Bild
Nästa artikel
Vill begränsa utsläpp till 68 gram

Vill begränsa utsläpp till 68 gram

Nyheter

68 gram per kilometer. Så lågt vill EU-politiker begränsa utsläppen från bilar redan till år 2025, efter diskussion i miljökommittén.

EU befinner sig mitt i processen att avgöra hur mycket koldioxid som nybilar ska få tillåtelse att släppa ut de kommande åren. Miljökommissionen har nu kommit överens om att genomsnittsbilen maximalt får släppa ut 95 gram per kilometer från och med år 2020.

Överenskommelsen innebär en rejäl skärpning av kraven jämfört med dem på 130 gram per kilometer som börjar gälla 2015. Samtidigt väntar ännu hårdare krav runt hörnet. EU-politikerna diskuterade också en framtida målsättning att sänka förbrukningen till mellan 68 och 78 gram per kilometer redan 2025.

Kan tillverka prestandabilar
Förslaget lämnar samtidigt ett kryphål öppet. Undantag ska kunna ges i begränsad omfattning och efter strikta regler. Det lär göra vissa biltillverkare, framför allt tyska premiummärken, nöjda efter att de lobbat för möjligheten att bygga kraftfulla och törstiga prestandabilar om de även bygger elbilar.

Dock återstår fortfarande en omröstning i EU-parlamentet innan gränsen för 2020 kan spikas. Att förslaget går igenom är dock inte en självklarhet eftersom stater som Tyskland tenderar att hålla sin bilindustri om ryggen, tror Automotive news. Förhoppningen är att få igenom en lag innan parlamentet tar sommarledigt i augusti.

Enligt siffror från JATO Dynamics sjönk utsläppen från nybilar i EU till 132,3 gram per kilometer förra året, att jämföra med 136,2 gram året innan.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.