Bild
Nästa artikel
Surfa på resan del 2

Surfa på resan del 2

Nyheter

Internet kan vara klokt att ha med sig på resan. Du kanske behöver kolla banksaldot, eller helt enkelt bara undrar vad det blir för väder de kommande dagarna?

Husbil&Husvagns reseexpert Anders Witt har testat sig fram med internet på sina resor. Han har kommit fram till att vissa lösningar passar bäst för olika tillfällen. Man kan till exempel surfa via wifi.
Att surfa via wifi (w-lan eller hot spot som det också kallas) innebär att din dator kontaktar ett lokalt nätverk via ett inbyggt eller usb-anslutet nätverkskort.  I Sverige finns många gratis anslutningar till lokala nätverk. På exempelvis Mc Donalds eller Max kan du surfa gratis på deras nätverk. 
– På campingplatser blir det allt mer vanligt både hemma i Sverige och utomlands, att du som campare erbjuds tillgång till ett lokalt nät. Ibland kostar det en del, upp till tio euro per dygn har jag sett, och ibland är det gratis, säger Anders.
Dessa nät har ofta hög kapacitet, främst om de kostar pengar. Du kan lätt titta på tv exempelvis. Däremot kan det ibland vara problem med räckvidden.
– Sändarantennen kanske sitter vid receptionen medan du står på en plats längre bort. Då kan det hjälpa att sitta utanför fordonet eller att ta med datorn bort till receptionen. I det fallet använder jag själv ett usb-anslutet nätverkskort (fabrikat Level One) som kan anslutas till en antenn. Det ökar mottagarkapaciteten avsevärt, säger Anders.
Det finns ett antal olika antenner med varierande prestanda på exempelvis Kjell & Co.
Tillgången till lokala nätverk varierar ute i Europa. Det finns oftast på rastplatser, vägkrogar eller liknande. Men då får du räkna med att betala för din åtkomst. Antingen genom att köpa en kod i bensinmackens eller restaurangens kassa, eller genom att betala med ditt kort till någon operatör.  En del av de som erbjuder öppna och gratis nätverk vill att du loggar in genom att uppge din e-postadress. Då får du en kod till den som du kan använda.
– Större färjor kan också erbjuda internet. När jag åkte med Stena Hollandica så ingick fri wifi, även långt ute till havs. Det var lite långsamt ibland, men jag hade gott om tid eftersom överfarten tog sju timmar., säger Anders.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Suss Andersson
2012-07-10 19:50

Färjorna som går i Ålands skärgård bjuder oxå på wifi.
Suss

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.