Nästa artikel
Tre av tio kan ha felplacerade däck
Nyheter

Tre av tio kan ha felplacerade däck

Publicerad 30 november 2012
Tre av tio bilister känner inte till att däcken med bäst mönsterdjup ska monteras bak på bilen, visar en färsk undersökning.

 

Vi Bilägare har tidigare visat att konsekvenserna kan bli förödande om bilens bästa respektive sämsta däck placeras fel. Med de sämsta bak ökar risken för en okontrollerad sladd, vilket bland annat demonstreras i den här filmen.

Det här är något många bilister inte vet. Bilprovningen har låtit intervjua 1 818 personer och tre av tio svarar att bilens bästa däck ska monteras fram eller att däckens placering inte har någon betydelse eller att de inte vet svaret.

I praktiken kan undersökningens resultat innebära att många bilar rullar med däck som placerats på fel hjulaxel. Oroväckande, enligt Bilprovningen.

– Däcken med bäst mönsterdjup ska monteras bak, annars ökar risken att få sladd vilket i värsta fall kan resultera i en allvarlig olycka, säger Eva Morger, hållbarhetsansvarig på Bilprovningen.

Regeln är alltså som följer: om mönsterdjupet skiljer sig mellan däcken ska de bästa däcken alltid monteras bak. Det gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.