Bild
Nästa artikel
Slut med belysta statushöjare på bilar

Slut med belysta statushöjare på bilar

NYHETER

Tycker du det är snyggt med belysta karossdetaljer? Glöm det. Även om långt ifrån alla har en Rolls-Royce med belyst kylarprydnad erbjuder även Skoda och Mercedes motsvarande tillval om än betydligt billigare.

Snyggt och statushöjande menar förespråkarna. De nostalgiska minns att den brittiska biltillverkaren Wolseley car redan för ett femtiotal år sedan utmärkte sig med en belyst fabrikatsskylt i kylaren medan modernisterna sätter kulörta belysningar under bilen så att bilen mer liknar en rullande neonskylt. Riktigt så långt som i det något tillspetsade exemplet med neonskylten har inte dagens biltillverkare dragit det men med små belysta detaljer ger det bilen en viss karaktär som köpare uppskattar så pass mycket att de är beredda att köpa det som tillval.

Har man en Rolls-Royce och vill få ytterligare uppmärksamhet än den måttligt diskreta grillen förmedlar kan man köpa till en belyst version av den klassiska kylarprydnaden ”Spirit of Ecstacy”. Helt gratis är det dock inte, Rolls-Royce debiterar 40 000 extra för denna statushöjande detalj som erbjudits sedan fyra år.

Nu behöver man inte ha en Rolls-Royce för att få en fabriksmonterad belysning. Mercedes erbjuder en belyst stjärna i fronten och grillen på nya Skoda Enyaq kan fås i belyst utförande. Elbilarnas ledramper i fronten ska vi nog inte ta upp i det här sammanhanget, de är ofta mer än fantasifyllda.

Nu sätter EU stopp för just den möjligheten i tillvalslistan. Det finns en särskild samling föreskrifter med det långa namnet ”Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av fordon med avseende på installering av belysnings- och ljussignalanordningar” som Rolls-Royce och andra biltillverkare nu behöver ta hänsyn till.


Enligt de nya reglerna är den här typen av belysta kylarprydnader inte godkända inom EU:s typgodkännandeprocess och tillverkningen av den upplysta Spirit of Ecstacy-prydnaden läggs nu ned. Inget särskilt nämns dock om elbilars ledramper.

De nya reglernas avsikt är att minska  ljusföroreningarna, ett begrepp som används för att beskriva det urbana samhällets påverkan på nattmörkret. För några år sedan rapporterades att natthimlen blivit hundratals gånger ljusare sedan väg- och andra typer av belysning först infördes och det innebär risker för nattaktiva djur samt för forskning om universum. Så nu blir det hela väsentligt bättre än tidigare när kylarprydnaderna släcks.
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.