Bild
Nästa artikel

Var tredje bilförare osäker på att klara körkortet idag

UNDERSÖKNING

En undersökning från If visar att var tredje person med körkort känner sig osäker på att klara ta det på nytt idag. Mest tveksamma till den egna förmågan är kvinnorna.

Körkortsprovet och alla trafikregler faller lätt i glömska, särskilt om man inte är regelbunden bilförare. Ändå är det bara fotografiet som måste förnyas var tionde år.

I undersökningen med drygt 3 000 körkortsinnehavare ställdes frågan ”tror du att du skulle klara att ta körkort på nytt idag?”,

28 procent svarar att de är osäkra och tre procent att de inte tror sig klara det.

-  Det är oroväckande att många förare inte känner sig trygga med att de har tillräcklig kunskap om trafikregler och körsätt. Osäkerhet bäddar för missförstånd mellan förare och innebär en ökad olycksrisk, säger Dan Falconer motorspecialist på If.

Resultatet visar också på skillnad mellan män och kvinnor när det gäller tron på den egna förmågan. Fler män tror att de skulle klara körkortet på nytt. Att döma av resultaten på körkortsproven tycks verkligheten snarare tala till kvinnornas fördel. Under 2013 blev 54,9 procent av kvinnorna godkända på uppkörningen jämfört med 54,4 procent av männen, enligt Trafikverket. Siffrorna för godkända teoriprov visade ännu större skillnad mellan kvinnor och män, 57,2 procent mot 49,8 procent.
 

Undersökningen:

Tror du att du skulle klara att ta körkort på nytt idag? Total Kvinna Man Bas har körkort 3230 1520 1710 Ja, absolut 69% 62% 75% Osäker 28% 34% 23% Nej 3% 4% 2% Summa 100% 100% 100%

Undersökningen gjordes av YouGov i sep/okt 2013

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.