Bild
Nästa artikel
Var tionde bilist ser olagligt dåligt

Var tionde bilist ser olagligt dåligt

NYHETER

När årets synbesiktning, ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik, summeras visar det sig att var tionde bilist inte skulle få ta körkort med den synskärpa de har i dag.

Vid perfekta förhållanden ser var sjätte bilist så dåligt att de ser suddigt redan på två meters avstånd. Denna skrämmande statistik kom fram vid Sveriges största syntest av bilförare, den årliga synbesiktningen där bilister erbjuds en syntest samtidigt med besiktning av bilen. Den här gången genomfördes synprovningen den 18-21 oktober, vilket var den tionde gången, och resultaten har genomgående varit nedslående. Under årens lopp har 24 000 bilister kollat sin syn i den här formen och i år svarade 1 475 bilister på attitydfrågor kring syn och bilkörning och 1 249 lät testa sin syn och mäta eventuella synhjälpmedel. Att Synbesiktningen genomförs på hösten beror på att körförhållandena då ofta är extra svåra och kraven på bilförarnas syn då är än viktigare.

Nio av tio anser att lagstadgade synkontroller bör införas vid förnyelse av körkort och över hälften anser att syntest ska införas senast vid 45 års ålder, men än så länge finns det inget lagkrav om synkontroll efter att man har fått sitt körkort så länge man inte har utökad behörighet, C/D/E. 

– Det är helt klart oroväckande siffror som vi varje år får fram. Att var sjätte bilist ser suddigt redan vid två meters håll – ungefär där motorhuven slutar – är alarmerande.  Insikten att man har en försämrad syn kommer ofta som en överraskning och många tycker därför att de har en fullgod syn för att köra bil. Eftersom synen förändras gradvis är det naturligt att många har en övertro på sin syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadschef på Synoptik.


– Trafiksäkerhet handlar såväl om bilens kondition som föraren och yttre omständigheter. Det är ett samspel för att vi ska få en så säker trafikmiljö som möjligt. Att kontrollera sin syn borde därför vara lika självklart som att besiktiga bilen, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren i pressmeddelandet.

Så här ser resultaten av Synbesiktningen 2018 ut

  • 93 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (95 % män, 91 % kvinnor)
  • 17 procent har en trafikfarlig synskärpa
  • 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav
  • 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse
  • 59 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 45 års ålder eller tidigare.
  • 69 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart tredje år för att köra trafiksäkert.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.