Bild
Nästa artikel
Stopp för falska polisbilar

Stopp för falska polisbilar

NYHETER

Enligt en ny lag som trädde i kraft 1 januari i år är fejkpolisbilar i trafiken förbjudna. Men lagen har redan fått kritik för att vara otillräcklig.

Från och med nu är det inte tillåtet för privatpersoner att köra runt i något som ser ut som en polisbil utan att söka tillstånd. Polismyndighetens och Säkerhetspolisens heraldiska vapen samt ordet ”polis” får inte brukas och straffet kan bli böter.

Ska man till exempel spela in en film eller utföra annan konstnärlig verksamhet med en polisbil inblandad som rekvisita måste man söka ett speciellt tillstånd hos polismyndigheten.

Men lagen har redan kritiserats för att inte ha någon faktisk verkan. Till Sveriges Radio säger moderaten Krister Hammarbergh från riksdagens justitieutskott att polisen inte kan hindra en falskskyltad polisbil från att köra vidare:

– Vi tycker att det vore mer effektivt och mer rätt att stoppa färden på en gång, se till att ta bort märkningen, så är problemet ur världen.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.