Bild
Nästa artikel

Torsby camping tillåter "spiketält"

NYHETER

Till många långliggares fromma erbjuder nu campingen i Torsby möjligheten att bygga en stuga i trä bredvid husvagnen. För att göra det möjligt ändrade kommunen detaljplanen.

Spiketält är förstugor i trä till husvagnar och företeelsen blir allt vanligare i vårt land efter norsk förebild. Vad många är omedvetna om är att dessa kräver bygglov i Sverige, något som Norge inte kräver. Om inte detaljplanen säger annorlunda förstås.

Det är Nya Wermlands Tidningen som uppmärksammat beslutet.

– Jag tycker att jag kom på en lösning och rekommenderar andra kommuner att ta efter säger Torbjörn Almroth som är stadsarkitekt och miljö- och byggchef i Torsby till NWT.

Campingen har många norska gäster och tillståndet för spiketälten får ses som en turistsatsning eftersom spiketält är både populärt och tillåtet i Norge sedan länge men ses som svartbygge i Sverige. Men Torsby kommun tog ett ovanligt grepp och delade in campingen i två områden i detaljplanen, ett för de tillfälliga gästerna och ett separat för långliggarna där det är tillåtet att bygga ett spiketält på 15 kvadratmeter utan bygglov om det är i anslutning till husvagnen. Det finns dock vissa begränsningar, spiketältet får inte stå på fast grund och fyrametersregeln till nästa husvagn måste hållas.

Problemets ursprung får sökas i Plan och bygglagen som kräver bygglov för allt som ska stå uppställt under en längre tid än en "normal semesterperiod" vilket även gäller husvagnar och husbilar samt inte minst så kallade villavagnar.

Kommunens initiativ att ändra detaljplanen sker samtidigt som en del andra kommuner inte  gör detta utan håller hårt på Plan och bygglagen och inte alls vill tillåta långliggare. Detta eftersom en unik husvagn, eller husbil, inte får ställas upp för länge på samma campingtomt utan någon annan husvagn måste därefter ställas upp på tomten. Resultatet blir dock närmast detsamma, det står en husvagn där hela tiden, bara inte samma. Detta gäller faktiskt även på egen mark. Olika falla ödets lotter.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.