Nästa artikel
Uppdaterad Fiat Ducato till årsmodell 2022
2022

Uppdaterad Fiat Ducato till årsmodell 2022

Publicerad 20 maj 2021 (uppdaterad 6 februari 2023)
Ducato är det mest populära basfordonet till husbilar någonsin och när det nu kommer en ny uppdatering till 2022 är förstås nyfikenheten stor om vad det blir för förändringar.

Till de viktigaste nyheterna hör en uppfräschad förarmiljö, nya motorer och en designförändrad front. Visserligen är designförändringarna små, men de finns. Det lanseras även omfattande system för körsäkerhet och annan automatik, det är däremot långt ifrån säkert att alla de funktionerna kan användas i husbilar.

Ducatos historia som husbil går långt tillbaka, under åren har det skett ett flertal uppgraderingar både in- och utvändigt. Den senaste uppdateringen skedde 2019 då bland annat automatlådan introducerades. Även om modellen är helt dominerande som basfordon till husbilar har den fått allt kraftigare konkurrens på senare år, inte minst från Mercedes Sprinter och i det ljuset ska man kanske se några av de förändringar som nu kommer. Många av förändringarna är även anpassningar till nya regelverk. Ducatos betydelse för Fiat är stor, ungefär hälften av alla Ducato som produceras används till husbilar.

Det viktiga är att motorerna byts ut till en helt ny motorfamilj med sju varianter, fyra light duty och tre heavy duty. Namnet på den nya 2,2-litersmotorn blir Multijet3. Fördelarna blir lägre bränsleförbrukning, lättare vikt samt förstås att den möter de allt hårdare utsläppskraven. Växellådsalternativen med sexväxlad manuell samt nioväxlad automat kvarstår. 

Light Duty motorerna:

  • 120 hk / 320 Nm, endast med manuell låda
  • 140 hk / 350 Nm med manuell låda, 380 Nm med automat
  • 160 hk / 380 Nm med manuell låda, 400 Nm med automat
  • 180 hk / 380 Nm med manuell låda, 450 Nm med automat

Heavy Duty motorerna:

  • 140 hk / 350 Nm med manuell låda, 380 Nm med automat
  • 160 hk / 380 Nm med manuell låda, 400 Nm med automat
  • 180 hk / 380 Nm med manuell låda, 450 Nm med automat

Inuti möts vi av en modernare föramiljö där en 10-tums touchdisplay för multimedia, navigation och backkamera är dominerande. Ratten är något mindre och är försedd med knappar som kan styra systemet, vilket även kan regleras med röstkommandon. Därutöver blir starten nyckelfri, det kommer en integrerad mobilladdare och det finns elektrisk handbroms, något som passar husbilar bra.
 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.