Bild
Nästa artikel
Stora Turismpriset till Julita gård

Stora Turismpriset till Julita gård

NYHETER

Julita gård i Södermanland tilldelas Stora Turismpriset. Gården, som är en del av Stiftelsen Nordiska museet, visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål.

Varje år delas Stora Turismpriset ut till besöksplatser som uppvisat föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet. Årets tävlande utgjordes av turistmål från alla Sveriges 21 län, där den lokala turistorganisationen valt ut respektive läns representant.

– Vi är så lyckliga över att vinna Stora Turismpriset. Julita gård är en unik plats med en miljö i världsklass med en dedikerad personal. Just nu arbetar vi med ett nytt besökarfokus och nya upplevelser som att bo på museum. Detta är en välkommen skjuts i rätt riktning, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman Stiftelsen Nordiska museet.

Motiveringen lyder: Besöksmålet Julita gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap.

– Nu blir det extra roligt att välkomna våra besökare till lördagens Julstämning på Julita, årets sista evenemang. Redan nästa år utökar vi våra öppettider med att öppna under påsken. Då kommer även vår nya lekmiljö för barn med historiskt tema att vara klar, säger Eva Skyllberg, avdelningschef på Julita gård.

Tävlingen arrangerades för 25:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, för vilken Tillväxtverket är huvudman. Prisutdelningen skedde i samband med Sveriges Kommuners och Landstings besöksnäringskonferens och utöver äran utgörs priset av en summa om 100 000 kr.

Om Julita gård:


Julita gård ligger i vackra Södermland, 25 kilometer utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström, som 1941 donerade godset till Nordiska museet, bodde i Stora huset som idag är öppet för besök med guidad visning. På Julita gård ryms café, musei- och trädgårdsbutik, familjeaktiviteter och originalmiljöer. Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också rosor, pelargoner och pioner. 
Läs mer på:https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.