Bild
Nästa artikel
Bo mobilt: Blogga från husbilen

Bo mobilt: Blogga från husbilen

Semester

Är du nybörjare eller veteran i husbilslivet? Spelar ingen roll, du kan alltid hitta en blogg därute att ha nytta av. Husbilsåkare älskar inte bara att fara runt på vägarna, vi gillar att berätta vad vi är med om under våra resor.

Resedagböcker är lika gamla som människans resande, och numera heter de bloggar och förekommer ymnigt. Frågan är om inte husbilsbloggarna är de allra mest vanligt förekommande resebloggarna.

– Det är i så fall inte så konstigt, säger Helena Bergström som driver Sveriges ­proffsigaste husbilsblogg Freedom Travel tillsammans med Peter ­Bergström.

– Många reser ofta, många reser ibland långt och har mycket att berätta – och datorn finns tillhands i husbilen. Det finns också en stark kultur av att vara hjälpsam, att vilja ge tips till sina husbilsvänner därute.

Resultatet av dessa faktorer är att det finns en uppsjö av berättelser och information för oss husbilsåkare ett klick bort i datorer, plattor och mobiler. 

www.martinsochor.se Martin bjuder på vackra bilder och lite annorlunda tankar. Mycket vandring.
www.martinsochor.se Martin bjuder på vackra bilder och lite annorlunda tankar. Mycket vandring.
www.365degrees.se
Tina och Bengt sålde sitt bageri och lever numera på heltid i sin husbil, en plåtis. Gör resor i Skandinavien och övriga Europa.
www.365degrees.se Tina och Bengt sålde sitt bageri och lever numera på heltid i sin husbil, en plåtis. Gör resor i Skandinavien och övriga Europa.
Bo mobilt: Blogga från husbilen

Den som börjar söka hittar snart sina favoriter och sannolikt vänner.

Calle och Jimmy Lidén från Göteborg med bloggen Homo-Mobil köpte sin första husbil för fyra år sedan.

– Det var ett break i livet. Vi är svårt sociala båda två, vi är de där som alla kommer hem till, och nu hade vi kommit till en punkt då vi behövde komma bort lite, berättar de när vi träffas på Ekuddens camping i Mariestad.

Husbilslivet blev en fullträff.

– Vi är ute varje helg. Vi börjar planera för nästa resa på hemvägen på söndag och på onsdagen handlar vi, på torsdag packar vi och på fredag hämtar Calle, som slutar tidigast, upp Jimmy och sedan drar vi. Vi har alltid med oss hunden Doris och katten Iris också.

Många resor, korta som långa, innebär många upplevelser. För ett och ett halvt år sedan började Calle teckna ner sina berättelser.

– Det passar fint eftersom Jimmy gillar att plåta, konstaterar han.

De allra flesta inlägg på Homo-Mobil är taggade med ortsnamn utifrån vart resan gick och beskriver allt från husbilslivets små trivialiteter till mer dramatiska händelser, som en dikeskörning i snöglopp på Österlen.

Här finns också många tips på bra campingar (”vi måste ha AC för djurens skull så det blir mest campingar vi står på”) och bra-ha-saker. En ganska karaktäristisk blandning av husbilsstoff.

En något ovanligare tagg är den som heter ”gay”.

- Vi är ju inte många enkönade par som är ute i husbil, så för oss var det lite viktigt att med en gång klargöra vilka vi är. Och kanske inspirera andra gaypar att ge sig in i communityn.

När Calle och Jimmy har haft bilen strajpad med sin logga har de ibland fått glada tutningar ute på vägen, och någon gång ett pling i messenger från trafikanter som känner igen dem från nätet.

– Så vi gör vårt för synligheten, ler killarna.

Jimmy och Calle följer en rad bloggar och konstaterar att de själva har haft god nytta av dem, särskilt när deras eget husbilsliv var i nybörjarstadiet.

– Andras erfarenheter både inspirerar och hjälper till, säger Jimmy.

Och så var det det här med det sociala livet. Som inte har blivit så mycket mindre flitigt i och med husbilsköpet.

– Nej, skrattar Calle och Jimmy, men det har blivit annorlunda. Friare på ett sätt. 

– Vi har fått många nya vänner som vi delar både husbilsintresset och annat med, men det blir lite mer av och till med husbil. Man träffas någonstans, åker åt olika håll, träffas någon annanstans och har då något nytt att berätta från sina respektive resor.

De korta och spontana möten som är så typiska för husbilstillvaron beskrivs ofta som givande i sin intensitet. Man kanske får mer sagt under en timmes utbyte under någons markis än under ett antal middagar med släkt och vänner därhemma.

www.ho-mo.nu Calle (tv) och Jimmy Lidén i husbilen varje helg året om, om så bara på Liseberg i hemstaden Göteborg. Katten Iris och hunden Doris är alltid med.
www.ho-mo.nu Calle (tv) och Jimmy Lidén i husbilen varje helg året om, om så bara på Liseberg i hemstaden Göteborg. Katten Iris och hunden Doris är alltid med.
"Beskriver allt från husbilslivets små trivialiteter till mer dramatiska händelser."
Jimmy är fotografen i familjen.
Jimmy är fotografen i familjen.
Calle har hittat sin skrivplats på Ekuddens camping i Mariestad.
Calle har hittat sin skrivplats på Ekuddens camping i Mariestad.
Killpar är inte så vanliga i husbilsvärlden, men Calle och Jimmy har hittat sin livsstil och många vänner här.
Killpar är inte så vanliga i husbilsvärlden, men Calle och Jimmy har hittat sin livsstil och många vänner här.

Där fungerar nog också blogginläggen som en djupare presentation av de personer som möts. Helena Bergström, Freedom Travel igen:

– Oftast är det de mest personliga bloggarna som fastnar. När människor bjuder på sig blir det verkligen som att du redan känner dem när ni väl träffas. Därför brukar också de som håller bloggen mer personlig få fler följare.

Själva har Freedom Travel för närvarande 84 000 unika ­besökare per månad på sin blogg.

– Vi trodde att trafiken skulle gå ner under pandemin, men så blev det inte.

Freedom Travel har inte nått de besökssiffrorna av en slump. Helena började blogga 2009 och har sedan dess lagt ut ett avsnitt – varje dag. Hon är också noga med att svara på kommentarer från följarna.

– Men numera är det svårare att kommentera andras blogginlägg, för bloggarna har blivit så många. Förr hade jag koll på alla, det kan jag inte ha längre.

Helena och Peter var totala nybörjare i bloggosfären när de startade sin blogg 2009, men de blev bitna direkt.

– Vi hade haft husbil i ett halvår och jag tycker det är kul att skriva, så det var naturligt att sätta igång. Och det gav omedelbart en så positiv respons. Vi fick lära oss mycket om husbilslivet av dem som var mer erfarna och vi lärde känna andra husbilsåkare.

Numera är det snarare andra nybörjare som lär av Helena och Peter, som varvar praktiska tips med reseberättelser. Nu för tiden även på ett professionellt plan.

– Vi jobbar ibland med sponsrade inlägg och då är vi tydliga med det. 

Det kanske är fler som drömmer om att kunna tjäna pengar på sin blogg. Till dem har Helena Bergström ett råd sprunget ur egen erfarenhet:

– Var beredd att jobba hårt! Att bygga trafik tar tid och kräver kontinuitet och engagemang. Man ska också undvika att ta emot produkter som ersättning, för dels är det svårt att betala hyran med prylar och dels blir det besvärligt med skatteredovisningen.

Helena Bergström, ­Freedom Travel, är utan ­konkurrens Sveriges flitigaste husbilsbloggare. Har bloggat varje dag sedan 2009.
Helena Bergström, ­Freedom Travel, är utan ­konkurrens Sveriges flitigaste husbilsbloggare. Har bloggat varje dag sedan 2009.
www.freedomtravel.se Freedom Travel jobbar numera även med andra resor, men basen är det rikhaltiga husbilsmaterialet.
www.freedomtravel.se Freedom Travel jobbar numera även med andra resor, men basen är det rikhaltiga husbilsmaterialet.

Freedom Travels bloggtips

Sätt inte målet för högt; om du vill börja blogga bara för att ha en egen resedagbok att återvända till, så gör det!

Om du har högre ambitioner: fundera på vilken målgrupp du vill vända dig till. Är det till familjen därhemma? Eller till en bredare läsekrets? Fundera i så fall på vad du själv brukar uppskatta att läsa.

Gör inte bloggandet till ett stressmoment. Att ständigt jaga bra bilder och fungerande uppkoppling kanske inte är vad du vill ha ut av din husbilsresa – egentligen.

Var välkomnande till nya läsare. Alla har inte följt dig från början och ”känner” dig, så gör en bra presentation och upprepa gärna lite fakta om dig själv lite då och då i texterna.

Val av plattform? Vill du ha en egen domän eller vill du blogga via en portal, som wordpress, blogspot eller wix? Det senare är enklare, då kommer du igång direkt, men om du vill utveckla din blogg och kanske försöka få in annonser via google behöver du ha en egen domän.

Många fritidsbloggare märker efter ett tag att den där ambitionen att blogga varje dag kanske var att sikta väl högt. Till sist kan jakten på en fungerande uppkoppling och en stund att avsätta för bloggandet skapa mer stress än glädje. Sanningen att säga bjuder kanske inte varje dag på några jättespännande saker att berätta heller.

En genomgång av ett antal husbilsbloggar visar att en överväldigande majoritet av dem är formade på ungefär samma sätt. En bild följd av en kort bildtext, en bild följd av en kort bildtext. Så håller det på. Det tycker vi själva är lite synd, för det finns massor av olika utformningar att välja bland på de olika bloggportalerna, varav de vanligaste är blogspot, wordpress och wix.

En artighet bland bloggarna – och ett sätt att öka trafiken – är att man länkar till varandras bloggar. Den som vill få en överblick över utbudet kan börja i någon ände och kommer då att hitta nya länkar i bloggarnas länksamlingar, ibland med kommentarer om vad bloggen handlar om.

Det finns också en facebookgrupp som heter Husbilsbloggare, där signaturen Reiselinda har samlat de bloggare som vill puffa för sina bloggar via Facebook.

"En genomgång av husbilsbloggar visar att en majoritet är formade på samma sätt."
www.boihusbil.se 
Heltidsboende i husbil och arbetar på distans, oavsett var de reser.
www.boihusbil.se Heltidsboende i husbil och arbetar på distans, oavsett var de reser.
www.reiselinda.se har skapat en facebookgrupp där bloggare kan anmäla ­intresse för att vara med.
www.reiselinda.se har skapat en facebookgrupp där bloggare kan anmäla ­intresse för att vara med.
www.husbilsliv.se 
Har en bas i Sverige, men bor nästan heltid i husbilen. Daglig blogg om resor och vardag.
www.husbilsliv.se Har en bas i Sverige, men bor nästan heltid i husbilen. Daglig blogg om resor och vardag.
www.mattstorebring.se 
är en veteran i branschen. Delar med sig av reflektioner och har ett ­personligt tilltal.
www.mattstorebring.se är en veteran i branschen. Delar med sig av reflektioner och har ett ­personligt tilltal.
www.husbilsblogg.com Bibbi och Thomas är pensionärer, bor i Göteborg och spelar golf. Reser inom Europa.
www.husbilsblogg.com Bibbi och Thomas är pensionärer, bor i Göteborg och spelar golf. Reser inom Europa.
www.husbilsbus.se är en ung familj med två små barn och en hund. Här skrivs om smått som stort och humöret är gott.
www.husbilsbus.se är en ung familj med två små barn och en hund. Här skrivs om smått som stort och humöret är gott.
www.nomadliv.se är Jonilsons blogg. Är snarare en reportagesajt än frekvent blogg. Ett skyltfönster för guidade husbilsturer som arrangeras i samarbete med Husbil & Husvagn.
www.nomadliv.se är Jonilsons blogg. Är snarare en reportagesajt än frekvent blogg. Ett skyltfönster för guidade husbilsturer som arrangeras i samarbete med Husbil & Husvagn.
Taggar: Reportage

Resedagböcker är lika gamla som människans resande, och numera heter de bloggar och förekommer ymnigt. Frågan är om inte husbilsbloggarna är de allra mest vanligt förekommande resebloggarna.

– Det är i så fall inte så konstigt, säger Helena Bergström som driver Sveriges ­proffsigaste husbilsblogg Freedom Travel tillsammans med Peter ­Bergström.

– Många reser ofta, många reser ibland långt och har mycket att berätta – och datorn finns tillhands i husbilen. Det finns också en stark kultur av att vara hjälpsam, att vilja ge tips till sina husbilsvänner därute.

Resultatet av dessa faktorer är att det finns en uppsjö av b

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Tips till bloggaren

Om du vill skriva för en bredare läsekrets än familjen, tänk på vilka texter du själv gillar. Du kommer att märka att dessa har en ”krok”, som vi säger, eller en vinkel. Något som rycker tag i läsaren och får henne att vilja fortsätta läsa. 

Och hur går det till? Skippa den kronologiska redovisningen av en resa – eller en dag. Börja hellre med det som gav den största insikten på turen, eller den mäktigaste upplevelsen eller den mest dråpliga händelsen.

Humor går alltid hem, och humor bygger ofta på självdistans. Tänk som en värmlänning; allt måste inte vara precis sanningsenligt och korrekt, huvudsaken är att det blir en bra historia … 

Om du vill förmedla mycket fakta om ett resmål, lägg gärna dessa separat i en ruta eller på slutet, så att du inte behöver belasta texten för mycket med till exempel siffror.

Vi är alla olika, men håll igen med wikipediasprängda historieavsnitt i den löpande texten. Det är din upplevelse vi vill åt, wikipedia kan vi leta upp själva.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.