Bild
Nästa artikel
Stor fästingfara i år

Stor fästingfara i år

NYHETER

Den sällsynt milda vintern gör att fästingarna kommer tidigt i år. Det finns därför skäl att börja skydda dig själv direkt när du börjar åka till campingarna i vår.

Efter en mild vinter har våren kommit till södra och mellersta Sverige. Helgen den 8 – 9 mars spår SMHI en temperatur på upp emot 10 grader och mestadels sol i Götaland och södra Svealand. Njutbart för de flesta människor och djur men även för mindre efterlängtade varelser som fästingar.

Den höga temperaturen lockar fram fästingarna ur sin vinterdvala. På vintern kryper de ner i marken för att skydda sig mot kylan. När temperaturen går över 5 – 7grader börjar fästingarna bli aktiva och klättrar upp i gräset för att vänta in ett förbipasserande offer.  Våren är också den tid på året då den vuxna fästingen lägger sina ägg, efter sin sista blodmåltid som kan ske antingen före eller efter vinterdvalan.

En mild vinter gynnar fästingens överlevnad och det finns därför risk för många fästingar under säsongen 2014.  Samtidigt varnar läkemedelsverket för brist på TBE vaccin.

För den som vistas i skog och mark är det redan nu aktuellt att tänka på fästingfaran och hur man kan skydda sig från att bli biten. Det finns flera åtgärder man kan vidta, även om risken inte helt kan elimineras. Därför är det viktigt att vaccinera sig mot den farliga fästingburna hjärninflammationen TBE om man bor eller vistas i områden där det finns risk för smitta. Mot andra fästingburna sjukdomar som borrelia finns det ännu inget vaccin.

Ett sätt att hålla fästingarna borta är att skydda bar hud med medel mot fästingar. Det är klokt att vara extra noga runt vaderna, handlederna och halsen för att hindra att fästingar kryper in under kläderna.

Enligt pressmeddelande från Midsona

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.