Nästa artikel
XtraVue Trailer gör husvagnen osynlig
NYHETER

XtraVue Trailer gör husvagnen osynlig

Publicerad 10 januari 2019 (uppdaterad 10 januari 2019)
2015 lanserade Range Rover Transparent Trailer och nu är det dags för Valeo att visa upp XtraVue Trailer. Systemen bygger i grunden på samma teknik, med kameror och skärmar blir husvagnen "genomskinlig".

Range Rover Transparent Trailer kom aldrig i produktion men nu visar Valeo upp ett motsvarande system på den pågående Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas.

För att få systemet att fungera behövs, utöver kamerorna, ett dataprogram. För föraren är det förstås en säkerhetshöjande faktor att kunna se vad som händer bakom husvagnen, backspeglar till trots ger det här systemet en helt annan överblick. Bilden från XtraVue Trailer kan ettdera visas på en separat skärm eller i den vanliga backspegeln i vindrutans överkant.

Inget är dock sagt från Valeo om när systemet kommer ut på marknaden.

Nyligen visades en annan "smartkamera"-lösning på husbilar upp som trollar bort A-stolpen för bättre framåtsikt och digitala backspeglar har funnits ett par år på lastbilar och finns numer även på vissa husbilar. Pilote var först ut för ett år sedan på mässan CMT i Stuttgart där de lyckades med konstycket att få systemet homologiserat före storheter som Tesla och BMW.

När det gäller systemet för A-stolparna, de främre stöden för biltaket, känner kameran av bilens färdriktning och ändrar bilden så att den blir anpassad till verkligheten. Kanske inte helt utan "skarvar" men nog för att upptäcke exempelvis en fotgängare som befinner sig i en död vinkel.

2017 skrev vi om Dometics kamerasystem som visar husbilen i fågelperspektiv och redan 2014 om Camos kamerasystem som kallas Omnivue. Dometics system CAM 360 BirdView premiärvisades på Caravan Salon i Düsseldorf.

Slutligen har Land Rover lanserat ett system till Range Rover Evoque för att trolla bort motorhuven.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.