Nästa artikel
SR uppmärksammar husbilar
NYHETER

SR uppmärksammar husbilar

Publicerad 30 april 2014 (uppdaterad 30 april 2014)
Sveriges radio uppmärksammar nu husbilsägarnas önskemål om fler ställplatser. Antalet årligen nyregistrerade husbilar har tredubblats de senaste tio åren och nu kämpar flera kommuner för att kunna locka de turister som kommer med husbil.

SR intervjuar på sin hemsida Carmita Johansson, turistinformatör i Eksjö, som även visar SR-reportern platsen där en eventuell ny ställplats för husbilar kommer att byggas i Eksjö. Platsen är ganska central och det är viktigt.

– De vill ha ställplatser centralt för att ha nära till att gå och handla, gå ut och äta, ta ett glas vin eller öl och kunna ta sig tillbaka till sin husbil igen.

Som ni som följer oss regelbundet redan vet påpekar SR att intresset för husbilar har "exploderat" de senaste tio åren, inte bara i Sverige utan hela Europa.

2013 nyregistrerades drygt 3500 husbilar i Sverige, vilket kan jämföras med drygt 1000 stycken 2002. Men husbilsägare har andra krav är husvagnsägare, de vill ha centralt belägna ställplatser, med enklare service, eluttag och kanske möjlighet att tömma latrin. Men idag råder det stor brist på den här typen av ställplatser. Och husbilsbranschen driver nu ett projekt för att minst fördubbla antalet de kommande åren.

–Vi har en målsättning i branschen att fram till 2020 ska vi ha minst en central ställplats i varje kommun, ungefär 300 stycken, säger Lars-Erik Hörmander som är projektledare till Sveriges Radio.

I Eksjö är det bråttom att få fram centrala ställplatser för husbilar, menar Carmita Johansson, annars är risken stor att turisterna drar vidare till till nästa stad istället.

–Jag märker redan idag att vi missar turister. När jag inte kan erbjuda dem en ställplats centralt i stan så säger de själva att då åker de vidare till Vimmerby eller någon annan stad.

Vi på Husbil & Husvagn uppskattar att även SR tar till sig och gör reportage som det vi just refererat om husbilarnas positiva utveckling. Dessutom vill vi påpeka att den intressanta träbebyggelsen i Eksjö är väl värd att besöka. Däremot finns, som vi exempelvis tidigare idag skrivit om, exempel på kommuner som resonerar tvärtemot. Karlshamn och Gotland har ju snarare försvårat än underlättat för husbilscampandet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.