Bild
Nästa artikel
Varberg ska få nytt landmärke

Varberg ska få nytt landmärke

NYHETER

Nu ska Varberg sättas på kartan med hjälp av ett landmärke med en egen karaktär. Platsen blir invid Getteröns naturreservat och formen på utsiktstornet ska efterlikna ett timglas.

Det tolv meter höga tornet består av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell, stabil väv. I silhuetten kan man känna igen formen av ett timglas vilket ger tornet en tydlig och igenkännbar karaktär. Så skriver White arkitekter som vunnit arkitekttävlingen om det nya utsiktstornet på före detta Lassabackadeponin invid Getteröns naturreservat i Varberg.

Tornet ska ses som en del av utvecklingen av Varbergs nya ekologiska rekreationsområde vid Getteröns naturreservat, Viktiga kriterier för tornet var, förutom att ha den traditionella funktionen av ett utsiktstorn, att det även skulle ha kvalitéer som gjorde det unikt och till ett av stadens nya landmärken.

Med spektakulär arkitektur, där även Varbergs framtida vattentorn Våga som även det ritats av White ingår, kommer utkikstornet att få en viktig roll som symbol för Varberg. Tornets tolv meter höga konstruktion kommer att synas i det flacka halländska kustlandskapet samt från infarten till staden med bil och tåg norrifrån.

– Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs för att vara den framtida symbol för Getteröns naturreservat, säger Ulla Antonsson, en av arkitekterna i tävlingsteamet från White.

Juryn är enig om att Whites förslag utmärker sig genom sin form som väcker tankar och frågor hos betraktaren

– Förslagets stora kvalitet är dess enkla och spännande form vilket ger utsiktstornet möjlighet att bli ett mycket tydligt landmärke. Formen stimulerar till funderingar – hur kan något rakt faktiskt upplevas som böjt?

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.