Bild
Nästa artikel
SR uppmärksammar husbilar

SR uppmärksammar husbilar

NYHETER

Sveriges radio uppmärksammar nu husbilsägarnas önskemål om fler ställplatser. Antalet årligen nyregistrerade husbilar har tredubblats de senaste tio åren och nu kämpar flera kommuner för att kunna locka de turister som kommer med husbil.

SR intervjuar på sin hemsida Carmita Johansson, turistinformatör i Eksjö, som även visar SR-reportern platsen där en eventuell ny ställplats för husbilar kommer att byggas i Eksjö. Platsen är ganska central och det är viktigt.

– De vill ha ställplatser centralt för att ha nära till att gå och handla, gå ut och äta, ta ett glas vin eller öl och kunna ta sig tillbaka till sin husbil igen.

Som ni som följer oss regelbundet redan vet påpekar SR att intresset för husbilar har "exploderat" de senaste tio åren, inte bara i Sverige utan hela Europa.

2013 nyregistrerades drygt 3500 husbilar i Sverige, vilket kan jämföras med drygt 1000 stycken 2002. Men husbilsägare har andra krav är husvagnsägare, de vill ha centralt belägna ställplatser, med enklare service, eluttag och kanske möjlighet att tömma latrin. Men idag råder det stor brist på den här typen av ställplatser. Och husbilsbranschen driver nu ett projekt för att minst fördubbla antalet de kommande åren.

–Vi har en målsättning i branschen att fram till 2020 ska vi ha minst en central ställplats i varje kommun, ungefär 300 stycken, säger Lars-Erik Hörmander som är projektledare till Sveriges Radio.

I Eksjö är det bråttom att få fram centrala ställplatser för husbilar, menar Carmita Johansson, annars är risken stor att turisterna drar vidare till till nästa stad istället.

–Jag märker redan idag att vi missar turister. När jag inte kan erbjuda dem en ställplats centralt i stan så säger de själva att då åker de vidare till Vimmerby eller någon annan stad.


Vi på Husbil & Husvagn uppskattar att även SR tar till sig och gör reportage som det vi just refererat om husbilarnas positiva utveckling. Dessutom vill vi påpeka att den intressanta träbebyggelsen i Eksjö är väl värd att besöka. Däremot finns, som vi exempelvis tidigare idag skrivit om, exempel på kommuner som resonerar tvärtemot. Karlshamn och Gotland har ju snarare försvårat än underlättat för husbilscampandet.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
bengan
2014-04-30 23:22

Varför allt skrivande om centrala ställplatser. Husbilar kan ju ställas var som helst och är i stort själv försörjande heter det (frihet). Ska dom in i städer går det att ställa den över några P-rutor som dom brukar...eller? Går t,o,m att ställa husbilen utanför centrum och ta t.ex bussen eller en taxi (om dom har råd) dit. Finns Husbils klubbar som på ett fanatiskt sätt målar upp husbilen som något ut över allt annat.
Bilen och husvagnen är fortfarande det mest optimala att resa runt i. Det man tyvärr missar är lastbil/buss känslan, men vem vill ha den känslan..på semestern.

#2
conny-555
2014-05-01 11:06

Hmmm

Trött på det evinnliga tjatet att det ska anläggas centrala ställplatser hit å dit för husbilåkarna genererar så mycket pengar i kommunen!

Hoppas att det tillåts även husvagnsekipage där annars åker iaf jag förbi er stad.

#3
bengan
2014-05-01 11:30

"SR intervjuar på sin hemsida Carmita Johansson, turistinformatör i Eksjö, som även visar SR-reportern platsen där en eventuell ny ställplats för husbilar kommer att byggas i Eksjö. Platsen är ganska central och det är viktigt.
– De vill ha ställplatser centralt för att ha nära till att gå och handla, gå ut och äta, ta ett glas vin eller öl och kunna ta sig tillbaka till sin husbil"

Det är mycket vanligt med alkohol och husbilar, dom super till på kvällen, eventuellt blåser på morgonen och kör till nästa grusplan. Simrishamn är ett bra exempel på husbil+fylle=indraget körkort och krokade husbilar, hoppas polisen får upp ögonen. Ser jag något, ringer jag.

Handla kan husbilskörarna göra precis som alla andra, på köp centum eller på andra ställe där det går att parkera över ett par, tre, fyra p-rutor. De flesta städer jobbar på att få ner antalet bilar i centrum, vad ska de då dra in bostads inredda varubilar där.

Och skit snacket med att det är en köpstark målgrupp! Köpstarkheten försvann i och med köpet av husbilen för de flesta....
I fjol stannade vi vid en älv i Härjedalen, fiske klubben som skötte platsen tog 20 kronor för att man stod där över natten. Husbilen som också stod där över natten la inga pengar i lådan men tömde grå vattnet och körde vidare, svin.
Så var det med att vara köpstark.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.