Bild
Nästa artikel
Unga sms:ar när de kör

Unga sms:ar när de kör

Nyheter

Mer än var tredje mellan 18 och 29 år sms:ar samtidigt som de kör bil. Var tionde sitter och surfar. Det visar en undersökning bland bilförare från försäkringsbolaget If.

Bilförare mellan 18 och 29 år är den grupp som sms:ar oftast samtidigt som de kör. Mer än var tredje, 37 procent, uppger att det händer att de sms:ar medan de kör bil. Jämfört med bilförare i övriga åldergrupper är sms:andet mer än dubbelt så vanligt. Undersökningen från If visar även att var tionde mellan 18 och 29 år surfar på nätet, samt att många även gps-navigerar på sin mobil medan de kör.

- Vi vet från andra studier att det är en trafikfara att prata i mobilen samtidigt som man kör. Ännu värre är det naturligtvis att sitta och knappa och läsa meddelanden, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

På senare tid har förslag väckts om förbud mot att prata i mobilen utan handsfree medan man kör. Sverige är idag det enda land i Europa som tillåter detta. Undersökningen visar att det finns mycket att jobba med.

– Det är mycket oroande att framför allt de unga sitter och tittar på telefonen i så stor utsträckning när de kör bil. Bilskolorna har en viktig uppgift att lära de unga förarna om farorna i trafiken och de behöver arbeta hårt på att förändra den här attityden säger Dan Falconer.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.