Bild
Nästa artikel
Varannan kör för fort vid skolor

Varannan kör för fort vid skolor

Nyheter

Hastighetsgränsen vid grundskolor respekteras inte, visar en ny undersökning. Män och yrkeschaufförer är de största fartsyndarna.

Många är medvetna om hur viktigt det är att köra försiktigt när det finns barn i närheten, men ändå struntar nästan hälften i att hålla hastighetsgränserna när de kör förbi skolor, visar en ny undersökning av Motormännen.

46 procent av bilisterna kör för fort i skolområden. De värsta syndarna är män, som står för två tredjedelar av överträdelserna. Även yrkeschaufförerna har svårt att köra lagligt. 62 procent av taxi- och lastbilschaufförerna kör för fort, medan 44 procent av busschaufförerna kör för fort. Totalt bryter 55 procent av yrkeschaufförerna mot hastighetsgränsen.

– Resultatet är mycket nedslående och sämre än vad vi trodde. Det är tydligt att trafikmiljön runt våra skolor inte är säker och problemet blir ännu allvarligare nu på våren när barnen börjar cykla till och från skolan, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Sju miljoner i fortkörningsböter
Den högsta hastigheten som uppmättes var 71 kilometer i timmen, utanför en skola i Västerås. 101 av de knappt 7 000 fordon som kontrollerades framfördes så fort att förarna skulle fått indraget körkort om Polisen hade varit på plats. Sammanlagt skulle förarna ha dragit på sig böter på över sju miljoner kronor.


– På flera håll är det mer regel än undantag att köra för fort vid skolorna. Polisen och kommunerna måste ingripa för att vi ska få en säkrare trafikmiljö för barnen, säger Erik Kjellin.

För en personbil blir bromssträckan ungefär 13 meter i 30 kilometer i timmen på torr asfalt. I 50 kilometer i timmen blir den mer än dubbelt så lång.

Undersökningen bygger på 6 890 mätningar med radarpistol vid grundskolor i 20 kommuner. Samtliga har en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen och mätningarna har ägt rum mellan klockan 07:30 och 08:30.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.