Bild
Nästa artikel
Transportstyrelsen vill höja registeravgiften

Transportstyrelsen vill höja registeravgiften

NYHETER

Bilregistret går med underskott och därför vill Transportstyrelsen höja den så kallade vägtrafikregisteravgiften. Höjningen föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

För närvarande är vägtrafikregisteravgiften femtio kronor per år, en summa som ska motsvara kostnaden för drift och underhåll av centrala bilregistret. Det beloppet betalas av alla vars fordon finns i bilregistret.

Intäkterna ska täcka kostnader för förvaltning och utveckling av vägtrafikregistret samt kostnader förknippade med automatiserad och manuell ärendehandläggning vilket de enligt Transportstyrelsen inte gjort under de senaste åren.

Transportstyrelsen skickar nu ut ett förslag till föreskrifter om att vägtrafikregisteravgiften höjs till 65 kronor per fordon för att motverka ett fortsatt underskott. I övrigt innehåller förslaget få ändringar. De nya avgifterna föreslås gälla från den 1 januari 2019.

De verksamheter inom Transportstyrelsen som i huvudsak finansieras av avgifter är tillståndsprövning, tillsyn och registerhållning. Avgifterna ska sättas så att full kostnadstäckning uppnås. Det innebär att det, på några års sikt, ska råda balans mellan myndighetens kostnader och intäkter från de avgifter som myndigheten tar ut.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.