Bild
Nästa artikel
Snöröjare ska undersökas efter fusk

Snöröjare ska undersökas efter fusk

NYHETER

Företagen som förser snöröjning och halkbekämpning ska nu granskas och för SVT berättar en tidigare arbetsledare om hur fusket är systematiskt.

Trafikkontoret i Stockholm Stad har genom sina egna kontroller funnit att de företag som ska snöröja och halkbekämpa kommunens vägar har misskött sitt uppdrag. 

– Trafikkontoret granskar snöröjningen och halkbekämpningen både genom GPS-spår, stickprovskontroller och genom att följa upp allmänhetens tips och klagomål. Denna säsongen har trafikkontoret kunnat konstatera att entreprenörerna brustit särskild gällande halkbekämpningen, säger Christian Valtersson, det miljöpartistiska trafikborgarrådet Daniel Helldéns pressekreterare till SVT.

För SVT Stockholm berättar en tidigare arbetsledare för en av företagen att ledningen ville att snöröjarna inte skulle utföra vissa uppdrag i upphandlingen och istället lägga tid på mer lönsamma extrajobb. 

– Du ska göra så lite som möjligt för att tjäna så mycket som möjligt. Du skiter i att göra det du ska göra enligt kontrakten och letar upp extrajobb. Det är det man tjänar pengar på, säger han till SVT.

En insats som lyfts som exempel är snöröjning av trappor i Liljeholmen/Hägersten efter tolv centimeter snö i början av februari. Enligt entreprenören gjordes jobbet på 14 timmar av sex arbetare, vilket med 2200 löpmeter trappa innebär två trappsteg röjda och sandade i minuten utan rast. 

Stockholm Stad tillsätter nu en extern revision för att se hur utbrett fusket är och de företag som har fuskat kommer att få viten.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.