Bild
Nästa artikel
Campingsemester: Bra att veta innan resan

Campingsemester: Bra att veta innan resan

Tips

Ni är ute på er första resa och bakom ratten är allt bekant. Men så närmar ni er campingen och det är en helt ny miljö. Familjen är hungrig och gäster stirrar. Ändå är du helt lugn och ler självsäkert – för du har ju redan läst denna artikel.

Att komma till en camping eller ställplats kan vara lite nervöst första gången, precis som med allt annat nytt. 

Det ska checkas in och trånga bommar ska passeras. Sen det praktiska som uppställning, tömning och fyllning kan ju verka invecklat. 

Många nya campare undviker till exempel helt att använda toalett och dusch för att de vill slippa tömningsproceduren. Fall inte i den fällan! När fritidsfordon nyttjas fullt ut blir känslan av frihet mycket större och tillvaron roligare. 

Därför är första tipset; använd alla funktioner i fritidsfordonet. Lär dig tömningen, lär dig laga maten på spisen, ta en dusch och använd toaletten.

Undertecknad skribent kallade först artikeln för ”nybörjarens guide till ställplatsen” men den kan även vara intressant för mer erfarna campare. Det här är dock ingen ”skola” med förmanande pekpinnar och ”så här är det-attityd” utan snarare lite tips som kan vara till nytta för dig som läsare. 

Trots denna artikel är det ändå mycket lättare att angöra en camping i husbil än att angöra en brygga i segelbåt! Ha en god tur!

"Många ­undviker att använda toalett för att slippa tömningsproceduren."
4 grundtips för nybörjarlycka i fritidsfordon
  • Gott humör
  • Tålamod
  • Läs bruksanvisningar
  • Fråga andra

 

Att angöra en campingplats

Campingplatsen är perfekt för nybörjare för det finns personal till hands. Är du osäker på något ska du inte vara rädd för att fråga. Personalen visar också var du kan fylla, tömma, laga mat och mycket annat. 

1. 
Parkera fordonet utanför bommarna och checka in i receptionen. (Stå ej i vägen på infarten, ofta finns särskild p-yta vid check-in.)

2.
Medtag ID-kort, campingkort och betalningsmedel till receptionen.

3.
Oftast går det bra att titta på olika platsalternativ innan ni bestämmer er.

4.
När du fått din plats tilldelad kör du enligt anvisningar/karta/guidning in genom bommarna till avsedd plats. Tips! Fyll färskvatten och töm gråvatten innan ni bor in er på er plats.

5.
Husvagn ska stå med draget utåt. Både husvagn och husbil ska stå så att det är minst 4 meter till andra fritidsfordon.

6.
Detaljstudera på plats; entré/markis/tält mot soluppgång? Mot utsikt eller kvällssol?
Kolla underlaget, kanske undvika vattenpöl vid dörren eller stenbumling under tältgolv. Tips! Kolla att elkabeln når uttaget innan bopålar slås  ned!

7.
När stödben (husvagn) eller markis (husbil) har vevats ut är det dags för stödbens-öl eller markis-öl. Det går lika bra att fira med alkoholfritt!

Tips vid högsäsong

Boka campingen i god tid. Är det en obokningsbar ställplats bör du anlända före 16:00. Ofta är det fullt på sommaren och det är frustrerande att behöva vända vid bommen och leta vidare när hunger och trötthet sätter in.

På en camping har du oftast större ytor tillgodo som ibland dessutom är åtskilda med häckar.
På en camping har du oftast större ytor tillgodo som ibland dessutom är åtskilda med häckar.
Daftö Resort har välordnade platser, stugor och mycket service.
Daftö Resort har välordnade platser, stugor och mycket service.

Att angöra en ställplats

Här får du sköta dig själv och som nybörjare kan det vara svårare att fråga/störa andra gäster även om det oftast går bra också. Proceduren för att angöra en ställplats är annars snabbare då det inte krävs check-in på samma sätt. 

1.
Kom inte för sent till ställplatsen. Gärna före 15:00! I synnerhet om du vet att den är populär. Det kan vara frustrerande att behöva leta vidare om klockan är mycket!

2.
Fördelen med tidig ankomst är att det finns fler platser att välja på men framförallt ger det tid till att upptäcka dagens resmål.

3.
Betala i automat, brevlåda, swish eller vad som nu erbjuds. Ibland går folk går runt på kvällen och tar betalt. Ofta idrottsföreningar med småblyga knattar så var vänlig.

4.
Regler och annat ändras ibland så det är vad som sägs på ställplatsen som gäller – inte vad som står i appar eller ställplatstidningar. 

5.
Stå inom markerad plats, finns inga såna ska du stå minst 4 meter från grannen. 

6.
Lutar platsen? Kör då upp husbilen på dina kilar som du (förhoppningsvis) har med dig i bagaget. (Läs mer under särskilt avsnitt.)

Tips för bra plats och trevlig resa

Vakna med tuppen och avverka mil i gryning och förmiddag så kan ni slå läger redan vid 14.00. OBS! Kolla först när campingen/ställplatsen öppnar för utcheckning. (Undertecknad stod en gång två timmar innanför bommarna och väntade in personalen som började 08:00.)

Många gästhamnar, som denna i Bua, har även ställplatser.
Många gästhamnar, som denna i Bua, har även ställplatser.
Vissa ställplatser är inte mycket mer än en parkering.
Vissa ställplatser är inte mycket mer än en parkering.
Ställplatser kan vara centrala som den här i Svenstavik. Enkelt men med servicehus.
Ställplatser kan vara centrala som den här i Svenstavik. Enkelt men med servicehus.

Vad är en campingplats?

En sorts parkanläggning som erbjuder mark till betalande campingturister. Campingen har olika typer av service som el, vatten, avlopp, butik, servering och aktiviteter.

Plus: Roligare för barnen. Lekplats. Gräsytor. Ofta strandnära. Aktiviteter. Hög servicegrad. Bemannad. Går att boka. Hög säkerhet. Bra för nybörjare som har frågor!

Minus: Dyrare. Ofta folktätt och livat. Bästa platserna tagna av stammisar. Kan vara långt till tätort. Sällan anpassat för pensionärspar. Varför betala för lekytor/service man ej använder?

Vad är en ställplats?

En uppställningsplats för husbilar i första hand. Den kan vara enkel och ibland bara en yta på grus utan service. Ibland finns service som tömning, fyllning, el och annat.

Plus: Oftast billigare än camping. Behöver sällan bokas. Hårt -underlag för tunga fordon. Frihetskänsla med kravlöst boende. Ofta -centrumnära.

Minus: Ibland fullt när man anländer. Tråkigt för barn. Inga aktiviteter eller lekområden. Ser ofta trist ut (även på bild) för den som väntar sig parkliknande camping. Oftast obemannade.

 

Ekipage som stannar en hel säsong smyckar gärna ut sina campingtomter för att öka trivseln.
Ekipage som stannar en hel säsong smyckar gärna ut sina campingtomter för att öka trivseln.

Stå i jämn nivå över natten

Plastkilar rätar upp husbilen

Vissa typer av kylskåp fungerar inte om de lutar och för att du ska slippa detta men också lutande bäddar och avloppsventiler finns plastkilar att lägga under husbilarnas hjul. Det är ingen höjdare att koka potatis på en lutande spis så skaffa dessa kilar om du inte har redan.

Vid ojämna underlag kan nivåklossar behövas under vissa hjul.
Vid ojämna underlag kan nivåklossar behövas under vissa hjul.

Kila upp bilen så här:

1.
Har du inget vattenpass? Lägg då en toppfylld flaska på bordet och kolla om den rullar iväg. Det finns även digitala vattenpass i appar till mobilen. Matbord eller bodelsgolv är bra mätpunkter.

2.
Rullar flaskan framåt läggs kilarna under framhjulen. Tips: Har du inga plastkilar så kan ett par plankor eller ibland lite sten och grovt grus fungera.

3.
Använd handbromsen till hjälp när du sakta kör upp på kilarna. Oftast har kilarna tre avsatser. Beroende på hur mycket bilen lutar väljer du avsats.

4.
Kör du för långt dimper bilen ner på andra sidan plastkilen. Oftast är det ingen katastrof i sig, men det händer att kilen välter och fastnar under bilen så undvik detta.

5.
Väl på plats lägger du i en växel och drar åt handbroms. (P-läge på automatlådor)

6.
Ta ut bilnyckeln och lägg den på en bra plats där alla medresenärer hittar den. Skjut in ratten så är den mindre i vägen om du ska vända på framstolarna. 

7.
När det blir dags att köra ner bilen från kilarna igen ska du först dra ut elkabeln så att den inte fastnar under hjulen och slits av. Rulla ner försiktigt med handbromsen och låt gärna någon annan kontrollera bakom eller framför fordonet.

8.
Skölj av/borsta plastkilarna innan de läggs i bagaget igen så du slipper myror, tvestjärtar och maskar i husbilen. Gör likadant med elkabeln, markismattan och annat du haft på marken.

Hjulkilar till husvagn?

Här finns inte samma behov eftersom husvagnens lutning justeras med stödbenen. Mindre plastkilar och träplankor kan läggas under hjulen om vagnen lutar i sida eller om man är orolig att den ska rulla iväg.

Tips på vägen!

Testa udda platser och resmål, åk inte bara till de mest kända och största campingarna. Ibland trivs även barnen bättre på små campingar.

Tips till spontana resenärer:

Även den mest spontane vinner på att planera nästa nattläger innan avfärd. Det är skönt att slippa tampas om sånt under körningen.

­Stödbensfötter

Ett tips är att skära ut fyra stycken 1x1 dm klossar av markisolering att ta med som stödbensfötter i husvagnen.

 

 

Söderläge, skugga eller soluppgång

Det kan vara svårt att bestämma position ibland. Ska entrén stå i söderläge, soluppgång, solnedgång, utsikt mot hav eller berg eller nära eluttag? En del kan aldrig bestämma sig och andra kör bara rätt in. Skribenten hör till de veliga så det är tur att boendet har hjul.

Så funkar fyllning och tömning

 

 

Fylla färskvatten

Börja alltid med det renaste. Alltså fylla färskvatten. Köp 2,5 -meter egen slang och några olika gardenakopplingar. Ha en särskilt ren påse/förvaring till slang och kopplingar. Låt aldrig vattentanklock, slang eller tratt vidröra marken. Det gäller särskilt om du dricker eller borstar tänderna med vatten ur kranarna. Använd aldrig orena slangar och särskilt inte de vid latrinstationer då de används för att rengöra latrintanken. Köpesvatten på flaska rekommenderas särskilt till dig som hyr husbil eller inte känner vattentankens historia.

På campingar kan du ofta koppla upp mot kommunalt vatten.
På campingar kan du ofta koppla upp mot kommunalt vatten.
­Färskvattentips!

En vattenkanna är bra att ha ifall det är för långt för vattenslangen.

Här syns den fastmonterade grå­vattentanken som töms i speciellt avsedda platser för detta.
Här syns den fastmonterade grå­vattentanken som töms i speciellt avsedda platser för detta.

Tömma gråvatten

Husbil:

Husbilens gråvatten töms över ett avsett galler/avlopp som finns på campingar och ställplatser (inte alla). Eftersom husbilen måste köras till tömning är det ofta lämpligt att tömma när du anländer eller lämnar campingen. En del har en lös tillbehörstank (liknande husvagnar) som kan stå under husbilen för att tömmas lite då och då.

Husvagn:

Vagnar har ingen inbyggd gråvattentank (med få undantag) utan du måste aktivt lägga dit en ”gråvattenlunga” (en sorts plastsäck) eller tank under vagnen och ansluta till avloppsröret under vagnen. När du ska tömma bär du säcken eller tanken till tömningsplatsen. Skölj gärna ur tanken och rengör för att slippa lukt.

­Gråvattentips!

Glöm inte att stänga gråvattenkranen efter tömning!

Ordlista

Färskvatten 

är precis som det låter färskt från kranen men behöver inte vara drickbart. Det används i första hand till duschning, spolning och ibland kaffekokning och matsköljning.

Gråvatten 

är avloppsvatten som kommer från dusch, handfat och diskho. Det ska tömmas i särskilt avsedda brunnar. 

Svartvatten 

är samma sak som latrin, fekalier, kiss och bajs. Kärt barn har många namn sägs det men detta oönskade barn töms endast
i latrinstationer.

Tömma svartvatten

Husbilar och husvagnar har en ”plastlåda” där avföring hamnar. Lådan som töms kallas toalettkassett och den finns innanför en lucka på fordonets yttervägg. Toakassetten har en liten spärr som trycks upp och sedan är det bara att dra ut lådan och bära den till närmaste latrintömning. De finns på nästan alla campingar, ställplatser och några rastplatser. Töm genom att skruva loss locket längst ut på den vridbara ”snabeln” och sedan hälla ut innehållet. Tryck samtidigt på den lilla runda knappen som ger inluft så kassetten slipper stänka/hulka ut innehållet. Skölj kassetten några vändor efteråt och tänk hela tiden ”renlighet”. Tvätta rent för nästa gäst och även dina händer. Handsprit och våtservetter nära till hands efter att kassetten skjutits tillbaka.

Tömma toakassetten är tråkigt men nödvändigt.
Tömma toakassetten är tråkigt men nödvändigt.
Toatips!

En pedalhink med påsar till dasspapper sparar många tömningar!

Ekonomi & resa utomlands

10 tips för att spara pengar

Kanske gick det lite för mycket pengar vid köp eller hyra av fritidsfordonet och nu behöver ni spara pengar under resan. Här är bra tips!

1.  
Spara på övernattningar. Åk till Norrlands inland! Billiga campingar men också fricamping. Till exempel ett dygns fricamping vid en älv och sedan 3–4 nätter på en riktig camping.

2.
Storhandla och fyll skafferier och kyl – men glöm inte hålla koll på lastvikten också.

3.
Förboka i god tid, särskilt om du väljer stora resmål/-campingar.

4.
Välj campingens billiga platser och inte de stora och dyra vid stranden.

5.
Kör småvägar och inte motorväg! Man sparar -massor i bränsle på att dra ner hastigheten. Dels i fråga om förbrukning men också för att bränsle och annat är dyrt längs motorvägar.

6.
Kör kort, helst inte alls! Kanske bara 5-10 mil! Det gör resan mer ekonomisk och ofta mysigare.

7.
Planera allt – in i minsta detalj – även om du ogillar planering. Försök åtminstone!

8.
Undvik restaurangmat och lär er uppskatta matlagning i fordonet! Planera för flera dygn.

9.
Handla billiga rätter. Kanske havregrynsgröt istället för flingor till frukost, eller soppor istället för filé och färdiga frysrätter. Poppa popcorn istället för att köpa chips.

10.
Gör en resebudget där ni sätter en daglig gräns för utgifter. Fira småskaligt!

Bonustips #1

Campingar och ställplatser kan ibland välkomna hjälp utifrån. Kolla ifall ni kan göra ett dagsverke eller två mot rabatt på övernattning. Plocka skräp och löv kanske?

Betalning av camping och ställplats

På campingar i Sverige fungerar betalkort bäst. När det gäller ställplatser är Swish vanligt i Sverige men också kontanter som läggs i låda eller samlas in av föreståndare. Utomlands är det vanligt med kontanter, även mynt för betalning av ström och vatten så se till att växla gott om 1-eurosmynt och 25-centare.

Utomlands

Har du campat eller stått på en ställplats i Sverige så kommer du att klara dig utomlands också. Ha med pass, kontanter och tålamod. 

Alla campingar och ställplatser skiljer sig från varandra men generellt är Tyskland före alla andra i det mesta vad gäller husbilar och husvagnar. 

Det som kan vara problematiskt är språket oavsett om det är Tyskland eller Frankrike. 

Grillförbud råder oftast och på vissa ställplatser utomlands får man varken rulla ut markis eller ställa fram campingmöbler vilket däremot går bra på campingplatser.

STÄLLPLATS = STELLPLATZ (tyska). Andra ord för ställplats kan vara quickstop, husbilsplats, bobilplass och camper.

CAMPINGPLATS = CAMPINGPLATZ (tyska). Andra ord för campingplats kan vara rv-park, motorhome park, terrain de camping.

Camping med 5 stjärnor - lyxigt eller inte?

Full pott inom hotellvärlden eller Michelinrestaurangen betyder oerhörd lyx och klass. En femstjärnig svensk camping ger sällan lyxkänsla i den betydelsen. Snarare är det en stor och folklig plats än lyxigt genuin. 

Men om din familj (med barn) gillar massor av grannar, aktiviteter, pool, butiker, lekytor, reception och mycket personal – då är femstjärnigt något för er. Vårt tips är att testa andra mer okända alternativ!

Campingkort

Om man vill ha rabatt på sitt boende kan man skaffa Camping Key Europe som ger rabatter och förmåner på bland annat 3 000 campingplatser i Sverige och Europa samt snabbare incheckning på campingplatser som är med i branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Fricamping - vad är det?

En del tycks tro att det handlar om civil olydnad och gratiscamping för att inte gynna etablissemang av olika slag. För de flesta är det bara camping i det fria för sig själv. Kanske vid en fiskesjö i Norrland. I Sverige går det att stå 24 timmar på många platser men det är inget att ta för givet. Kolla lokala övernattningsregler, allemansrätt och terrängkörningslagen.

Bonustips #2

Panta burkar och flaskor både för miljöns och reseekonomins skull. Många länder har hög pant så glöm inte detta innan ni lämnar Tyskland, Norge och Danmark.

Taggar: Reportage

Att komma till en camping eller ställplats kan vara lite nervöst första gången, precis som med allt annat nytt. 

Det ska checkas in och trånga bommar ska passeras. Sen det praktiska som uppställning, tömning och fyllning kan ju verka invecklat. 

Många nya campare undviker till exempel helt att använda toalett och dusch för att de vill slippa tömningsproceduren. Fall inte i den fällan! När fritidsfordon nyttjas fullt ut blir känslan av frihet mycket större och tillvaron roligare. 

Därför är första tipset; använd alla funktioner i fritidsfordonet. Lär dig tömningen, lär dig laga maten på spisen, ta en dusch och använd

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.