Bild
Nästa artikel
Uppföljning av Tjörn kommuns campingförbud

Uppföljning av Tjörn kommuns campingförbud

NYHETER

Vår artikel om campingförbudet på Tjörn väckte många frågor och vi beslöt oss därför att ringa dem vilket väckte än fler frågor. Läs hur de motiverar sitt förslag.

Den alliansstyrda kommunen fick på sitt bord på kommunstyrelsens möte den 6 oktober ett tjänstemannaförslag från Mats Mikulic om att camping inte skall vara tillåtet på allmän mark vilket betyder såväl gator som parkeringar. Förslaget remitterades då till ett arbetsutskott för politisk beredning och kommer troligen upp för beslut igen denna vecka och avses träda i kraft vid årsskiftet.

Problemet de vill lösa är att allt fler med husbilar parkerar, i och för sig lagligt, på kommunens parkeringsplatser. Detta kallas av Mats Mikulic för "camping", något som detta förslag skulle råda bot på. Han menade upprepat i samtalet att camping skall ske på campingplatser. Vad som menas med "camping" behövde dock utredas vidare eftersom det primära i förslaget inte var att hindra parkering även om detta var det som anfördes som skäl i andra delar av samtalet. Vi fick dock klart för oss att han inte hade skillnaden mellan ställplatser och campingplatser klart för sig.

Vi frågade honom hur situationen ser ut med ställplatser men han visste dock inte detta trots att han är förslagsställaren. Vi kunde inte heller få något svar på hur beläggningen var på dessa och om det hade undersökts om dessa var optimalt lokaliserade. Inte heller visste han hur många ställplatser det finns i kommunen.

Det regelverk som föreslås är alltså tänkt att förbjuda övernattning i husbilar. När vi frågade hur skillnaden mellan camping och parkering skulle kontrolleras kunde vi inte heller få något rakt svar. Skulle man öppna dörren om någon knackar på så sover man ju inte.


Eftersom det är camping, och inte parkering, som skulle regleras i ordningsstadgan kvarstår frågan hur detta skulle påverka det påstådda parkeringsproblemet. På frågan om vilka sanktioner en övernattning i den parkerade husbilen skulle innebära fick vi inte heller något rakt svar på utan resonemanget gick ut på att folk förväntades följa regelverket, annars antog han att det skulle bli fråga om parkeringsböter även om eventuella parkeringsavgifter betalats.

Vi upplyste om att andra kommuner hanterat det ökande antalet husbilar med att ordna fler citynära ställplatser, något som inte väckte några reaktioner. I förslaget ingår inte upprättandet av någon sådan.

I korta drag kan vi alltså säga att vi inte fick många svar. Det mest konkreta var nog ändå att förslagsställarens utgångspunkt var att han ser husbilsturismen som ett problem. Om kommunstyrelsen väljer att godta förslaget lär vi få veta inom kort.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Brimau
2016-11-15 08:57

Jag tycker att alla vi husbilsåkare svartlistar Tjörn, jag gör de.
De fins andra kommuner som vi kan åka till.
MVH Mauo

#2
viggoboy
2017-03-30 19:14

Men om de nu menar att övernattning inte får ske i fordon, Vad gäller för lastbilschaufförer? Är de undantagna?
Gäller det bara för personbil2. Ok men det finns husbilar som är LB reggade.
Konstig politik de har.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.