Nästa artikel
Solcellspaviljong
Framtid

Solcellspaviljong

Publicerad 18 juli 2013 (uppdaterad 19 juli 2013)
Vår systertidning Vi Bilägare skriver om en solcellspaviljong för elbilar. Paviljongen fick oss att tänka på förtält och markiser med inbyggda solceller, är det en framtida lösning för fricampare måntro?

Det är den Los Angeles-baserade design- och arkitekturfirman Synthesis Design + Architecture (SDA) som ligger bakom det du ser på bilden ovan.
”Pure Tension Pavilion” som den kallas, är en sorts solpanel som håller på att tas fram för Volvo Italien. Den udda konstruktionen är ett nät, eller en duk, som består av polyeten, kolfiber och lite annat, med integrerade solceller.


Solcellsnätet är fortfarande i utveckligsstadiet men ska snart följa med när Volvos laddhybrid V60 Plug-in Hybrid visas upp på olika mässor och event. Volvon ska då stå och visas upp för allmänheten samtidigt som dess batterier laddas av det gigantiska nätet. Den 15 september kommer det att ske för första gången, i Rom.
Designfirman tror på solcellsteknik, men panelerna brukar ofta vara klumpiga och inte särskilt snygga. Därför håller man på att utveckla den här utfällbara paviljongen som då ska vara både praktisk och vacker, som ett sorts konstverk, med formen av en orkidé.
Tanken är att den ska kunna användas för uppladdning av elbilar och laddhybrider i framtiden. Då den inte används eller då bilen körs, fälls allt helt enkelt ned i bagageutrymmet. Enligt firman får konstruktionen plats i en liten tältväska.

 

 

 

 

Pure Tension Pavilion

Liten modell av paviljongen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.