Bild
Nästa artikel
Trafikverket varnar för militär trafik i samband med Northern Wind

Trafikverket varnar för militär trafik i samband med Northern Wind

NYHETER

Under perioden 18-27 mars genomförs militärövningen Northern Wind i Norrbotten. Främst är det östra Norrbotten och kommunerna Haparanda och Överkalix som berörs.

Transporter till och från området pågår ca tio dagar före övningen startar, och ca tio dagar efter avslutad övning. Detta innebär att det kommer vara mer trafik på vägarna, och vi vill uppmana trafikanter att vara extra uppmärksamma i trafiken. Tänk på att vara beredd att anpassa hastigheten och hålla åt sidan vid möte med breda militära fordon.

För att göra trafiksituationen så säker som möjligt strävar vi efter att hålla isär militär och civil trafik så långt det är möjligt. På de mindre vägarna i övningsområdet kan det under perioder bli besvärligt. Säkerheten är av högsta prioritet och alla deltagare i övningen följer de svenska trafikreglerna vid körning på vägar. Tänk också på att det inte är tillåtet att bryta en militärkonvoj.

Tillfälliga hastighetsbegränsningar

Det kommer även att vara tillfällig hastighetsbegränsning väg E 10, Riksväg 98 och väg 795 från torsdag 21 mars 2019 klockan 24.00 till och med måndagen den 25 mars 2019 klockan 24.00.

På följande vägsträckor är hastigheten sänkt till 50 km/h:

  • E 10, mellan 200 meter söder och 200 meter norr om väg 802.
  • E 10, mellan 200 meter söder om väg 795 och 340 meter norr om samma väg.
  • Väg 795, mellan gränsen för tättbebyggt område och väg E 10.
  • E 10, mellan 250 meter sydost om väg 98 och 600 meter nordväst om väg 98.
  • Väg 98, bron över Kalixälven i Tallvik.

Fler övningar

Fredagen den 22 mars startar även en flygvapenövning i norra Sverige och nordvästra Finland. Finskt stridsflyg och helikoptrar kommer att öva som en del av det svenska luftförsvaret. Detta sker från flottiljer och baser i norra Sverige och Finland med verksamhet dag och natt under flera dygn.

Övningen pågår från fredagen den 22 mars klockan 12.00 till onsdagen den 27 mars klockan 12.00. Läs mer här på Försvarsmaktens sida om övningar.  

Fakta om Northen Wind

Övningen har cirka 10 000 deltagare från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA. Den pågår mellan den 18 och 27 mars i Norrbotten.

Främst berörs östra Norrbotten och kommunerna Haparanda och Överkalix. På försvarsmaktens sida om övningen kan du se vilket område som berörs i Norrbotten

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.