Bild
Nästa artikel
Var tredje förare rattsurfar

Var tredje förare rattsurfar

NYHETER

Den nya lagen om mobilanvändande verkar inte ha haft någon påverkan på förarnas beteende. Många har fortfarande svårt att ta ögonen från mobilen när de sitter bakom ratten enligt en undersökning av försäkringsbolaget If.

Den 1 februari 2018 infördes totalt förbud mot att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Det innebär att det är förbjudet att sms:a, surfa på nätet eller prata i telefon utan handsfree. Men fortfarande är det många som ägnar sig åt andra aktiviteter än att enbart hålla ögonen på vägen medan de kör bil.

En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att 30 procent av bilförarna ibland pratar med mobilen i handen medan de kör. Undersökningen visar också att mer än var tredje bilförare gps-navigerar, nästan en av fyra sms:ar och lika många väljer musik på sin mobil under körning.

När motsvarande undersökning gjordes för två år sedan svarade färre – mindre än var fjärde förare (24 procent) – att de pratar med mobilen i handen under färd. Ungefär lika många (23 procent) uppgav att de ibland gps-navigerar. Endast var tionde svarade att de skickar sms bakom ratten.

– Det är allvarligt att så många har fokus på mobilen medan de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt skriva meddelanden eller titta på film, då utsätter man både sig själv och andra för livsfara, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

I undersökningen framgår att många förare är osäkra på vad den nya lagen innebär. Var sjätte känner inte till att förbudet innebär att man inte får sms:a, var femte tror inte att förbudet innefattar att man inte får titta på film under körning. En av fem tror att man inte får prata i mobilen över huvud taget medan man kör.


– Den som vill hålla sig på rätt sida om lagen och undvika olyckor bör hålla händerna på ratten och koncentrera sig på vägen istället för mobilen. Om du måste kolla upp något, använd tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla mobilen i handen. Ställ in adresser och liknande i förväg eller ta hjälp av en medpassagerare, säger Caroline Starck.

Statistiken av olycksfall kopplad till mobilanvändning är ofullständig, men Transportstyrelsen har gjort analyser av 323 olyckor åren 2013-2016, där kommunikationsutrustning använts av föraren under färd. Mobiltelefon finns med i beskrivningen i 80 procent av dessa olyckor.

En förare som använder mobilen under körning har sämre reaktionstid och längre bromssträcka. Om man tittar ned i två sekunder när man kör 40 km/h hinner bilen rulla 22 meter utan kontroll. 

Minst 650 fotgängare och cyklister behövde akutsjukvård mellan 2006 och 2016 efter att de skadat sig i trafiken på grund av mobiltelefonen, visar Transportstyrelsens statistik. Det har tidigare konstaterats att ungefär 85 procent av distraktionsolyckor med fotgängare och cyklister är kopplade till mobiltelefon.

Sedan 1 oktober 2018 kan polisen bötfälla direkt om en person stoppas för att ha rattsurfat. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Den 1 februari 2018 infördes en ny lag angående hur man får använda mobil och annan kommunikationsutrutning i motordrivna fordor. Vad av följande håller du med om att man enligt lagen inte får göra? 

Prata i mobilen om du håller den i handen medan du kör / 88%
Smsa medan du kör / 85%
Titta på film på mobilen medan du kör / 79%
Prata i mobilen över huvud taget medan du kör / 21%
Använda mobilen som GPS medan du kör / 15%
Prata i mobilen via headset medan du kör / 6%
Ha mobilen påslagen med ringsignal i bilen medan du kör / 4%
Vet ej / 3%

Vad av följande, om något, har det hänt att du gjort samtidigt som du kört bil? Vi menar även när bilen står stilla t ex vid rödljus 

Händelse / resultatet 2019 / resultatet 2017

Pratar i den med handsfree / 49% / 44%
Gps-navigerar / 37% / 23%
Pratar i den - håller den i handen / 30% / 24%
Sms:ar / 23% / 11%
Väljer musik, exempelvis på Spotify / 22% / -
Surfar på internet / 8% / 4%
Spelar spel / 3% / 2%
Tittar på film / 3% / 1%
Inget av alternativen / 27% / 22%
Vill ej svara / 1% / 4%

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.