Bild
Nästa artikel
Pierre, Micaela och Alma utanför sitt hem och arbetsplats i form av en halvintegrerad Weinsberg Carasuit 650 MF.
Pierre, Micaela och Alma utanför sitt hem och arbetsplats i form av en halvintegrerad Weinsberg Carasuit 650 MF.

Digitala nomader: Jobbar hemifrån – i hela Europa

Distansarbete

När ”hemma” är en husbil kan du jobba hemifrån var som helst. Micaela och Pierre valde södra Spanien som sin arbetsbas. De startade på Nordkap och jobbade sig bokstavligen talat ner genom hela Europa.

Micaela Gustavsson ringar pricksäkert in det som har blivit uppenbart för allt fler arbetsgivare och anställda under pandemin:

– När du jobbar på distans spelar det ingen roll om du sitter ett kvarter från jobbet eller tvåhundra mil bort.

Hon och Pierre Pavlov uppenbarade kom till den insikten redan före pandemin. Det var ­våren 2019 och de hade varit ett par i ett år. Pierre var egenföretagare i webbranschen och ­arbetade redan hemifrån. ­Micaela hade jobbat på reklambyrå, men var också på gång att starta eget. 

Efter en prövotid med hemarbete för båda två i lägenheten i Karlstad började deras tankar gå mer och mer åt att det skulle gå att göra samma sak – fast på resande fot. 

– Vi tänkte att om vi ändå mest sitter här hemma och jobbar kan vi ju lika gärna åka någon annanstans och passa på att se något nytt samtidigt.

Pierre hade webbat en del åt ett husbilsföretag och var sugen på den typen av resande och boende. Micaelas enda erfarenhet av husbil var en yster färd när hon tog studenten.

 När de märkte att de verkligen trivdes med att jobba hemifrån klippte de till och köpte en husbil sommaren 2019, en Weinsberg Carasuit 650 MF. Och sålde lägenheten.

– Vi hade väldigt liten erfarenhet av att resa med husbil, men en månad senare var vi igång, berättar de. Vårt första mål var Nordkap.

Digitala nomader: Jobbar hemifrån – i hela Europa
5 smarta verktyg för ett digitalt husbilsliv

1. En bra bärbar dator.

2. Mobilt bredband. Antingen ett svenskt abonnemang som fungerar där du ska vara eller lokala abonnemang i de länder du reser i.

3. Videosamtal. ­Program som till exempel ­Messenger, Teams, Zoom och Skype. Slack är en populär ­variant för ­kommunikation med hemma­teamet eller ­kunden.

4. Miro för kreativa anslagstavlor och till exempel Trello för projektplanering.

5. Spara allt i molnet! Google Drive eller Dropbox är två vanliga alternativ.

Till Nordkap kom de, sen därifrån hela vägen till Tarifa i södra Spanien. Men kanske inte lika snabbt som de hade tänkt sig.

– Det första vi lärde oss var att allting tar längre tid än man tror. ”Javisst ja, vi måste tömma gråvattnet nu … Och fylla vatten och fixa med toakassetten …” Det tog ett tag innan vi ­begrep hur mycket tid vi behövde avsätta för det.

En annan tidskrävande aktivitet är förstås själva resandet.

– Hela grejen för oss var att vi skulle åka runt, inte att vi skulle vara på samma ställe hela tiden, säger Micaela. Dels för att vi är nyfikna och vill se oss omkring, men också för att det är stimulerande för kreativiteten att möta nya miljöer, så det är även bra för jobbet.

Så småningom utvecklade Micaela och Pierre en rutin som gick ut på att jobba intensivt måndag–tisdag, förflytta sig och ordna med det praktiska på onsdag och sedan jobba torsdag–fredag igen.

– Sedan gick det förstås att rucka på det där om det var nödvändigt, men det var ändå bra att ha något att hålla sig till, både för oss och för våra kunder.

Datorrygg mot datorrygg. ­Vanlig syn i ­moderna ­nomad­familjer.
Datorrygg mot datorrygg. ­Vanlig syn i ­moderna ­nomad­familjer.

Bra uppkoppling är givetvis A och O för den som jobbar på distans och därför fick det ­praktiska ibland gå före trivselupplevelsen på ett stopp.

– Ska du ändå sitta och koncentrera dig med näsan i datorn en hel arbetsdag må det vara hänt om ställplatsen inte är så drömlik just den dagen om bara wifin fungerar bra, konstaterar Pierre. 

Så kommer ni igång med distansjobb
  • Börja jobba på distans hemma först. Då visar du din ­arbetsgivare eller dina kunder att det fungerar. Och så ­märker du om du blir galen av att sitta ensam eller vara nära din partner hela dygnet.
  • Skapa en struktur. Om ni är två är det bra att bestämma vissa saker i förväg: Lunch ute eller hemma? Långpromenad med hunden när? Tillsammans eller var för sig?
  • Försök bestämma en nivå på ordning, det minskar risken för irritation och ökar trivseln även för den som reser ensam.
  • Om ni är två: Prata om behovet av egentid. Att en vill ha mer tid för sig själv signalerar inte ogillande, utan just bara att våra behov är olika och behöver respekteras.

Att vara två som arbetar på liten yta tycker inte Micaela och Pierre har stört så mycket.

– Det är klart att blir det många teamsmöten för oss båda så gäller det att pussla en del, men det funkar ju till exempel att sitta rygg mot rygg och använda hörlurar.

– Och börjar luften tjockna är det bara att någon av oss går och sätter sig på ett fik och jobbar några timmar.

Schäfern Alma, 7 år, har också varit en källa till goda rutiner och bra livsstil.

– Vi försöker göra ett break varje dag för att äta i lugn och ro och gå ut minst en timme med Alma. Så får vi sträcka på oss och få luft i lungorna och något annat i huvudet.

Schäfern Alma, 7 år, har också varit en källa till goda rutiner och bra livsstil.

Det sociala livet tycker paret fungerar bra via telefon och skärmsamtal med de därhemma.

– Och så träffar man ju hela tiden andra människor på ställplatser och campingar. Det är ofta nyfikna och roliga samtal med folk i alla åldrar och från många olika håll. Ett par vi ­träffade I Tarifa umgås vi med här hemma nu.

Digitala nomader: Jobbar hemifrån – i hela Europa

När vi pratar med Micaela Gustavsson och Pierre Pavlov har de varit tillbaka i Sverige en tid och hyr en lägenhet i Göteborg på tillfälligt kontrakt. Husbilen planerar de att hyra ut under ­högsäsongen i ­Sverige, sedan bär det iväg igen.

– Vi längtar redan tillbaka ut! Vi såg det första året som ett test, och kanske lite som en prövning. Nu har vi lärt oss hur vi ska göra för att det ska bli riktigt bra! 

Allt fler vill bli ­digitala nomader

Facebookgruppen ­Digitala svenska nomader har fått ett gigantiskt ­uppsving under pandemin.

– Vi som startade gruppen och nätverket flera år tidigare trodde på en växande digitalisering av arbete på sikt, men hade ju ingen aning om vilken explosion som skulle komma att ske från en dag till en annan, säger grundaren Emelie Fågelstedt.

Svenska Nomader har funnits som en webbsajt i flera år och då utgjort ett slags löst sammansatt community för inspiration och nätverkande mellan människor som vill hitta sätt att ta med sig sitt jobb någon annanstans. I dag är det ett konsultföretag som hjälper andra företag att skapa en bra form för distansarbete för de anställda.

Det är också en levande facebookgrupp, med 11 000 medlemmar, och en plattform för den som vill hitta sätt att arbeta på håll.

– Det handlar mycket om tips från den som redan har erfarenheten. Frågorna i ­facebookgruppen är ofta väldigt konkreta, som ”Finns det ett coworkingspace i ­Malaga? Vilket mobilt bredband är bäst? 

Men också mer trevande frågor: ”Vilka är utmaningarna? Kan ni försörja er?” I många fall är själva nomadlivet det ­primära och sättet att få ihop till uppehället något som av nöd följer med.

Du ser kanske café­anställda ungdomar med dreadlocks och en surfbräda under armen framför dig, men det är inte hela bilden. Den största ­skillnaden i spåren av pandemin är att så många redan anställda har hittat till ­gruppen.

– Och där finns det nog en och annan husbilsåkare som redan är etablerad på arbetsmarknaden och har tagit ett resonemang med sin arbetsgivare, tror ­Emelie ­Fågelstedt.

Typen av verksamhet bland de digitala nomaderna har helt klart breddats senare år.

– Kreativa yrken, som webbdesigners och frilansande skribenter, fotografer och liknande har varit representerade länge, men nu kommer också de som ­jobbar med juridik, ekonomi och utbildning. Även veterinärer och läkare faktiskt.

Fjärrarbetande husbils­åkare är definitivt en trend på ­frammarsch.

– Det börjar till och med växa fram digitala arbetsträffpunkter som erbjuder en ställplats i anslutning, som Arctic Coworking Lodge på Lofoten.

Svenska Nomader tror att allt kommer att gå långsammare i framtiden, vilket gynnar distansarbetet.

– Det kommer att bli mindre av snabba resor, fler ­kommer att vilja resa långsamt och stanna borta längre och då passar det bra att kunna ta med sig jobb under resan. Fjärran weekendresor för att bara koppla av lär det bli mindre av.

Taggar: Reportage

Micaela Gustavsson ringar pricksäkert in det som har blivit uppenbart för allt fler arbetsgivare och anställda under pandemin:

– När du jobbar på distans spelar det ingen roll om du sitter ett kvarter från jobbet eller tvåhundra mil bort.

Hon och Pierre Pavlov uppenbarade kom till den insikten redan före pandemin. Det var ­våren 2019 och de hade varit ett par i ett år. Pierre var egenföretagare i webbranschen och ­arbetade redan hemifrån. ­Micaela hade jobbat på reklambyrå, men var också på gång att starta eget. 

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.