Bild
Nästa artikel
Gemenskap, mingel och workshops. Tre saker som passar ypperligt när man lever ett husbilsliv anser Malin Skinnar.
Gemenskap, mingel och workshops. Tre saker som passar ypperligt när man lever ett husbilsliv anser Malin Skinnar.

Konstnär med känsla för compact living

Reportage

Hon sålde sitt drömhus och stora ateljé och har numera sitt hem, kontor och studio i en husbil. Husbil & Husvagn fick följa med på en åktur och inspireras av en mångsidig konstnär med ständig utvecklingsglöd och visioner.

Ingenting är omöjligt och allt går att göra! Orden kommer från kulturentreprenören och konstnären Malin Skinnar. Det är svårt att inte smittas av hennes entusiasm när hon upprepar dessa ord flera gånger under den soliga eftermiddag som vi åker runt i hennes rullande hem, en Chausson Flash 510, innan vi slutligen stannar till ute på Djurgården i Stockholm och tar en kaffe i sittgruppen.

Malin Skinnar sålde sitt drömhus och alla sina saker och lever nu i sin husbil på heltid.

– Jag markerade upp husbilens tio ynka kvadratmeter på golvet medan jag funderade på om jag skulle kunna leva på en sådan yta. Svaret var inte helt enkelt. Jag hade så mycket saker! Två och ett halvt år tog det för mig att bli av med alla ägodelar.

– Som konstnär hade jag en otroligt stor ateljé och verkstad men har valt att gå över till mer digitalt skapande när jag inte har möjlighet att sitta hos mina uppdragsgivare eller samarbetspartners.

Kreativiteten fullkomligt sprutar ur Malin. Alla dagar året om är fyllda av något slags skapande. Listan över vad hon har arbetat med känns oändlig. Berättare, sångare, musiker, konstnär, illustratör, skulptör, föreläsare och designer är några av yrkena hon har provat på.
Ordet allkonstnär har aldrig känts mer passande.

– De allra flesta människor är fria varelser som har möjlighet att välja själva hur man vill göra och ändå väljer så många att leva likadana liv och pyntar med lika juldekoration som alla andra. Är det att ta vara på livet och friheten? undrar hon.

För Malin är just strävan efter utveckling viktig, både av sig själv och sin omgivning. Hennes genuina nyfikenhet på andra människor och viljan att förstå genomsyras i allt hon säger och gör.

– Jag vill vara med människor som bryr sig om livet, fortsätter Malin. Och jag är väldigt intresserad av människan som art och fenomen. När man tar bort alla ägodelar som visar för andra vem man är, vad är kvar då? Det var en frågeställning som dök upp hos mig efter att ha sålt nästan allt jag äger. Jag har till exempel haft väldigt många instrument tidigare men nu är enbart dragspel, gitarr och flöjt kvar som får följa med i husbilen.

Som barn älskade Malin att bygga kojor och var intresserad av arkitektur. Varför såg det ut som det gjorde? Kunde det bli bättre om man istället gjorde på ett annat sätt? När Malin byggde sitt drömhus på Österlen i Skåne ville hon att huset skulle passa henne till hundra procent. Hon gillade utmaningen i att göra om saker så att de kan utnyttjas till sin fulla potential. Vilket leder henne osökt in på just husbilar som enligt henne skulle kunna utvecklas mycket mer i bodelen.

– Jag ser hela tiden nya lösningar som jag gärna skulle vilja utveckla, min hjärna drivs av tankar på compact living! Att saker ska kunna användas till flera saker känns viktigt. Dessutom tycker jag att det finns en målgrupp som känns förbisedd när det kommer till inredning av husbilar och det är de som reser själva. Jag vet många äldre, starka kvinnor som följer mitt skapande i olika sociala medier och de berättar att de blir inspirerade av mitt sätt att leva och börjar själva fundera på om det skulle vara möjligt för dem med, berättar Malin, men alternativen om man vill ha en husbil som också är ett hem – och inte enbart ett resefordon för två – är begränsade.

Konstnär med känsla för compact living
Emigrantvisor är en sångbok som gavs ut 2015 med Malin Skinnars illustrationer.
Emigrantvisor är en sångbok som gavs ut 2015 med Malin Skinnars illustrationer.
Ljus och hemtrevlig sittgrupp med sköna plädar och kuddar med tre funktioner.
Ljus och hemtrevlig sittgrupp med sköna plädar och kuddar med tre funktioner.
Digitala konstverken har blivit fler och fler sedan Malin påbörjade sitt husbilsliv. Husbilen är en central del och får ta plats i det kreativa skapandet.
Digitala konstverken har blivit fler och fler sedan Malin påbörjade sitt husbilsliv. Husbilen är en central del och får ta plats i det kreativa skapandet.

Miljöombytet till husbil har fått Malin att bli mer medveten om förbrukning och att vara snäll mot miljön. Något som kan tyckas vara motsägelsefullt när hon väljer att resa och bo i ett fordon som kräver bränsle. Men skillnaden i energiåtgång till exempel vid uppvärmning är markant i en liten husbil jämfört med ett stort hus, även vattenförbrukningen är minimal i jämförelse efter bytet från oändlig mängd till en begränsad färskvattentank. Numera vädrar hon kläderna mycket oftare istället för att tvätta sönder dem efter korta användningstillfällen. Ytterligare en fördel är att husbilen har fått Malin att utöva mer eco driving än tidigare så hennes körsätt plus det bränslesnåla fordonsvalet gör att husbilen drar lika lite som hennes tidigare personbil.

Hennes mål med husbilen är att kunna bli så självständig som möjligt och inte vara beroende av serviceställen, vilket är en av anledningarna till att hon har installerat en förbränningstoalett i sin bil. På taket har hon dessutom satt dit solpanel och även dieselvärmare var ett självklart val. Högst upp på önskelistan just nu står ett eget elverk. Med ett sådant skulle hon klara sig ännu längre på egen hand.

Hempysslad ljuslykta med vedbitar och ljus som drivs med batteri.
Hempysslad ljuslykta med vedbitar och ljus som drivs med batteri.
Mingelyta var viktigt för Malin Skinnar vid val av husbil. Många jamsessioner har ägt rum här.
Mingelyta var viktigt för Malin Skinnar vid val av husbil. Många jamsessioner har ägt rum här.
Dans i köket får man plats med i Malins husbil.
Dans i köket får man plats med i Malins husbil.

Köra husbil och bo själv på liten yta var ingen självklarhet för Malin Skinnar. Liksom många tjejer var även Malin rädd som yngre. Att gå själv genom staden, vara ute ensam i skogen var inget som hon gärna utsatte sig för. Vem visste vad som kunde hända? Men då många fortsätter låta rädslan styra deras liv gjorde Malin Skinnar tvärtom.

– Jag bestämde mig för att välja friheten framför rädslan och jag har jobbat hårt för att numera vara helt orädd. Däremot är jag vaksam, det är en helt annan sak, säger Malin. Jag har lärt mig att det går att ändra på sig och jag strävar efter ständig utveckling, både hos mig själv och med saker i min omgivning. Jag trivs numera med att vara på nya ställen ofta och känner mig faktiskt mindre ensam sedan jag började leva i husbil än innan. Förut var jag mer förankrad vid mitt hus medan jag nu har möjlighet att hälsa på vänner med husbilen utan att för den sakens skull tvingas göra avbrott i arbetet. Och jag har tvingats att våga köra ett sådant här stort fordon, vilket faktiskt är mindre läskigt än vad jag trodde.

När jag frågar Malin vilken respons hon har fått från sina vänner efter bytet från hus till husbil svarar hon att det till största del har varit positivt.

– Alla som känner mig har tyckt att det passar mig perfekt eftersom jag alltid reser så mycket, berättar hon och fortsätter, de blev även nyfikna på hur det fungerar att leva så här. Och faktum är att jag har varit glad hela tiden sedan jag köpte min husbil!

– Min tanke från början var att testa detta i två år och nu har det redan gått ett. Jag har dock insett att detta mer är en livsstil och den passar mig väldigt bra för tillfället. I nuläget vill jag göra detta till hundra procent och samtidigt storsatsa på min digitala verksamhet med min sajt och alla projekt och workshops i samband med den (se faktaruta). Jag vet inte vad detta kommer leda till men det visar sig, konstaterar Malin.

– Husbilslivet har fått min hjärna att kicka igång och jag skulle gärna arbeta med att utveckla inredningen eftersom jag anser att det finns mycket som skulle gå att förbättra.

Malin Skinnar har levt i sin husbil, en Chausson, 
i ett år och stortrivs med naturen som granne.
Malin Skinnar har levt i sin husbil, en Chausson, i ett år och stortrivs med naturen som granne.
Stockholm ståtade med strålande sol när Malin Skinnar bjöd med Husbil & Husvagn på en åktur och fikastund i sin husbil.
Stockholm ståtade med strålande sol när Malin Skinnar bjöd med Husbil & Husvagn på en åktur och fikastund i sin husbil.

Kaffet har kallnat i våra koppar och vi städar undan på bordet innan Malin plockar fram en sångbok som hon har illustrerat och visar tryckta alster från boken. Starka färger, lekfulla och drömska mönster med organiska former. Färgstarka är även Malins kläder och köket pryds av kulörta kastruller.

Innan jag lämnar hennes mysiga husbil som hon har inrett med sköna pälsar i sittgruppen, och därigenom känns som en vuxenversion av den koja man byggde som liten, avslutar hon med ännu en träffsäker tanke.

– När man brinner för något blir man som en eld. Folk vill komma fram och värma sig.

Nog märks elden hos Malin och vart än hennes husbilsliv leder henne kommer det bli varmt och garanterat värt att följa.

MALINS TIPS FÖR HUSBILDNYBÖRJARE

Var inte rädd för att köra in på småvägar. Någonstans kommer man alltid och kör man fast går det allt som oftast att hitta någon som kan hjälpa en att komma loss. Speciellt utomlands vill folk gärna ställa upp om man frågar om hjälp. Att jämt ta det säkra före det osäkra gör att man missar många guldkorn.

Du som är ovan husbilsförare, testa att köra ändå! Det kanske sker några skador på bilen i början men därefter lär du dig och känslan att våga är viktigare än eventuellt insparade pengar.

MALINS TRÄDGÅRD

www.malinstoryteller.com

Liten yta – stor rymd är Malins motto och på sin sajt publicerar hon material från delar av alla hennes projekt som spänner över allt från barnböcker, sångillustrationer, möten med människor, smart teknik i husbilen och jammande från musikmöten i husbilen.

Just nu arbetar Malin med ett stort projekt som hon kallar The Women’s Blues. Där hon samlar material och under-söker olika sångsätt från andra delar av världen.

Taggar: Reportage

Ingenting är omöjligt och allt går att göra! Orden kommer från kulturentreprenören och konstnären Malin Skinnar. Det är svårt att inte smittas av hennes entusiasm när hon upprepar dessa ord flera gånger under den soliga eftermiddag som vi åker runt i hennes rullande hem, en Chausson Flash 510, innan vi slutligen stannar till ute på Djurgården i Stockholm och tar en kaffe i sittgruppen.

Malin Skinnar sålde sitt drömhus och alla sina saker och lever nu i sin husbil på heltid.

– Jag markerade upp husbilens tio ynka kvadratmeter på golvet medan jag funderade på om jag skulle kunna leva på en sådan yta. Svaret var inte helt enkelt. Jag had

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

TRE MÅSTEN I MALINS HUSBIL

Tre måsten i Malins husbil

GPS

iPad

Skavsårsplåster

Förbränningstoalett

Dieselvärme

Elverk (önskedröm)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.