Bild
Nästa artikel
Strid om ställplatser i Vejbystrand

Strid om ställplatser i Vejbystrand

NYHETER

Husbilarna i Vejbystrands hamn fortsätter att röra upp känslor. Många närboende vänder sig emot tillfälliga parkeringsplatser i hamnen enligt Helsingborgs Dagblad.

Helsingborgs Dagblad rapporterar om fortsatta oenigheter mellan önskemålet om ställplatser för husbilar i hamnen och de boendes önskemål om en husbilsfri utsikt. Diskussionen är principellt intressant då det är många husbilsägare som önskar ställplatser vid befintliga anläggningar som småbåtshamnar och golfbanor där det redan finns hygienutrymmen och annan infrastruktur.

Helsingborgs Dagblad skriver följande:
 

Hamnföreningen i Vejbystrand fick nyligen bakläxa och tvingades avveckla husbilsparkeringen på gräsplanen strax ovanför hamnen. Grannarna till hamnen protesterade ljudligt i somras och menade att de fått utsikten förstörd av en olaglig campingplats. Stadsarkitektkontorets slutsats var att parkeringsplatser kräver bygglov.

Men strax efter att hamnen tvingades avlägsna de markerade platserna ansökte kommunen om tillfälligt bygglov för elva platser i anslutning till hamnen. Parallellt sker ett planarbete för hela området som ska innehålla en permanent lösning även för husbilarna.

– Vi vill ha ordning och reda. Och utan parkeringsplats riskerar vi en större olägenhet där husbilarna parkerar hur som helst i området, sade kommunens fritidsintendent Peter Björkqvist för två veckor sedan.

Då husbilar i normalfallet får parkera som vanliga personbilar riskerar hamnområdet ännu större problem om inte husbilarna styrs mot särkilt markerade platser, anser både kultur- och fritidsförvaltningen och hamnföreningen.

Inför bygglovsbeslutet har grannarna fått möjlighet att lämna synpunkter. Och många vänder sig starkt emot planerna.


Hamnområdet riskerar att bli blockerat av husbilarna. Kommunen bör värna de stora öppna ytorna, skriver en granne som misstänker att det tillfälliga bygglovet på sikt blir en permanent lösning.

Av de som lämnat synpunkter är det många som befarar försämrad utsikt. Och flera tror inte att husbilsägarna gynnar affärslivet nämnvärt "då dessa har både mat/spis, tv och grillar med mera med sig."

Grannarna beskriver en kraftig ökning av tung trafik i hamnen. Risken att husbilar parkerar hur som helst bör lösas med förbudsskyltar, anser en av dem. Men det är svårt, enligt kommunens trafikingenjör Ann-Kristin Wiinberg.

– Husbilar klassas som vanliga personbilar och får också parkeras som sådana, under förutsättning att de inte står utanför markerade rutor, säger hon.

Det tillfälliga bygglovet ska behandlas av byggnadsnämnden den 22 april.

...
Detta enligt Helsingborgs Dagblad.

Husbil&Husvagn fortsätter att följa ärendet. Men just nu finns flera intressanta fall som Snäck på Gotland och Ursand i Vänersborg och sannolikt fler vi inte känner till. Har du vetskap om fler liknande fall så kommentera gärna!

 

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
bengan
2014-04-21 15:08

Så går det när man "tar för sig"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.