Bild
Nästa artikel
Trafikverket testar geofencing

Trafikverket testar geofencing

NYHETER

Att på elektronisk väg kunna sätta upp zoner där enbart vissa fordon får köras eller beteende begränsas kallas Geofencing. Den 29 maj demonstrerades tekniken i kvarteren runt KTH i Stockholm.

Geofencing betyder inte enbart att ett visst fordon på teknisk väg hindras från att köras inom ett område, tekniken kan även användas för att begränsa exempelvis hastigheten eller hybridfordons val av bränsle. Men på Trafikverkets hemsida sägs att tanken på dagens kraftsamling att införa geofencing föddes efter terrordådet på Drottninggatan 2017 och vid evenemang skulle exempelvis en temporär zon med geofencing relativt enkelt kunna sättas upp.

Regeringen gav därför Trafikverket i uppdrag att testa geofencing i stadsmiljö och nu pågår detta samarbetsprojekt där även Scania, Volvokoncernen, Volvo Cars, Stockholms stad, Göteborgs stad och Veoneer deltar.

– Den här tekniken har ett brett tillämpningsområde, bland annat i att skapa säkrare miljöer, vare sig vi talar trafiksäkerhet eller säkerhet i en vidare mening, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth. Den är också en del i den permanenta världsutställning jag vill att Sverige ska vara, där svensk exportindustri är i framkant.

Trafikverket menar att vissa fördelar nås även om inte alla fordon är uppkopplade. Till en början tittar man främst på nyttotrafik som kollektivtrafik och godstransporter. Eftersom nyttotrafiken sätter tempot för övrig trafik kommer det att tvinga övriga förare att anpassa sig.

Om tekniken kopplas ihop med de allt mer frekventa och avancerade förarstödssystemen innebär det förutsättning för ökad automatisering om tekniken får en internationell standard. Tekniken för att sätta upp själva systemen finns redan idag.

– Vi behöver skapa efterfrågan på dessa fordon snarare än att kräva att man ska byta till dem, menade bland andra Jonas Eliasson, trafikdirektör Stockholms stad. Att till exempel koppla tillstånd för nattleveranser till geofencing kan vara ett sätt; då får jag något jag annars inte skulle fått.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.