Bild
Nästa artikel
Verkligheten överträffar dikten

Verkligheten överträffar dikten

NYHETER

Nej, det här handlar inte om husbilar eller husvagnar men är så tokigt att det låter som ett aprilskämt så vi tar med det ändå. Vi trodde helt enkelt inte det var möjligt att ett tåg kunde köra fel, men det hände ändå. Kanske SJ behöver GPS?

Det är TT som i ett pressmeddelande skriver att ett tåg med 130 resenärer från Stockholm som trodde de skulle kliva av i Norrköping inte alls kunde kliva av där. Innan dess hade tåget svängt av västerut. Passagerarna fick istället kliva av i Gnesta där de fick ta sig till Södertälje för att ta ett annat tåg som visste var det skulle.

Den dråpliga tågresan hör dock inte till vanligheterna. Både SJ och Trafikverket uppger att det är väldigt sällan som tåg kör fel. Däremot är inte SJ och Trafikverket överens om orsaken till det hela. För att vara rakt på sak så trodde vi på redaktionen inte ens att det var möjligt men det är naturligtvis inte korrekt, det finns ju olika destinationer och spårval. Inte riktigt som i vägtrafiken, men ändå.

Enligt trafikledningen kan anledningen vara att tågföraren valt att köra på fel signal inne i loket. Det finns nämligen inget system som talar om att tåget går i fel riktning. Men det är inte bekräftat, säger Sofie Hammarberg till TT.

SJ tillbakavisar dock Trafikverkets teori. En lokförare kan inte köra fel, det är tågvägen som läggs fel. Det kan bero på mänskliga fel, eller på inmatningen i trafikledningens datasystem. Trafikverket har lett tåget fel av någon anledning. Vi får titta på incidentrapporten tillsammans med Trafikverket, säger Niklas Härenstam på SJ:s pressjour.

Resanärerna blev dock cirka tre timmar försenade. Möjligen kunde de lättare hålla sig för skratt än du som nu läser om det hela. För av någon outgrundlig anledning förknippar man felkörningar mer med vägtrafik än tågtrafik.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.