Bild
Nästa artikel
Sotenäs för populärt för husbilar

Sotenäs för populärt för husbilar

NYHETER

Mer information ska stoppa husbilar ute på klipporna vid Sotenäs i Bohuslän. Inte på något bryskt sätt och kommunen understryker att de välkomnar husbilsturisterna men allemansrätten måste följas.

Att Bohuslän är en attraktiv plats för turism är inget att förvånas över. Naturen är underskön och att vakna med utsikt över havet slår det mesta i naturupplevelser.

Det problem som uppstått i spåren av den kraftiga ökningen av antalet husbilar är att tillåtna platser att övernatta på helt enkelt inte räcker till. Nu ska Sotenäs kommun ta fram en strategi för att lösa problemen med att husbilar i allt större utsträckning parkerar på klipporna. Att göra så strider mot terrängkörningslagen som stadgar att motorfordon inte får köras vid sidan av vägar, naturligtvis undantaget jord- och skogsbruk. Enligt kommunen finns motsvarande problem i Ulebergshamn där boende klagat på att de dessutom stör deras närmiljö.

Strategin är att de parkeringsbolag som kommunen anlitat i stor utsträckning ska lotsa husbilsägarna till tillåtna platser men de som parkerar fel inne i tätorten får finna sig att få böter. I allmänhet får ju en husbil inte plats med hjulen innanför parkeringsrutans linjer vilket krävs för att reglerna ska uppfyllas. Dessutom är de trånga gatorna inte någon optimal plats för större fordon.

Tyvärr är det så att Sotenäs kommun inte har några egna ställplatser men det finns ändå ett stort antal platser där det är tillåtet att parkera. Exempel på dessa är Lökholmen i Hunnebostrand, i Väjern och vid Sandö och Flundresand Smögen utöver de vanliga campingplatserna. Det finns även avgiftsfria platser vid grusplanen vid idrottshallen i Kungshamn eller i Väjern säger säger Ann-Marie Erlandsson till Bohuslänningen, VA-chef i Sotenäs kommun som arbetar med den här frågan.

– Vi vill att man ska känna sig välkommen hit, veta var man kan stå och vilken service man kan få. Vi vill ha ett gott samarbete med näringen kring det här. Vi ser det alla som en möjlighet, men vi vill också skapa ordning och reda. säger Maria Vikingsson till SR, kommunchef i Sotenäs.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.