Bild
Nästa artikel
Husbilssemester som par: Detta ska ni tänka på

Husbilssemester som par: Detta ska ni tänka på

Reportage

Att leva sin dröm innebär att stora förväntningar ska uppfyllas. Besvikelsen ruvar runt hörnet, men med tålamod, öppenhet och hänsyn kan övergången bli både mjuk och spännande. Parrådgivaren Anna Lindgren hjälper oss att navigera förbi grynnorna.

Familjeterapeuten Anna Lindgren börjar med att gratulera alla som har möjlighet att leva sin dröm.

– Det är naturligtvis en fantastisk möjlighet i livet, som rymmer stor längtan och förväntan. Samtidigt innebär det en stor förändring och det kan ta tid innan allt faller på plats. 

Anna Lindgrens första råd är därför att man ska låta omställningen till livet på rull få ta tid.

– Det nya äventyret ska också bli vardag en gång och den processen måste man ha tålamod med.

En bra förberedelse är att sätta sig ner och beskriva sina förväntningar för varandra.

– Här är det viktigt att inte göra några värderingar av vare sig sina egna eller den andras förväntningar, att anse att ens egna är ”bättre” eller viktigare än den andras. Ingen kommer att kunna få allt, utan det här samtalet ska helst leda fram till att man kan mötas i kompromisser som känns rimliga för båda parter.

Någon kanske ser ett stillsamt liv med goda böcker och promenader i naturen framför sig, en annan längtar efter museer och livliga uteserveringar.

– Kanske går man halva vägen var i något fall, kanske blir det ett slags ”varannan gång”-plan, det viktiga är att ingen känner sig överkörd. Och det lär knappast bli fel att varva det vilsamma med det stimulerande.

En ensam vandring med vovven kan behövas ibland. 
Här i Vogeserna.
En ensam vandring med vovven kan behövas ibland. Här i Vogeserna.

Anna har själv erfarenhet av båtliv och vet vad en liten yta innebär.

– Även här är det viktigt att båda parter kan uttrycka sina behov. Någon behöver mer egentid och har kanske varit van vid att ha det på väg till och från jobbet utan att reflektera så mycket över det. Nu måste man skapa det utrymmet mer aktivt och det kan kännas skrämmande för den andra parten. Men om man förklarar att behovet av egen luft inte innebär någon kritik av partnern blir det lättare.

Behovet av den luften kan förstås även uppstå i samband med irritation. Man vill bara smälla igen dörren och gå en vända för att lugna ner sig.

– Att lugna ner sig är i och för sig bra, det är bättre att reda ut konflikter i sansat tonläge än i affekt, men om man känner att man måste ut och lufta på sig kan det skapa en känsla av övergivenhet hos partnern. Särskilt när man är ute på resa och inte befinner sig i sin vanliga miljö och med sitt trygga nätverk inom räckhåll.

– Här är det av största vikt att även den som är arg är schysst nog att säga ”Jag måste ut, men jag kommer tillbaka!”

Och när ilskan har lagt sig är det dags att prata. Gärna med mat i magen och definitivt utan alkohol.

– Att ställa frågor och vara beredd att lyssna på svaren är ett bra sätt att ta sig vidare efter en konflikt. Och att prata i ”jag”-budskap: ”Så här känner/tänker jag, det här hände i mig nu.”

De flesta par som åker husbil har ganska väl slipade rutiner för vem som gör vad, vem som kör in på ställplatsen och vem som dirigerar, vem som kollar alla skåpluckor före avfärd och vem som tömmer och fyller tankarna och så vidare.

– Om båda trivs med fördelningen är det ju bra, men det kan vara vettigt att gå igenom fördelningen lite då och då och se om någon egentligen går omkring och vill ändra på något.

Anna Lindgren, Familjerådgivare.
Anna Lindgren, Familjerådgivare.

Ett generellt tips som Anna Lindgren vill ge för att höja parrelationen lite extra är att prata om hur man visar kärlek. Ett enkelt sätt är att båda ger exempel genom att säga: ”Jag känner mig älskad av dig när du …”. 

– Vi människor tar ofta för givet att vi tänker lika, men många gånger blir vi förvånade över vad partnern beskriver som ett extra viktigt kärleksuttryck. 

Och ett sista råd som Anna Lindgren skickar med är att avsluta dagen med en positiv tanke.

– Det är ren vetenskap; vi behöver hjälpa våra synapser att gå in i positiva banor. I en parrelation blir det väldigt fint om man avrundar dagen med att ge varandra några uppskattande ord. 

”Tack för en fin körning i dag. Eller: Vad glad jag blev när du lotsade oss rätt i den där trånga byn.”

Taggar: Reportage

Familjeterapeuten Anna Lindgren börjar med att gratulera alla som har möjlighet att leva sin dröm.

– Det är naturligtvis en fantastisk möjlighet i livet, som rymmer stor längtan och förväntan. Samtidigt innebär det en stor förändring och det kan ta tid innan allt faller på plats. 

Anna Lindgrens första råd är därf

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.