Bild
Nästa artikel
Spanien kan komma höja viktgräns för B-kort

Spanien kan komma höja viktgräns för B-kort

NYHETER

Efter det att EU tillåtit att medlemsländerna har rätt att höja viktgränsen för B-kort under vissa förutsättningar har flera länder börjat ändra i regelverken för B-kort. Nu meddelas att Spanien kommer att godkänna B-kort upp till 4 250 kilo för förare som bedöms som erfarna.

Uppgifterna om den regeländring som avses träda i kraft den 1 juli 2019 kommer från "Transportstyrelsen" i Spanien, La Dirección General de Tráfico (DGT), vilket uppmärksammats av Canariajournalen som skrivs på både norska och svenska. Detta uppmärksammades i sin tur av Bobilverden. Det finns även spanskspråkiga källor som Europa press Espania.

EU:s regeländring kom till stånd för att möjliggöra att transportfordon skulle kunna drivas med el, något som dåvarande gräns på 3 500 kilos totalvikt för B-kort satte käppar i hjulet för. Eldrivna fordon med batterier blir helt enkelt för tunga och att höja viktgränsen till 4 250 kilo skulle vara ett sätt att förbättra situationen. Den begränsning som regelverket satte var dock att det handlade om godstransporter vilket skapade en underlig situation, en Fiat Ducato med bodel skulle då betraktas annorlunda än en Fiat Ducato med oinrett skåp. När vi skrev om detta ställde vi oss frågan om detta skulle komma att bestå, vilket Canariajournalens uppgifter tyder på att de inte kommer att göra medan andra medieuppgifter hävdar att det kommande regelverket inte omfattar husbilar.


Några andra länder har också för avsikt att införa möjligheten, såsom Norge och Portugal. Observera att regelverken är nationella och hur detta ska hanteras mellan länder är ännu inte känt. Även om Sverige skulle införa denna regel, vilket inte är fallet, är det inte säkert att regeln skulle gälla i exempelvis Danmark. Däremot kan det nämnas att Danmark framlagt ett förslag till EU-kommissionen om att även eldrivna husbilar, nollutsläppsfordon, ska omfattas av samma regelverk.  

Det spanska förslaget kommer inte att ålägga föraren att göra något nytt prov men denne måste ha haft körkortet i minst två år.

Dessutom görs vissa andra ändringar i körkortsregelverket för C, D, D1, C+E, D+E och D1+E som även de enbart de spanska körkortsinnehavarna.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.