Nästa artikel
Traktor skapar problem med omkörning
NYHETER

Traktor skapar problem med omkörning

Publicerad 27 juli 2019
Man kommer ikapp en traktor och ingen har lust att ligga efter en sådan särskilt länge. Men det är omkörningsförbud enligt vägskylten med undantag för traktor och motorredskap. Linjerna är heldragna. Vad gäller?
Det är våra redaktörer på förlagskollegan Vi Bilägare som fått denna fråga av en av sina läsare med signaturen Ree Big. Inte minst för oss som kör husbilar eller husvagnsekipage är frågan berättigad, får man överträda heldragen linje vid omkörning av traktorn? Vad gäller egentligen, vägmärket eller vägmarkeringarna?

Så här svarar Erik Rönnblom på Vi Bilägare frågeställaren.

"Vi håller med om att i det här fallet är reglerna lite tvetydiga – särskilt om man memorerar det man en gång läste i teoriboken för körkort. Där stod att polismans tecken är överordnat trafiksignaler som är överordnat vägmärken och vägmarkeringar. Sist har vi faktiskt trafikregler. Den heldragna linjen är alltså lika ”stark” som vägmärket.

Det betyder att du får köra om traktorn om du kan göra det utan att överträda den heldragna linjen. Är det inte möjligt så är omkörning förbjuden! Traktorföraren måste alltså underlätta omkörningen genom att gå ut på vägrenen."

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.