Bild
Nästa artikel
Vildmarksvägen har öppnats

Vildmarksvägen har öppnats

NYHETER

Vildmarksvägen, en av Sveriges högst belägna vägar, öppnade traditionsenligt sträckan över Stekenjokk på nationaldagen. Fram till mitten av oktober kan du räkna med att kunna köra denna spektakulära och mytomspunna väg!

Medan södra Sverige badade i sol och säsongens värmerekord slogs stod många i kö för att visa naturen att lite snöfall under plogningen av vägen inte hindrar turisterna från att riktigt stå i startgroparna, kanske med skidorna i beredskap eftersom snömängden vanligtvis är stor nog för att kunna använda dessa fram till midsommar. Men nu ska i varje fall vägbanan ha torkat upp.

Vildmarksvägen, som sträcker sig genom de tre kommunerna Vilhelmina, Dorotea och Strömsund, är verkligen spektakulär. Att det är en av Sveriges högst belägna vägar som går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland kanske du redan känner till, likaså att den mest spektakulära delen av vägen går över Stekenjokk nästan 900 meter över havet.

Här behåller Kung Bore greppet extra länge och under de senaste knappa tre veckorna har snöröjarna kämpat i skift från klockan sex på morgonen till nästan midnatt mot det upp till tre meter höga snötäcket. Något snörekord blev det inte denna vinter, i extremfall kan vindarna driva ihop snön ända upp till det dubbla så det är inte förvånande att vägen, som söderifrån sett börjar vid E45 i Strömsund, enbart är öppen från början av juni till mitten av oktober. 

Att köra den ungefär femtio mil långa sträckan rakt över kalfjället kan liknas vid en fjällvandring på hjul, kanske Sveriges enda ställe där detta är möjligt Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse för de som tar sig tiden att köra sträckan och kanske stanna på något extra spektakulärt ställe för att vandra i några timmar! För Vildmarksvägen är ett riktigt paradis för de som söker stillhet, tystnad, är naturälskare och friluftsmänniskor! Eller, för den delen, bara vill uppleva något unikt.


Men det finns fallgropar för den som är stressad. Man ska inte missa att se vattenfallen vid fjällen i närheten av Stekenjokk även om det kräver en kort promenad. På andra platser som vid Klimpfjäll finns det kortare vandringsleder som tar dig till flera vattenfall och spektakulära forsar. Det högsta och mest kända vattenfallet i området är Hällingsåfallet som ligger i närheten av Gäddede. Det faller hela 42 meter ner i Sveriges längsta vattenfyllda ravin som forsar 800 meter nedströms.

För dig som vill uppleva svenskt djurliv finns inget att bli besviken på där speciellt Stekenjokkplatån sticker ut med sitt rika djurliv. Vildmarksvägen går genom ett av Sveriges björntätaste områden och inte långt från vägen har du fina naturupplevelser som Bjurälvens Naturreservat med sitt karstlandskap och den underjordiska älven.

Vid Marsfjällen kan du njuta av utsikten mot Västerbottens högsta topp och i Ankarede och Fatmomakke möter du samisk kultur i de två välbevarade kyrkoplatserna där samisk och nybyggarkultur möts. Här bör du stanna till och även boka en guide för att kunna uppleva det på bästa sätt! Missa inte heller alla gårdsbutiker som på senare tid har etablerat sig efter sträckan och vilken restaurang i södra Sverige erbjuder röding från Malgomaj? Det märks snabbt att du kan köpa mat, både lagad och som råvaror, som inte kan hittas på många andra ställen.

Vildmarksvägen är vild, men på ett civiliserat sätt. Kanske extra spektakulär med husbil eller husvagn eftersom du med respekt för naturen kan stanna där det passar dig. Och, som sagt, nu har vägen öppnat för säsongen!

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.