Bild
Nästa artikel
Bo Mobilt: Från plåt till plåtis

Bo Mobilt: Från plåt till plåtis

OMBYTE

Kan två personer som är i genomsnitt 42 år kasta loss för gott och bosätta sig i husbilen? För Tina Berglund och Bengt Jonsson var svaret ett rungande ja. Dagen före Kanelbullens dag skedde det. En dag de kommer ihåg väl eftersom det var ett framgångsrikt bageri de lämnade.

Vi träffar Tina och Bengt i Odeleite i Portugal, en stillsam plats som ger en god bild av vilken typ av rutt paret färdas på. Naturnära och en bit bort från de mest folktäta husbilsorterna. Just den här veckan har Tina och Bengt planerat in en period av vila från allt de upplever om dagarna.

– Vi vet hur det känns att överdosera, så nu är vi uppmärksamma på hur vi mår, konstaterar de. Nu ska vi inte ta ut oss igen.

Tina Berglund, 32 år, och Bengt Jonsson, 52, träffades för drygt sju år sedan, när Bengt var i uppstarten av ett nytt bageri i Kungsör.

–Jag är uppvuxen med ­föräldrar som drev bageri och ICA-butik och jobbade dygnet runt. Det gjorde jag också, i bageriet, tills jag var trettiofem. Då hade jag redan upplevt perioder då det svartnade framför ögonen på mig av stress.

En av anledningarna till att Bengt arbetade så intensivt var att han i tjugoårsåldern hade upptäckt resandets glädje och såg möjligheten att tjäna ihop så mycket pengar som möjligt för att sedan ta pauser och ge sig ut i världen.

– Det längsta uppehållet var när jag mönstrade på som gast i två år på en chartersegelbåt i Karibien som drevs av ett norskt par. I dag kan jag se att mötet med dem gav mig drivkraften att själv arbeta hårt för att kunna kasta loss och resa på heltid. Jag såg ju att det faktiskt var möjligt.

Takterna sitter i: Här är det bak av lussebullar på gång!
Takterna sitter i: Här är det bak av lussebullar på gång!
Tina bloggar för att hålla kontakten med sin familj i Sverige, men tycker förstås det är kul om fler har glädje av hennes berättelser.
Tina bloggar för att hålla kontakten med sin familj i Sverige, men tycker förstås det är kul om fler har glädje av hennes berättelser.
Tina bloggar för att hålla kontakten med sin familj i Sverige, men tycker förstås det är kul om fler har glädje av hennes berättelser.
Tina bloggar för att hålla kontakten med sin familj i Sverige, men tycker förstås det är kul om fler har glädje av hennes berättelser.

En riktigt bra chans uppstod 2006, när bageriet med tjugofem anställda såldes och föräldrarna gick i pension. Bengt köpte en buss för hopsparade pengar och byggde om den med åtta sitt- och sovplatser och såg sig själv åka runt i Europa och guida turister.

– Men när det kom till kritan var det nog roligare att bygga om bussen än att vara reseledare, ler han. Så jag fortsatte mest att resa på egen hand.

Sex år senare tog det roliga slut. Dels sinade kassan och dels åkte Bengts pappa på en smäll med hjärtat. Två händelser som fick Bengt att snabbt bestämma sig för att göra ett nytt ryck med ett bageri.

– Jag ville att pappa skulle ha något lagom att göra om dagarna medan jag tog ansvaret för verksamheten. Och redan från början var planen att vi skulle jobba upp ett företag för att sälja det med bra förtjänst.

Så får Tina & Bengt pengarna att räcka längre

 

 • Lagar mat själva av lokala råvaror, gärna inköpta på marknader.
 • Tankar i små byar, där dieseln är billigare.
 • Kör aldrig på betalvägar.
 • Letar upp gratis eller billiga ställplatser, duschar i husbilen.
 • Går oftast på sevärdheter den dagen i veckan då det är gratis.
 • Reser nästan alltid i inlandet.

Värt att satsa på: Solceller och lithium-batterier som gör dig fri!

 

Det är nu Tina kommer in i bilden. Som arbetssökande på Kungsörs nya hotta kafé och bageri i bästa läge. Hon hade kommit flyttande till orten för att arbeta i äldreomsorgen, men trivdes inte och sökte nu annat jobb.

– Det krävdes fem besök innan Bengt kunde bestämma sig för att anställa mig, men jag gav mig inte, skrattar Tina. Inte var vi så värst överens om någonting i början heller …

Dock djupnade arbetsrelationen till kärlek, och efter ett tag flyttade Tina in i den barack Bengt övernattade i bakom bageriet för att spara pengar och ha nära till jobbet.

– Fast vi utökade i alla fall med en barack till och bodde hur bra som helst där, vi saknade ingenting faktiskt.

Bengt hade ett perspektiv på tre år då han skulle satsa järnet för att kunna spara undan så mycket pengar som möjligt och kunna sälja till en bra slant. Det blev sex år. Och tog sånär knäcken på både honom och Tina. Tina slet ner kroppen och dras trots sin ungdom med kronisk värk och Bengt tog stryk psykiskt av anspänningen och alla hårda timmar i bageriet.

– När vi till slut kastade loss och drog iväg i husbilen var jag tvungen att knapra ångestdämpande för att orka köra, tillstår han. Det är först nu, två år senare som jag börjar komma tillbaka på riktigt.

Och vägen tillbaka stavas husbil. Ända sedan den tredje september 2018, dagen före Kanelbullens dag, har husbilen varit Tinas och Bengts hem, glädje och rekreation.

– Först tog vi i ordentligt och köpte en 8,5 meter lång hel­integrerad Carthago, men efter ett antal urjobbiga situationer tänkte vi om, förklarar Bengt. 

– Vi upptäckte att vi ägnade två timmar varje dag åt att bara planera hur vi skulle åka för att komma intill de intressanta ställena med den stora husbilen. Det var mer stressande än stimulerande.

Så när det bar iväg igen hösten 2019 hade bagarparet bytt till en plåtis och Tina hade hunnit ta körkort.

– Det blir ju en helt annan känsla på det sättet, utbrister Bengt med eftertryck. Nu är resandet vilsamt på riktigt. Och ändå otroligt spännande och lärorikt.

Ibland lockar stranden, till exempel den på Algarvekusten i Portugal.
Ibland lockar stranden, till exempel den på Algarvekusten i Portugal.
Tina och Bengt tröttnar inte på att leva tätt tillsammans.
Tina och Bengt tröttnar inte på att leva tätt tillsammans.
Natur och lagom ansträngning ger god läkning åt den som har stressat för hårt. Här en fin upplevelse i Zügspitze i Tyskland.
Natur och lagom ansträngning ger god läkning åt den som har stressat för hårt. Här en fin upplevelse i Zügspitze i Tyskland.

Detta par, som i bloggform heter 365degrees, lämnar nämligen ingenting åt slumpen när de reser. Med devisen ”Vi vet inte om vi någonsin återkommer hit”, planerar de varje stopp noggrant.

– Häromdagen var vi i ­Mezquitan i Cordoba och inför ett sånt besök vill man ju vara påläst så att vi vet vad vi ska lägga märke till.

Det var också ett av många ­besök som ledde fram till vindlande diskussioner över matbordet på kvällen.

– Vi är inne i en period då vi pratar mycket om religion och religionshistoria, så vi ska köpa Nya Testamentet för barn och läsa på bättre. Det ska bli intressant.

Just möjligheten till samtal och eftertanke är de saker Bengt och Tina tycker är bland det bästa med husbilslivet.

– Man kommer närmare livet och de stora frågorna när man har tid att reflektera, ­konstaterar de.

Tina, som själv beskriver sig som lätt introvert, är bloggaren i familjen.

– Det är ett sätt för mig att berätta för min familj därhemma vad jag är med om på våra resor och samtidigt blir det som en dagbok för mig själv och Bengt.

– Ett tag trodde jag det var viktigt för mig att få många följare, men nu har jag en väldigt avspänd relation till bloggandet, vill bara att det ska kännas kul att sammanfatta mina intryck med viss regelbundenhet.

Inför framtiden har Tina och Bengt ingen annan plan än att fortsätta resa.

– Så länge vi tycker det är kul eller tills pengarna tar slut, säger de.

Tina var trettio år och Bengt femtio när de bröt upp från yrkeslivet. Givetvis väcker det vissa frågor. Ska de aldrig mer arbeta? Går det verkligen att leva på sparade pengar så länge?

Bengt ler. Han är van.

– Visst sålde vi rörelsen till ett bra pris, men mest handlar det om att spara på ett bra sätt, utan risk, och att leva på ett smart sätt. Vi har ju väldigt låga fasta kostnader nu när vi bara bor i plåtisen, och Portugal och Spanien är billiga länder att vistas i.

 

Tinas bloggtips

 

 • Bestäm dig för en målgrupp. Är det dina vänner du skriver för? Eller en bredare publik?
 • Det avgör hur privat du kan vara i dina inlägg.
 • Fundera på varför du bloggar. Är det för att samla följare och tjäna pengar på den?
 • Om inte, undvik att fastna i nyckelord!
 • Oavsett varför du bloggar, skriv och plåta från hjärtat!
 • Du ska känna igen dig själv i det du förmedlar.

 

Att leva sparsamt är inte bara ett sätt för Tina och Bengt att få råd att resa, det är en genomtänkt livsstil som handlar om att dra ner på det materiella och vara varsam med både jordens resurser och sina egna. 

– Inför en sån här resa i livet får man ju fråga sig om man måste ha den senaste mobilmodellen eller om man måste köpa nytt till en redan överfull garderob, inflikar Tina.

– Det finns mycket pengar att spara för dem som har en normal inkomst, som sedan kan läggas på resor – om man bara har tålamodet och viljan.

Sen är det inte hugget i sten att ingen av dem ska jobba på ett eller annat sätt i framtiden.

– Vi har mycket kvar vi vill se med husbilen som färdmedel, men vem vet, vi kanske blir helt uttråkade så småningom och då tar vi ett nytt beslut.

Tina kände redan som mycket ung att det vore vansinne att ägna åtta timmar om dagen åt att arbeta och var tidigt inne på att kunna jobba deltid genom att också skapa en viss självförsörjning. Det är något hon fortfarande sneglar åt.

– Det var snubblande nära att vi köpte en liten gård i Spanien för några veckor sedan, tillstår hon. Jag såg framför mig hur jag skulle gå där och fixa med lite grönsaker och kryddor, ha några höns och odla vackra blommor.

Men efter en stunds besinning insåg både Tina och Bengt att det knappast går att lämna hönsen och växterna åt sitt öde och ge sig iväg i plåtisen, så de drog vidare innan de skulle frestas att ringa mäklaren.

En mer realistisk plan som båda bär med sig i bakhuvudet är att skapa en ställplats. I Portugal och Spanien drivs ställplatser ofta av små familjeföretag som investerar i samma breda utbud av service som campingar normalt erbjuder. Med möjlighet till god beläggning året om kan det mycket väl räcka som födkrok åt två personer.

– Vi får se, säger de samfällt. Just nu ägnar vi oss åt att upptäcka så mycket som möjligt av Europa. Och åt att samla våra krafter.

"Tid för samtal och eftertanke är bland det bästa med husbilslivet."
Hisnande vy i El Chorro Caminito del Ray i Spanien.
Hisnande vy i El Chorro Caminito del Ray i Spanien.
Husbilslivet erbjuder en blandning av enskildhet och umgänge. I Odeleite får Tina och Bengt en pratstund med Agneta och Arne från Trollhättan.
Husbilslivet erbjuder en blandning av enskildhet och umgänge. I Odeleite får Tina och Bengt en pratstund med Agneta och Arne från Trollhättan.
Det saknas inte dramatik i husbilslivet. Ett snöäventyr i Lyon var en rejäl pulshöjare.
Det saknas inte dramatik i husbilslivet. Ett snöäventyr i Lyon var en rejäl pulshöjare.
 "Vi har det bra, vi här bak i bilen..."
"Vi har det bra, vi här bak i bilen..."
Taggar: Reportage

Vi träffar Tina och Bengt i Odeleite i Portugal, en stillsam plats som ger en god bild av vilken typ av rutt paret färdas på. Naturnära och en bit bort från de mest folktäta husbilsorterna. Just den här veckan har Tina och Bengt planerat in en period av vila från allt de upplever om dagarna.

– Vi vet hur det känns att överdosera, så nu är vi uppmärksamma på hur vi mår, konstaterar de. Nu ska vi inte ta ut oss igen.

Tina Berglund, 32 år, och Bengt Jonsson, 52, träffades för drygt sju år sedan, när Bengt var i uppstarten av ett nytt bageri i Kungsör.

–Jag är uppvuxen med ­föräldrar som drev bageri och ICA-butik och jobbade dygnet runt.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.