Bild
Nästa artikel
Bo mobilt: Hundspann och vänskap i husvagnen

Bo mobilt: Hundspann och vänskap i husvagnen

Reportage

Danskarna Max och Christian säsongsarbetar som hundspannsförare i Tromsö, där de bor tillsammans i en Solifer Finlandia 620. Vi gläntade på dörren till vännernas vagn och fann en härlig duo som älskar hundar och har en skön inställning till husvagnslivet.

Det är fredagskväll i ett snöigt Tromsö och på Tromsö Vildmarkscenter har personalstyrkan just tagit helg efter en intensiv vecka ute på fjället. I en Solifer Finlandia 620 träffar vi två av företagets hundspannsförare, Max Knapek och Christian Vaabengaard från Danmark. De firar ledigheten med att bjuda in några kompisar till husvagnen vilken de hyr alldeles intill sin arbetsplats. För några månader sedan kom de två danskarna hit med en dröm om att jobba som hundspannsförare bland Tromsös fjäll och fjordar. Boendet hade inte löst sig när de satte av mot Nordnorge, men väl på plats erbjöd Tromsö Vildmarkscenters vd, Tove Sørensen, att hyra ut sin Solifer Finlandia 620. Sagt och gjort; vännerna baxade in sina resväskor i husvagnen och i samma stund skapades två olika ”rum” där inne. Christian tog delen längst in med sängen, medan Max fick hålla tillgodo med sittgruppen precis innanför dörren. Hur kommer det sig då att Christian fick sängen?

– Ser ni hur stor han är och hur smal jag är!? Det var inget snack, han tog sängen utan att fråga och så har han snott värmaren också, utbrister Max.

– Det är ju för att sladden är fört kort för att du ska kunna ha värmaren hos dig, replikerar Christian blixtsnabbt.

– Skitsnack, den går att koppla in här men du har den hos dig och jag får ligga i mitt underställ av merinoull och frysa häcken av mig här borta, kontrar Max.

Max Knapek och Christian Vaabengaard.
Max Knapek och Christian Vaabengaard.
Uppdelat. Max och Christian värdesätter livet i vagnen; trots litet utrymme kan de leva åtskiljt.
Uppdelat. Max och Christian värdesätter livet i vagnen; trots litet utrymme kan de leva åtskiljt.
Omstridd. Värmaren som Christian har hos sig, med motiveringen att sladden är för kort för att kunna kopplas in hos Max.
Omstridd. Värmaren som Christian har hos sig, med motiveringen att sladden är för kort för att kunna kopplas in hos Max.

Parallellen till ett gift par som gnabbas om småsaker i hemmets lugna vrå ligger knappast ljusår bort. De goda vännerna försäkrar dock att de i grund och botten har en hjärtlig relation, men att tjafsen är en naturlig del av vardagen. Och faktum är att de fyller en viktig funktion.

– Vi tjafsar på skoj hela tiden, om varenda liten grej. Men det är inte på riktigt egentligen utan bara på ett humoristiskt plan. Det är faktiskt en effektiv metod för att undvika större gräl, förklarar Christian och Max nickar instämmande.

Max och Christian må ha en skämtsam jargong sinsemellan men i sitt arbete med hundar och turister kommer vi de kommande dagarna få se att danskarna är riktiga proffs och utomordentliga guider. Arbetsdagarna är tuffa och inleds redan klockan 06 när Christians väckarklocka ringer. Han tar då på sig kläderna och väcker Max, som i sin tur är redo att lämna husvagnen på momangen eftersom han i princip sover med kläderna på. De traskar ut i kylan tillsammans och går till medarbetarnas gemensamma kök där de rostar fyra skivor danskt rågbröd och dricker en kopp kaffe.

Sedan ska hundarna, som är av rasen alaskan huskys, få frukost. På Tromso Vildmarkscenter bor nästan 300 hundar men de är uppdelade i olika ”pooler” så Max och Christian har ansvaret för ett 40-tal hundar som de utfodrar och tar med ut på turerna. När de fyrbenta har fått smaska i sig en delikat frukost bestående av torrfoder som blandas ihop med råa köttslamsor och några skopor vatten, ska turen förberedas. Slädarna packas med renskinn och matsäck varpå det bär ut på fjället hela dagen tillsammans med ett gäng turister.

 

Hundarna kan springa flera mil på en dag – och de älskar det! Under turen behöver de inte äta någonting och dricker gör de genom att helt sonika köra ner tungan i pudersnön medan de springer. Hundspannsförarna dirigerar sina trotjänare genom att ropa antingen ”gee” (vänster), ”haw” (höger) eller ”wooaa” (sakta ner) – en metod som fungerar i alla väder. Efter en härlig dag på fjället får hundarna mat hemmavid ännu en gång och medan de äter iordningsställer hundspannsförarna all utrustning inför nästa dags turer. När kvällen kommer och den långa arbetsdagen är slut, brukar Max och Christian snacka igenom dagen en stund, varpå två olika ”minisamhällen” skapas inne i vagnen.

– Vi har verkligen separata liv här inne. Han sitter där borta om kvällarna och ser något ”seriöst” på sin laptop med hörlurar på sig, medan jag surfar på internet här i min hörna. Om det har kommit ut ett nytt avsnitt av Modern Family kan det hända att vi ser det tillsammans, berättar Max.

Båda två menar att livet i husvagn passar dem alldeles utmärkt.

– Vi älskar livet här inne. Trots att husvagnen står bara ett stenkast från vår arbetsplats blir det som en avskild värld här på något sätt. Här är man verkligen ledig och kan göra precis vad man vill, berättar Max och Christian instämmer.

himmelskt. Norrsken över Tromsö och vännernas Solifer Finlandia 620 – en inte helt ovanlig syn.
himmelskt. Norrsken över Tromsö och vännernas Solifer Finlandia 620 – en inte helt ovanlig syn.
300. Så många alaskan huskys bor på Tromsö Vildmarkscenter.
300. Så många alaskan huskys bor på Tromsö Vildmarkscenter.
nyfikna. Christian tar emot ett gäng turister som vill pröva på känslan att glida fram ljudlöst över snön med hundspann.
nyfikna. Christian tar emot ett gäng turister som vill pröva på känslan att glida fram ljudlöst över snön med hundspann.

Vännerna har gjort vissa försök för att skapa hyfsad ordning på grejerna i vagnen. Köksluckorna inrymmer exempelvis kalsonger, strumpor och t-shirts tillhörande Max och på ett skåphandtag hänger hans klätterskor prydligt i en karbinhake.

Toaletten används inte för det tänkta ändamålet, utan den fungerar istället som stuvutrymme. Med jämna mellanrum torkar de av både bord och golv i husvagnen för att öka trivseln. Tyvärr får det inte alltid vara fint särskilt länge, menar Christian och börjar berätta en anekdot.

– Jag minns en gång när vi hade torkat golven och gjort jättefint här inne. Kvällen därpå satt Max och täljde på en träbit så att flisorna flög rakt ut på golvet här. Dagen efter kom han in i vagnen och utbrast ”Jag förstår inte att det kan bli så stökigt här efter bara en dag?”.

Christian skrattar och fort-sätter:

– Förresten, vad var det du skulle tälja för något, Max?

– Inget särskilt, jag skulle bara testa min nya kniv, svarar Max och håller upp en trubbig träbit.

På frågan om vännerna lagar någon mat i husvagnen öppnar Christian kylskåpet demonstrativt och blottar innehållet – en burk leverpastej och en apelsin. Och förresten finns det ju ändå inga hushållsartiklar eftersom skåpen används till annat, förklarar han.

Max och Christian menar att livet i husvagnen har en fördel långt mycket mer betydelsefull än något annat; det tajta levernet har fört dem ännu närmare varandra som vänner. Innan vi avslutar intervjun haffar Max oss och frågar med glimten i ögat:

– I artikeln är det väl mig ni beskriver som ”the big guy” va?

Christian svarar inte med en replik, utan med en snabb boxning på Max överarm. Allt är precis som det ska vara i vagnen.

Taggar: Reportage

Det är fredagskväll i ett snöigt Tromsö och på Tromsö Vildmarkscenter har personalstyrkan just tagit helg efter en intensiv vecka ute på fjället. I en Solifer Finlandia 620 träffar vi två av företagets hundspannsförare, Max Knapek och Christian Vaabengaard från Danmark. De firar ledigheten med att bjuda in några kompisar till husvagnen vilken de hyr alldeles intill sin arbetsplats. För några månader sedan kom de två danskarna hit med en dröm om att jobba som hundspannsförare bland Tromsös fjäll och fjordar. Boendet hade inte löst sig när de satte av mot Nordnorge, men väl på plats erbjöd Tromsö Vildmarkscenters vd, Tove Sørensen, att hyra ut sin Solife

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

HÄR KAN DU ÅKA HUNDSPANN

För dig som vill åka hundspann så finns mängder av valmöjligheter även om de flesta är koncentrerade till fjällområdet. Allt från korta turer till flera dygn erbjuds. Hör med företaget om du kan stå med fritidsfordon i närheten. Fler tips på hundspannsturer i hela landet hittar du här: www.naturensbasta.se

 

FRÅN SÖDER TILL NORR:

Tur och Natur i Småland, Hökensås
www.turochnatur.se

Fjälläventyr AB, Sälen
www.fjallaventyr.com

Hundspann i Årefjällen, Åre
www.hundspann.z.se

Lassekrogs gästgiveri, Härjedalen
www.lassekrog.se

Ockelbo Adventure, Ockelbo
www.ockelboadventure.se

Aurora Borealis Adven-tures, Vindeln
www.auroraborealis.nu

Jokkmokkguiderna, Jokkmokk
www.jokkmokkguiderna.com

Icehotel Kiruna, Kiruna
www.icehotel.com

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.