Nästa artikel
Skydda dig mot ID-kapning
NYHETER

Skydda dig mot ID-kapning

Publicerad 24 oktober 2016 (uppdaterad 25 oktober 2019)
Åker du utomlands över vintern med din husbil kan det vara klokt att säkra din post från myndigheter och banker. Skatteverket inför nu möjlighet att spärra obehörig ändring av din mantalsskrivningsadress för att försvåra bedrägerier.

Många har sannolikt läst om ett ökat antal kapningar av identiteter vars syfte har varit att exempelvis beställa kreditkort, ta lån eller på annat bedrägligt sätt sko sig ekonomiskt på din bekostnad. Upplysningscentralen skrev i ett pressmeddelande 2015 att bedrägerier med hjälp av kapade identiteter fortsätter att öka i oförminskad takt och är nu ett av de vanligaste brotten och under 2014 uppgick dessa till 67 000, bara knappt under antalet polisanmälda cykelstölder som enligt BRÅ uppgick till 70 900. Undersökningen visade att id-kapningarna nu omsätter 3,7 mdr kronor årligen vilket var en ökning med 37 procent (1,0 Mdr) sedan 2013.

Det vanligaste användningsområdet för kapade identiteter är att bedragarna beställer varor över internet, telefonabonnemang och postorder. Antalet personer i undersökningen som uppgav att bedragarna utnyttjat deras identiteter till att beställa varor över internet hade ökat med 17 procent mellan 2014 och 2015.

Skatteverket inför därför en ny tjänst som ska minska risken för att obehöriga ska kunna ändra din adress utan din vetskap. E-tjänsten Spärra obehörig adressändring innebär att du kan hindra adressändringar som görs utan e-legitimation. Skatteverket lanserar även en e-tjänst för att anmäla särskild postadress vilket enklast kan förklaras som en tillfällig folkbokföringsadress.

Om du spärrar din adress i e-tjänsten Spärra obehörig adressändring, gäller spärren både din folkbokföringsadress och den särskilda postadressen om du har en sådan. Folkbokföringsadressen ändras via e-tjänsten Flyttanmälan och anmälan av särskild postadress görs via e-tjänsten Särskild postadress.

– Jag uppmanar alla som har möjlighet att ansluta sig till den nya spärrtjänsten. Det är mycket efterlängtat att vi fått den här möjligheten till ökad trygghet, säger Agneta Carlquist från Skatteverket i ett pressmeddelande.

UCs REKOMMENDATIONER VID ID-KAPNING

Så här minskar du risken för att bli utsatt för ID-kapning

Öka din medvetenhet. Var inte naiv på nätet. Tänk på att vara försiktig med vilken information som du sprider på nätet. Berätta t ex inte i sociala medier att du ska vara borta eller hur länge. Håll koll på din digitala identitet genom att regelbundet googla dig.

Skaffa en bra bevakningstjänst! UC ID-Skydd larmar dig via SMS eller ePost dom något ändras i din kreditupplysning t ex en adressändring eller om någon begär en kreditupplysning på dig. Med UC ID-Skydd får du dessutom personlig hjälp att bestrida alla fakturor och hantera konsekvenserna av en eventuell id-kapning.

Lås brevlådan. På samma sätt som du låser ditt hus när du lämnar det bör du låsa brevlåda. Eftersänd eller lagra din post när du reser bort. Så här gör du om du drabbas
  • Gör omedelbart en bedrägerispärr hos UC 08-670 90 00
  • Polisanmälbedrägeriet på telefon 114 14
  • Bestrid alla fakturor och annat du inte känner igen
  • Kontakta alla företag som du fått beställningsbekräftelser och likande ifrån

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.