Bild
Nästa artikel
Guide: Sänglösningar i husbilar

Guide: Sänglösningar i husbilar

Reportage

En av de mest avgörande detaljerna när det kommer till val av planlösning är sängarnas utformning. Här följer en guide till husbilars sänglösningar med dess fördelar, nackdelar och typiska egenskaper.

Husbilsvärlden har många egna uttryck och så även när det kommer till sängarna. Men förutom att lära sig själva uttrycken i sig är det bra att veta vilka egenskaper de olika bädd­sorterna förknippas med. 

Det här med sängar är personligt och därför ska du läsa artikeln med ”egna ögon” och fundera över vad du själv prioriterar i din nattmiljö. 

När du har läst artikeln kan du med fördel åka till närmaste handlare och själv testa de olika sängar och ha denna artikel som grundkunskap. Du kommer att upptäcka saker som du tycker är viktiga och därför är det så viktigt att inte ha för bråttom vid val av husbil.

Sängen är ännu en bra anledning till att börja med att hyra en husbil innan du köper. Ofta hör vi att förstagångsköpare valde fel sänglösning från början och därför bytte bil redan efter en säsong. 

Därför, ta det lugnt och utvärdera i din egen takt och stort lycka till i ditt val av sovplats – många timmar ska tillbringas i sänghalmen!

Tabell för vägledning till sängen

Familjer och resvanor i tabellen nedan är generaliserande och ska bara ses som en ytlig vägledning.

 

Resenärer Sovvanor Bäddlösning Tänkvärt
Familj med två barn Krav på fasta bäddar. Vuxna och barn sover för sig. Föräldrar som kan sova tätt och klättra över varandra vid nattbestyr Alkovhusbil med tvärställd säng i aktern ger två liknande dubbelbäddar och ett rejält garage under. Dubbekdindett i alkovbilar kan bäddas till rymlig dubbelsäng. Med andra ord 3 dubbelsängar ger plats för 6 sovande.
Äldre par, nattgäster ibland Värdparet vill ha det bekvämt och kliver ogärna över varandra om natten. Långbäddar eller queenbed samt taksäng eller bäddbar sittgrupp för gäster. Gästsängar kan också vara bra för par ifall man ibland vill sova mer åtskillt om någon snarkar störande.
Singel utan barn Kan sova överallt och prioriterar en säng som tar liten plats. Föredrar korta husbilar. Tvärställd säng tar minst plats på längden och passar utmärkt för singlar. Titta även på den franska sidoplanerade bädden som ger en luftig bodel men ett mindre garage. Det finns ett antal husbilar utan fasta bäddar. Duger det med en nedfällbar taksäng får man en ytterst rymlig bodel, sittgrupp, kök och badrum.
Par med lyxkrav, utan nattgäster Endast det bästa är gott nog och vi har aldrig övernattande gäster! Bred queenbed. Är det lyxliner kan man med stor fördel skippa den fula taksängen fram! Finns det ingen hejd ekonomiskt kan en tvärställd queenbed i den allra största husbilen vara något. Lyxliners är så breda att det fungerar alldeles utmärkt.
Äventyrare, par eller singlar Sömnen är enbart ett nödvändigt ont och det går att sova var som helst! Tvärbädd, alkovbädd, bäddbar sittgrupp eller taksäng sparar plats. Hembyggen har ofta en fast säng längst bak och stort packutrymme under. Höga långbäddar är ett alternativ som ger ett stort garage under. Höga långbäddar går också att bädda ihop och då kan tre personer sova i samma säng.
Långa människor Vill slippa sova som en ostkrok. Nedfällbara taksängar och tvärställda sängar i breda husbilar kan ofta vara längre än övriga. Alkovhusbilar har ofta elkovsäng som mäter över två meter och dessutom är takhöjden väl tilltagen. Breda sängar är också bra då man kan sova lite på snedden.

 

Valmöjligheter

Det här med sängar i en husbil är inte helt lätt för det finns en uppsjö olika. I den här artikeln gläntar vi på dörren till de vanligaste sängvarianterna på marknaden.

Populärast i Sverige!

Långbäddar

Tänkvärt

1. Långbäddar är egentligen fel uttryck då det inte betyder att de är längre än andra bäddar. Det handlar huvudsakligen om sängar som är placerade i husbilens längdriktning.

2. Väljer du höga långbäddar kan det vara bra att kolla avståndet från madrass till tak om du brukar sitta på sängkanten och exempelvis klä på dig.

3. Runtom sängen bör det finnas distansskivor mot väggen där ventilation och värme passerar utan att tjockas igen av sängkläder.

Höga långbäddar är mycket populärt och en stor fördel är att det ryms ett rejält garage under och trots det har var och en sin egen bädd (som kan ­bäddas ihop vid behov.)
Höga långbäddar är mycket populärt och en stor fördel är att det ryms ett rejält garage under och trots det har var och en sin egen bädd (som kan ­bäddas ihop vid behov.)

Plus: Separata sängar. Höga långbäddar ger stort garage och kan oftast bäddas ihop till en enda storbädd. Låga långbäddar har oftast en rymlig toa allra längst bak.

Minus: Tar mycket yta av bodelens längd. Låga långbäddar har sämre lastutrymme under sängen. Höga långbäddar kan kännas instängt när sängen hamnar så "nära taket".

Missa inte!

Testa gärna hur det är att ligga och läsa, surfa eller se tv i sängen. Ibland finns störande överskåp ovanför huvudet vilket gör det svårt att ligga och läsa. Testa samtidigt sänglamporna, lyser de bara på ditt bakhuvud eller lyser de upp texten i boken?

Tips vid begköp:

Det här med långbäddar har nu funnits ett tag och därför finns det rätt många exemplar på marknaden. Låga långbäddar med badrum längst bak har minskat lite i popularitet och där går det troligen att göra fynd ifall du inte har behov av stort garage.

 

Separata låga långbäddar gör det lättare att stiga i och ur sängen. Med mittgång och toa längst bak blir det dock svårt att bädda ihop dessa.
Separata låga långbäddar gör det lättare att stiga i och ur sängen. Med mittgång och toa längst bak blir det dock svårt att bädda ihop dessa.
Höga eler låga långbäddar

Höga långbäddar

Plus: Rejäl förvaring och garage under, mittdelen kan bäddas och då bildas en jättebädd.

Minus: Trängre känsla med lågt i tak och ofta hög trappa upp i sängen.

Låga långbäddar

Plus: Lätt att lägga sig, luftig takhöjd ovanför och bra för sittande läsning och tv-tittande.

Minus: Sämre utrymme till förvaring under, går sämre at bädda ihop till en storbädd.

Trendigt och lyxigt!

Queenbed

Tänkvärt med queenbed

1. Testa att ligga två tillsammans innan köpet, en del queenbeds kan vara vackra på bild men för trånga när man väl ligger på plats.

2. En queenbed smalnar oftast av vid fotpartiet och täcket kan då lätt glida åt sidan. Provligg, provligg och provligg!

3. Investera i ett specialsytt överkast, det är inte bara snyggt utan ger också en praktisk dagbädd att falla ner i när behov uppstår.

Missa inte!

Om du gillar sängläsning eller sovrums-tv kan du testa att fälla upp ryggdelen på sängen om sådan finns. Testa även läsbelysning och lysknappar när du ligger på plats. Lyser läslamporna upp boken eller bara ditt nackhår?

Tips vid begköp:

Queenbed är en relativt färsk trend så det finns inte så många begbilar och de som finns kan vara högt prissatta. Har du begränsad budget kan övriga bäddlösningar vara en idé.

Carthago chic e-line 51 QB Linerclass 2015.  Möjligen är ­queenbed (eller drottningsäng) det som ger starkast lyxkänsla. En annan fördel är riklig ­förvaring runtom.
Carthago chic e-line 51 QB Linerclass 2015. Möjligen är ­queenbed (eller drottningsäng) det som ger starkast lyxkänsla. En annan fördel är riklig ­förvaring runtom.
Alternativ queenbed Dethleffs XXL Premium Liner.
Alternativ queenbed Dethleffs XXL Premium Liner.
Höj- och sänkbar queenbed i en Rapido från 2015.
Höj- och sänkbar queenbed i en Rapido från 2015.

Plus: Ofta snyggare lösning än övriga. Lika lyxig som hemma med nattduksbord på sidorna. Lätt insteg då de ofta är låga eller har bred trappa. Man sover nära varandra.

Minus: En del är smalare än de ser ut. Ofta mindre garage under. Sovrummet tar mycket yta. Kan ibland vara dyrare än andra bäddlösningar.

Höj och sänkbar queenbed

Det finns några husbilar med elektriskt höj och sänkbar queenbed. Det gör att man kan variera garagehöjd och insteg till sängen. Smart då många tar ut cyklarna nattetid och istället väljer en lägre säng.

Guide: Sänglösningar i husbilar

En lompakt klassiker!

Tvärställd bädd

Tänkvärt med tvärbädd

1. Är du singel och frisk i benen är det här en smart sänglösning då den tar lite plats på längden och ger plats för rymligt garage under.

2. I vissa fall får man ha lite längre tålamod vid andrahandsförsäljning av husbilar med tvärställd säng. Detta för att långbäddar och queenbed är mer efterfrågat i Sverige.

3. Sänglösningen har blivit en klassiker då den tar upp en mindre procent av husbilens viktiga längd. Den var på många sätt det lyxiga steget från bäddbar sittgrupp till ”fast bädd”.

Laika Ecovip 600. Vill man ha en kort husbil så är det vanligt med tvärställda sängar. Det ger mer plats till övrig möblering i husbilen.
Laika Ecovip 600. Vill man ha en kort husbil så är det vanligt med tvärställda sängar. Det ger mer plats till övrig möblering i husbilen.

Missa inte!

Det är värt att upprepa vikten av att provligga sängen hos husbilshandlaren. Passa även på att stiga i och ur samt låtsas läsa halvsittande.

Tips vid begköp:

Det finns många objekt med tvärställd säng. Från riktiga veteranbilar och framåt så är du ute efter just en tvärsäng är du bara att gratulera. De är numera vanliga på korta 6-meters husbilar och plåtisar.

Tvärbädd i Sunlight Cliff XV.
Tvärbädd i Sunlight Cliff XV.
värställd bädd i Globe-Traveller 
Pathfinder V.
värställd bädd i Globe-Traveller Pathfinder V.
Guide: Sänglösningar i husbilar
Typiskt för plåtisar

En säng placerad på tvären i en plåtis (på bilden syns en Dreamer D 55 Select) betyder oftast en totallängd under 6  meter. Är plåtisen över 6 meter är det vanligare med långbäddar. En extra fördel med långbäddar i plåtisar är att lastutrymmet under sängen blir längre. 

Däremot kan långbäddar ibland göra att man får smalare matbord och trängre sittgrupp. Vidare finns lågt placerade bäddar i en del plåtisar vilket ger ett bättre insteg och luftigare takhöjd.

Övriga bäddlösningar

 

Guide: Sänglösningar i husbilar

Fransk sido-placerad säng

Det här är en bäddlösning som var populärare förr, och fortfarande är det i många andra länder. I dessa bilar brukar badrummet rymmas på sidan om bädden vilket ger en öppen och härlig planlösning i bilen i övrigt. Nackdelarna är att den som ligger innerst får kliva över partnern samt att de ibland är rätt smala, särskilt när nedre delen vid fötterna smalnar av. En annan nackdel är att förvaringen undertill ofta är mindre.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Taksäng i halvintegrerad husbil

Den nedfällbara taksängen i halvintegrerade bilar är en tioårig trend som ger plats för gäster. Några husbilar har enbart en taksäng och ingen annan  fast bädd vilket ger en kompakt bil med rejält kök, badrum och sittgrupp. Värt att tänka på med taksängar är att det inte finns mycket klädförvaring för gäster men också att vissa taksängar täcker för huvudentrén i nedfällt läge. Sist men inte minst så väger dessa sängar en del vilket inkräktar på lastvikten.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Taksäng i helintegrerad husbil

Till skillnad från majoriteten halvintegrerade bilar så kan taksängen i helintegrerade sänkas ned och sittgruppen fortfarande användas. Detta eftersom taksängen i helintegrerade är upphängd långt fram i förarhytten ovanför framstolarna. Den här typen av taksäng känns ofta mer ombonade och i vissa fall lättare att komma upp i när det ska sovas.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Våningssängar

Barnfamiljer har ofta vant sig vid husvagnar där det finns våningssängar men detta är en lösning som är ovanlig på husbilar. Det finns dock undantag och fördelarna här är rätt uppenbara då det ryms fler sängar på liten yta. I de flesta fall finns viktbegränsning på 50–70 kilo i överslafen och måtten är ofta blygsamma. Vanligt är att undre bädden kan fällas upp och -därmed fås mer garageplats.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Alkovsäng

Vanligast på äldre husbilar men även modernare varianter för barnfamiljer är vanliga. Alkoven är en mysig koja för barnen där de har en betryggande vy över sittgruppen långt nedanför och i många fall utsikt genom egna små alkovfönster. En annan fördel med alkovbilar är att de i många fall har rejäla överskåp och förvaring för alla. Dessutom kan själva alkoven användas till att lägga lite extrakläder och annat mjukt. Bara det inte är tunga prylar. Som alla förstår får man inte vistas i alkover eller andra sängar under körning.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Bäddsittgrupp

Äldst av alla lösningar är den bäddbara sittgruppen där bordet sänks ned och sittdynorna pusslas till bädd. Vissa av dagens husbilar (oftast alkovbilar) har dubbeldinett som kan bäddas till en hyfsat stor dubbelsäng. Även där sänks bordet ner och ryggkuddarna blir madrassbitar. Inte lika bekvämt och jämt som en madrass men oftast fullt dugligt som extrasäng.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Hyttsängar, extrasängar och barnsängar

Det finns madrasser att köpa som har en hård underdel vilken kan läggas mellan framdörrarna i husbilar med originalhytt (främst Fiat Ducato). Lösningen är ovanlig i Sverige men desto populärare i Tyskland. Fungerar utmärkt för kortare personer men priset för detta tillval är rätt högt och bädden tar viss plats när den packas undan. Några extrabäddar hängs upp i stroppar från taket eller fästs med stänger. 

Ibland finns originaltillbehör som är minst lika bra som en taksäng ifall det bara är ett barnbarn som ska åka med ibland. Nedan syns Carados variant.
Ibland finns originaltillbehör som är minst lika bra som en taksäng ifall det bara är ett barnbarn som ska åka med ibland. Nedan syns Carados variant.
Glöm inte

...att det går att bädda i förtält, garage och direkt på golvet i många husbilar om det kniper med gästsängar. Det gäller bara att ha fantasi och inte vara för bortskämd.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Froli-fjädrar

Fjädring i formen av decimeterbreda plastsvampar som ger bra ventilation under madrassen. Lätta, hållbara och ger bra avfjädring. Dyrare än ribbotten.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Ribbotten

Klassisk botten av träribbor är vanligast. Ger bra avfjädring och ventilation runt madrassen men om de är fuskgjorda kan de släppa ur sina fästen.

Guide: Sänglösningar i husbilar

Flat botten

Ovanligt i moderna husbilar men finns i många hembyggen. Inte optimalt om husbilen används mycket eftersom både avfjädring och ventilation blir sämre.

Vadå kallskumsmadrass

Ordet kallskum syns ofta i beskrivningar av husbilssängar och det är ett högelastiskt skum (HR-skum) som passar bra till bäddmadrasser. Det finns kallskummadrasser med olika egenskaper (hårdhet, flamskydd, kvalsterskydd m.m.) och priser. Kallskum upplevs oftast som lite mer fjädrande än polyeterskum som också är vanligt till madrasser.

En kallskumsmadrass som i denna Elnagh Prince ger en något bättre avfjädring mot vanligt skumgummi.
En kallskumsmadrass som i denna Elnagh Prince ger en något bättre avfjädring mot vanligt skumgummi.
Guide: Sänglösningar i husbilar

Uppfällbar ryggdel - är det nödvändigt?

Det beror på vanor men om den är elektriskt uppfällbar är de mer användarvänliga. Det kan vara lite bökigt att dra upp sängbotten manuellt bara för att läsa en stund. Ibland fungerar ett gäng rejäla kuddar lika bra för att få en mer upprätt läsposition.

Sängtips för vintercampare

 

  •  Kolla så att det finns distansskivor runt sängen där varmluft kan stiga upp utan att -hejdas av sängkläder och madrass. 
  •  Även bakom överskåpen ska luften kunna passera och de bör ej packas fulla då det stör -luftströmmen. 
  •  Beroende på var värmepanna och termostat är placerad kan värmen i sängen skilja sig en del från gradantalet som ställs in på panelen.
  •  Högt placerade sängar kan bli alltför varma då värme stiger. En del alkover och lyxigare husbilar har shunt-ventil som gör att värmen i sovutrymmet kan ställas separat.

 

Sängen döljer oftast förvaring och beroende på sängtyp så är denna förvaring olika stor.
Sängen döljer oftast förvaring och beroende på sängtyp så är denna förvaring olika stor.

Sängbotten som kan delas/fällas upp för att nå förvaring

Uppfällbara sängbottnar finns i många varianter med och utan gasfjädrar. En del husbilar har en garderob vid sängens fotdel som då fälls upp som en egen sektion. Det ser läckert ut i nya husbilar, utan lakan, men vill man ha lakan på den delade madrassen är det bra om lakanet är lika delbart som självaste madrassen.

Här är det en vanlig husbil från Mc Louis med rätt högt placerade fönster så man slipper sätta ett knä i det medan man sover.
Här är det en vanlig husbil från Mc Louis med rätt högt placerade fönster så man slipper sätta ett knä i det medan man sover.

Fönster runt sängar

Fönster är fint men kan ibland sitta för lågt och nära madrassen vilket gör dem lätta att knäa eller sparka till. Det är också rätt störande med plisségardiner som prasslar och knölas av de sovandes fötter. Om fönster i sovrum är ett tillval är det bra att överväga för– och nackdelar med fönster i sovrummet.

Plus: Ventilation, utsikt, ljus, naturnära.

Minus: Sparkrisken, kostnaden, otryggare känsla.

Taggar: Reportage

Husbilsvärlden har många egna uttryck och så även när det kommer till sängarna. Men förutom att lära sig själva uttrycken i sig är det bra att veta vilka egenskaper de olika bädd­sorterna förknippas med. 

Det här med sängar är personligt och därför ska du läsa artikeln med ”egna ögon” och fundera över vad du själv prioriterar i din nattmiljö. 

När du har läst artikeln kan du med fördel åka till närmaste handlare och själv testa de olika sängar och ha denna artikel som grundkunskap. Du kommer att upptäcka saker som du tycker är viktiga och därför är det så viktigt att inte ha för bråttom vid val av husbil.

Sängen är ä

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.