Bild
Nästa artikel
Varför har husvagnar kulhamrad plåt?

Varför har husvagnar kulhamrad plåt?

Nyheter

En läsare undrar varför de flesta husvagnars yttre skal är gjort av kulhamrad plåt? Husbil & Husvagn svarar.

 

Fråga: Hej! Varför är de flesta husvagnars yttre skal gjort av kulhamrad plåt? Det är så fult tycker jag.
/Pia

Svar:Låt mig börja med en liten jämförelse: Wellpapp är styvare än vanligt omslagspapper (i varje fall på den ena ledden), och samma sak är det med korrugerad plåt.

Även husvagnsplåtens kulhamring eller stuccumönster – även sådant har förekommit – är till för att styva upp plåten så att man kan använda en tunnare plåt, och på så sätt hålla vikten nere. (Att man valt kulhamring i stället för korrugering, är för att plåten ska kunna fraktas hoprullad till fabriken.)

Men struktureringen av plåten har andra funktioner också. En husvagnsvägg byggs ju med hantverksmässiga metoder och är svår att få helt slät, men små ojämnheter ”slukas” av struktureringen. Dessutom innehåller väggen träreglar och förstärkningar som – i ogynnsamma fall – kan synas genom en slät plåt.Den kulhamrade plåten har dessutom ett oregelbundet mönster som gör att småskador – exempelvis om man skulle köra mot en gren – inte syns lika tydligt. (Det finns tillverkare som på senare år börjat använda en våffelmönstrad plåt. Denna har samma tekniska fördelar som den kulhamrade, men tyvärr syns småskador mycket lätt eftersom en intryckning av plåten gör att våffelmönstret bryts.)


Den kulhamrade plåten har alltså många fördelar, men den har en stor nackdel också: Det är svårt att få bort vaxrester nere i ”dalarna” om man använder fel sorts vax.

Visst är slät plåt snyggare än en kulhamrad, så länge den släta plåten är oskadad, och allra snyggast är förstås en metalliclackerad plåt. Men en sådan är ännu känsligare för småskador!

/Lars Erik Paulsson

Kommentarer

#1
SussAndersson
2013-01-16 08:52

Vad smart!

#2
Krystal
2013-04-19 16:01

Hejsan! Jag ser ge4rna ett f6vernattningsrum det skulle urdenle4tta betydligt ff6r oss som inte e4r inff6dda stockholmare och har sle4kt och ve4nner i andra delar av landet. Cykelff6rre5d behf6vs onekligen, men det verkar lite slf6seri att ta en se5 fint inredd lokal, med toalett och vatten, till cykelff6rre5d. De5 e4r det ve4l be4ttre att se4tta upp en eller tve5 friggebodar (motsv) till cykelff6rvaring.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.