Bild
Nästa artikel
Inlagt, färgglatt och gott!

Inlagt, färgglatt och gott!

RECEPT

Nästan allt smakrikt och vackert går att lägga in. Så fyll varenda glasburk du hittar med härligheter, pröva dig fram med allt du uppskattar och smaksätt efter eget önskemål. Det är lättare än du tror!

Recepten innehåller inga mängder eller mått eftersom alla glasburkar rymmer olika volymer. Fyll burkarna med ingredienser hela vägen upp och slå sedan lag över så att det täcker ingredienserna. Lägg in det du tycker om, gärna efter säsong. Morötter, chili… testa olika inläggningar tills du hittar din favorit. Fina smaksättare är anis, nejlikor, färska eller torkade örter, citrus, pepparrot, lök, vitlök, alkohol, chili, violer, tagetes, fröer mm. Det blir inte bara gott utan också vackert. Varför inte ställa fram burkarna på bordet? Både snyggt och inspirerande. 

Inlagt, färgglatt och gott!

Blomkål med chili och senapsfrö
Blomkålsbuketter (jag valde gul och grön blomkål) 
Skalade och ev skivade vitlöksklyftor
½ färsk röd chili, skuren i slantar
Färsk timjan, en knippa
Ljusa senapsfrön, ca 1-2 msk
Vinägerlag eller söt vinägerlag
Olivolja
10 svartpepparkorn, hela 
Gör så här:
Varva blomkål, vitlök, chili, senapsfrön och timjan i en glasburk. Slå över lagen och toppa med några matskedar god olivolja och svartpepparkorn. Låt gärna stå ett dygn. 

Inlagt, färgglatt och gott!

Gurka med mynta och lime
1–2 skalade och skivade gurkor
1 lime i klyftor
Färsk mynta, en knippa
1-2-3-lag
Gör så här:
Fyll en glasburk med gurka, mynta och lime. Slå över 1-2-3-lag och låt stå minst en timma. Supergott, verkligen supergott till fisk! 

1-2-3-lag
1 del ättiksprit (12%)
2 delar socker
3 delar vatten
Gör så här:
Koka ihop och låt sedan svalna, klart! 

Söt vinägerlag
2 dl vitvinsvinäger
3,5 dl socker
5 dl vatten
Gör så här:
Koka upp och låt svalna, klart!

Vinägerlag
4 dl vitvinsvinäger
2 tsk salt
2 msk honung
6 dl vatten
Gör så här:
Koka upp och låt svalna, klart!

Inlagt, färgglatt och gott!

Vaxbönor, sockerärtor och squash
Färska vaxbönor
Färska sockerärtor (jag valde lila) 
Färsk squash, skuren i slantar som delats
3–5 skalade vitlökar, ev slantade 
½ citron skuren i skivor och delade
Färsk timjan, en knippa
½ gul chili, skuren i slantar
Söt vinägerlag eller vinägerlag
Gör så här:
Varva vaxbönor, sockerärtor, squash, vitlök, citron, chili och timjan i en glasburk. Slå över vinägerlag. Låt gärna stå ett till två dygn. 

Inlagt, färgglatt och gott!

Cocktailtomater
Cocktailtomater
5 skalade vitlöksklyftor i slantar
Färsk timjan, en knippa
Färsk rosmarin, en knippa
10 svartpepparkorn, hela
2 lagerblad
Vinägerlag eller söt vinägerlag
1 dl olivolja 
Gör så här:
Dela cocktailtomaterna eller picka hål i skalet på dem. Fyll en glasburk med tomaterna – gärna i alla färger – vitlök, örter, svartpeppar och lagerblad. Slå över lag, toppa med olivolja och låt dra, minst ett par timmar. 

Taggar: Recept

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.