faten då maten ser så läcker ut och alla vill ha. Buffébordet dukas upp varje dag under sommaren och kostar 159 kronor per person, inklusive kaffe med kaka.
 
På tillbakavägen rekommenderas ett kommersiellt stopp. I Wij Trädgårdshandel finns allt som en trädgårdsfantast kan önska sig. Andra botaniserar bland konsthantverken i Turbinen, en butik där 15 konsthantverkare, boende i Ockelbo, säljer sina alster. 
Själv handlade jag ett smycke i glas till min tolvåriga dotter och två prydnadsfigurer i rakukeramik. 
Trevliga souvenirer som minner om en fin utflykt. &
Carola Eklundh (text och foto)

Trots att det är klimatzon 5 trivs rosorna utmärkt i sin vackra trädgård, skapad av Simon Irvine.

Skogens Trädgård är ett tidsdokument kring 2000-talets trädgårdskonst.

Grönsakerna kommer i stor utsträckning från trädgårdens egna odlingar. Grönsakerna kommer i stor utsträckning från trädgårdens egna odlingar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.