Bild
Nästa artikel
Stans lyckligaste husbil!? Så här glad blir man på ­Camping Villasol i Benidorm!
Stans lyckligaste husbil!? Så här glad blir man på ­Camping Villasol i Benidorm!

Bo mobilt: Drömhus på fyra hjul

Reportage

De drömde om ett boende vid Medelhavet och använde en begagnad husbil som hjälp i sökandet. Efter två säsongers letande fann de äntligen sin dröm, men det blev inget vanligt hus – det blev ett drömhus – på fyra hjul!

Alla har vi vår historia kring hur det här med husbilslivet började. För Inger och Ulf Abrahamsson från Mölnlycke var det jakten på hus utan hjul som blev inkörsporten till deras livstil med hus på hjul. 

– Efter 30 år med segelbåt kände vi för att hitta ett boende i Spanien. Vi köpte en begagnad Frankia att bo i medan vi åkte runt och tittade på olika hus­objekt, säger Inger när vi träffar dem på en camping i Spanien.

Året var 2004 och trots att det var innan lågkonjunkturen så fanns mängder av objekt till salu och de blev nästan överösta av köpförslag. Det stora utbudet var inte bara positivt utan de blev snarare misstänksamma. Kanske var det tur, för sedan kom kraschen på bostadsmarknaden.

– Hur mycket vi än tittade så hittade vi inget vi ville ha. Efter två säsongers letande med vår Frankia hade vi vant oss vid husbilslivet och köpte en helt ny husbil istället för ett hus. Det var 2006 och det är den husbilen vi har kvar fortfarande, säger Ulf.

Det är en Carthago M-Liner 62 av årsmodell 2006. En stor och helintegrerad modell på Ivecos lastbilschassi och med separata långbäddar i aktern. Ett val som blev rätt från början för paret Abrahamsson.

– Vi har tittat på andra bilar på mässorna i Düsseldorf och Jönköping men inte sett någon som går upp mot den här, säger Ulf.

Resefavoriter:

Utrikes:
Bodensjön med Mainau och Meersburg. Spanien när det blir kallare.

Inrikes:
Ulf föredrar ställplatser och gillar Västkusten med Halland och Bohuslän ”trots att det är bökigt där med husbil nuförtiden”. 

Inger föredrar däremot vildcamping och gärna norrut i frihet nära naturen.

Det är ganska lätt att förstå entusiasmen när man sitter i deras 2006:a. Den har en tidlös inredning med samma träslag och skåpluckor som känns igen i dagens Carthago. Takhöjden är fenomenal och trots att Ulf är lång är det nästan en armlängd ytterligare upp till taket. En annan sak som uppskattas av ägarna är sikten genom vindruta och sidorutor. 

– Fast mest gillar jag att den påminner om min allra första bil, en Porsche 356, säger Ulf.

Den naturliga följdfrågan är förstås hur Ulf ser den minsta likhet mellan en stor husbil och en liten klassisk sportbil? 

– Ta en titt på färgmarkeringen i varvräknaren. Så var det på min Porsche 356 också, säger Ulf med ett leende och pekar på instrumenteringen. 

Enligt färgmarkeringen ska man hålla ett varvtal mellan 1500 rpm upp till 2750 rpm. Det rekommenderade varvtalet skiljer säkerligen, men markeringen finns mycket riktigt där.

– Det har jag inte sett i några nya bilar och därför blir det extra svårt att någonsin byta, skojar Ulf.

Nybörjartips
  • Undvik att sova på stora rastplatser i Europa. 
  • Kör inte mer än 35 mil om dagen.
  • Var inte rädda för att köra i städer om reglerna tillåter.
  • Sist men inte minst, gå med i en klubb!
  • Har du en Carthago eller Malibu är vårt bästa tips: www.carthagoclub.se

 

Husbilen köptes ny 2006. Varje höst har det blivit en tradition att åka på en längre resa. Företrädesvis Spanien.
Husbilen köptes ny 2006. Varje höst har det blivit en tradition att åka på en längre resa. Företrädesvis Spanien.

När vi träffas för intervjun är det lite spridda novemberskurar varvat med sol i Spanien. En ambulans tutar förbi utanför Camping Villasol, där vi befinner oss. Carthagon är uppbackad på sin plats så att man ser Benidorms höga skyskrapor genom den stora vindrutan. 

– Det är bra här, stadens stora utbud så nära campingen och ändå många platser att promenera på och upptäcka, säger Inger och tittar upp mot bergen som omger de höga ­skyskraporna.

Där har de joggat eller vandrat längs stigar och vägar flera gånger, för trots att paret Abrahamsson båda är i 75-årsåldern så joggar de tre gånger i veckan. Och det är inga korta pass utan joggingturer på mellan fem och åtta kilometer! 

– Om man springer några timmar i början på dagen så kan man äta och partaja resten av dygnet, skojar de. 

Benidorm är känt för sina aktiviteter ”by night” så visst händer det då och då att de går ut med vänner och grannar. 

Kvällen innan hade de avskedsmiddag med ett par vänner som skulle återvända hemåt över vintern och det gör Inger och Ulf också så småningom.

Nu vet vi varför Ulf påminns om sin gamla Porsche 356 när han kör Carthagon.
Nu vet vi varför Ulf påminns om sin gamla Porsche 356 när han kör Carthagon.

Varje höst har de däremot hållit i traditionen att åka på en längre resa och det har därför blivit många mil i Tyskland, Frankrike och flera andra länder. Oftast väljer de olika vägar söderut i Europa på sin väg mot Medelhavet.

– Vi har åkt till Kroatien och Italien också men oftast har det blivit Spanien och nu på senare år alltid Altea, Albir eller Benidorm. 

Genom åren har deras resvanor gått från att i början bara stanna en natt på varje plats till att de numera stannar längre. Samtidigt har de också gått från nästan bara fricamping till att nyttja campingar och ställplatser i större utsträckning.

– Mycket har förändrats sedan vi började. Ställplatserna har blivit mycket bättre och nu är det lättare att hitta dem tack vare kataloger och appar. När vi var nya fick man fråga sig fram och man tipsade varandra om bra platser att övernatta på, berättar Inger.

En produkt som kommer av parets hobby vid sidan av ­husbilslivet.
En produkt som kommer av parets hobby vid sidan av ­husbilslivet.

När deras Carthago var ny 2006 fick de frågan om att gå med i den då nystartade klubben Carthago Club Sweden. Det ville de gärna och sedan dess har det präglat en stor del av deras husbilsliv.

– Carthagoklubben blev verkligen vår lycka, säger Inger och ler uppriktigt.

De berättar om alla vänner de fått och platser de besökt tack vare klubben. Inte minst de årliga träffarna som ordnas på olika platser i landet. Klubben består av drygt 200 bilar och när det vankas årsträff är det ganska många som sluter upp. 

– Nästa träff hålls i Helsingborg i slutet av maj och då blir det dagsutflykt till ön Ven bland annat. Det är våra lokala medlemmar som ordnar det praktiska och vi har alltid haft så fina träffar tack vare det, berättar Inger som är ständig sekreterare i klubben.

Ett uppdrag som hon säkerligen sköter med bravur efter ett långt yrkesliv som sekreterare i svenska storbolag med stenografi på både svenska och engelska som ett viktigt verktyg.

– Annars har vi också ett antal platser i Jönköping varje år. Elmia har blivit en viktig tradition och festen på vårt klubbområde är välbesökt, säger Ulf som är ordförande och kassör i klubben sedan flera år.

Hans bakgrund som pilot har han dock störst nytta av under deras egna husbilsresor.

– Navigeringen har jag nytta av men yrket har också gett internationell erfarenhet som jag har glädje av i mötet med olika kulturer och människor, säger han.

"Klubben består av drygt 200 ­bilar och när det ­vankas årsträff är det många som sluter upp."

Därefter kommer vi in på ett ämne som ger Inger och Ulf ett extra blänk i ögonen. Det människomöte som ger dem den allra största lyckan i dag resulterar i ett unisont svar;

– Att träffa barnbarnen är vår största lycka!

Alla barnbarn kan inte åka med samtidigt i husbilen men en gång gjorde de en gemensam resa.

– Det är fem tjejer så vi fick ha en följebil när vi åkte till ­Astrid Lindgrens värld i ­Vimmerby, säger Ulf och ler åt minnet.

Sist men inte minst så finns några tusen individer hemma på gården som också ger en form av lyckokänsla. De har nämligen bin och honung som hobby.

– Det är verkligen en fascinerande värld. Alla har sina uppgifter i bisamhället. Det är så roligt att betrakta dem när de flyger ut om våren och samlar, säger Ulf och hämtar en sked honung för provsmakning. Utsökt gott!

Bin är som bekant inte det första husdjuret man väljer att ta med i husbilen så därför styrs Abrahamssons resor av bi-säsongen snarare än högsäsongen.

– Vår och sommar håller vi oss i Sverige men sedan blir det en långresa varje höst när bina ”gått och lagt sig”, avslutar Inger. 

Inger och Ulf Abrahamsson från Mölnlycke bredvid sin ­Carthago M-Liner 62 på Camping Villasol i Benidorm. Inger är sekreterare och Ulf är ordförande i Carthago Club Sweden.
Inger och Ulf Abrahamsson från Mölnlycke bredvid sin ­Carthago M-Liner 62 på Camping Villasol i Benidorm. Inger är sekreterare och Ulf är ordförande i Carthago Club Sweden.
Taggar: Reportage

Alla har vi vår historia kring hur det här med husbilslivet började. För Inger och Ulf Abrahamsson från Mölnlycke var det jakten på hus utan hjul som blev inkörsporten till deras livstil med hus på hjul. 

– Efter 30 år med segelbåt kände vi för att hitta ett boende i Spanien. Vi köpte en begagnad Frankia att bo i medan vi åkte runt och tittade på olika hus­objekt, säger Inger när vi träffar dem på en camping i Spanien.

Året var 2004 och trots att det var innan lågkonjunkturen så fanns mängder av objekt till salu och de blev nästan överösta av köpförslag. Det stora utbudet var inte bara positivt utan de blev snarare misstänk

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Fakta

Namn: Inger och Ulf  Abrahamsson

Hemort: Mölnlycke

Husbil: Carthago -M-Liner 62 (2006)

Porträttbild: från Benidorm i Spanien

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.