Bild
Nästa artikel
Självkörande leksaksbil utan tillstånd.
Självkörande leksaksbil utan tillstånd.

Tillstånd för självkörande fordon

NYHETER

Transportstyrelsen meddelar om en ny lag där du som genomför försök med självkörande fordon på allmän väg måste ha tillstånd. Trafiksäkerheten är avgörande i bedömningen.

Den nya förordningen trädde i kraft 1 juli och den innebär att myndigheten prövar och beviljar tillstånd för att bedriva försöksverksamhet med självkörande fordon. (Även husbilar och husvagnar alltså.) Ett tillstånd kommer att vara nödvändigt för alla som vill bedriva försök. 

Först och främst handlar det om att ansvarig för försöket måste kunna garantera trafiksäkerheten. Ett annat tydligt villkor är att fordonet måste ha en fysisk förare, antingen i eller utanför fordonet. Föraransvaret gäller fortfarande.

- Självkörande fordon innebär en spännande utveckling för hela transportområdet, men det får inte innebära risker för de som redan i dag verkar i trafiken, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Så om du experimenterar med självkörande husbilar/husvagnar bör du först och främst läsa "Förordningen om försöksverksamhet med självkörande fordon (2017:309)"
Ansökan om tillstånd hittar du här.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.