Bild
Nästa artikel
Vinterkul i norr

Vinterkul i norr

Nyheter

Vintern har mycket kul att erbjuda, speciellt om du gillar fartfyllda aktiviteter. Naturen står i centrum när Jämtland Härjedalen visar sig från sin bästa sida.

300 mil skoterled, tysta vinterlandskap eller fjäll-jacuzzi. Jämtland Härjedalen Turism tipsar om roliga aktiviteter i vinter.

 

Tombola. Inte ett åk för vem som helst. Detta åk röjdes av två legendariska friåkar-fantomer i Funäsfjällen och ligger på K1:s norrsida, till höger om linbanan i Tännäskröket. Det är ett åk med konsekvenser, ramlar du är det så brant att du kommer att rulla nerför branten likt en tombola tills det flackar ut eller du träffar ett träd. Observera att åket är trippelsvart och bäst passar skidåkare i Funäsmaffia-klass!

 

Heli delight. Unna dig själv ett helikopterlyft om benen hellre vill ladda ur energin nedför än uppför. Jämtlandsflyg samarbetar bl a med äventyrsföretagen Strapatser i Funäsfjällen och Årefjell och kan lyfta dig och dina fetaste lagg eller din cykel när det är barmark.

 

Körkort i pulkabacken. Livet på vintern är mer än skidor, mycket mer. Det är snöborgar, pulkor och kälkar också. I Vinterstaden Östersund finns en riddarborg av snö och ett Storsjöodjur av is som bjuder in till att åka kana. I Persåsen kan du till och med ta körkort för snowracer och åka i en specialbyggd backe för ändamålet.


 

Isbalett på frusna sjöar. Till issäsongen 2003 såldes helt plötsligt 3 000 par skridskor i Östersund. Förklaringen är att då skapades Medvinden – den 10-15 km plogade isbanan som varje vinter prepareras från Östersund till Kungsgårdsviken, Frösön. Hyr skridskor i Vinterparken Östersund eller ta med egna till någon av alla våra frusna sjöar.

 

På en röd Monomed. När snön knarrar under skorna och bildar ett hårt täcke på vägen är en spark det rätta fordonet. Monomeden är typen för dig med bra balans och känsla för stil medan en traditionell spark är för dig som gillar en stadigare framfart. Hyr en spark i Vinterparken i Östersund.

 

Fisken finns under isen. Isfiske kanske inte är vinterns mest actionfyllda aktivitet, men det är nog så spännande att använda isborren och spana efter fisk i hålet genom isen med ett pimpelspö i handen. Isfiska i t ex Bräcke, Östersund och Strömsund.

 

Skoteräventyr. I Jämtland Härjedalen finns oändliga möjligheter för skoteräventyr. I Härjedalen t ex finns över 300 mil preparerade leder. Välj mellan en kort snöskotersafari med guide eller långturer med övernattning. Skotersafari finns bl a i Funäsfjällen, Vemdalen, Lofsdalen, Södra Årefjällen, Åre, Bydalsfjällen, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund.

 

Som en Yeti. För mycket snö, för lite snö, för lös snö eller bara för att det är en annan upplevelse. Prova på att gå en tur med snöskor och upptäck vinterlandskapet till fots. Passar även utmärkt för dig som vill gå uppför och göra egna svängar utanför liftsystemen. Prova snöskor i t ex Vemdalen, Södra Årefjällen och Södra Storsjöbygden.

Eget hundspann. En gnistrande vinterdag, ivriga hundar, en släde och du själv som förare av ekipaget! Prova på hundspann i bl a Åre, Södra Årefjällen, Vemdalen, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund.

 

Skidskyttetalang? Tycker du att det ser lätt ut på TV när skidskyttarna ligger eller står och skjuter mot de svarta prickarna så att de vita locken går igen? I bl a Edsåsdalen, Vålådalen, Ramundberget och Östersund kan du testa dina egna talanger med instruktör.

 

Vinterbadare. Oavsett om du är en baddare på att bada eller inte så är det något speciellt med att sitta i ett varmt bad och titta upp mot vinterstjärnorna. De flesta destinationerna i Jämtland Härjedalen erbjuder vinterbad i tunna med eller utan bastu och isvak intill.
 

Frusen surfing. Kite är vinterns surfingalternativ. Med vindens hjälp åker du skidor eller snowboard över en fjällsluttning eller frusen sjö med en vindskärm, så kallad kite. Prova kite bl a på Storsjön.
 

Halkkörning med stil. Hos Kall Autolodge kan du lära dig kontrollera kraften i de mest krävande vinterförhållanden du någonsin kan tänkas råka ut för. På isbanor, vanliga vägar och i terräng, bakom ratten på en Porsche.
 

”För att du är värd det”. Efter en egoprövande dag i backen eller någon annan vinteraktivitet är det helt ok att skämma bort sig själv med en lyxig spavistelse. Samtliga destinationer i Jämtland Härjedalen har olika former av spa och behandlingar, t ex Copperhill Mountain Lodge i Åre, Fjällnäs och Storhogna Högfjällshotell & Spa.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.