På Elmiamässan samlas veteraner och nybörjare som älskar husbilar och husvagnar.

Nästa artikel
Nybörjare på husbil?
REPORTAGE

Nybörjare på husbil?

Publicerad 27 maj 2019 (uppdaterad 4 maj 2022)

På Elmiamässan samlas veteraner och nybörjare som älskar husbilar och husvagnar.

Är du nyfiken på husbilslivet och funderar på att åka husbil med familjen till sommaren? Och vad ska man egentligen tänka på inför köp av husbil och vad får du köra? Läs våra smarta tips!

En husbil är för många en av de större investeringarna en familj gör och därför är det naturligtvis viktigt att det blir rätt redan från början. När vi pratade med en besökare på Elmiamässan var det en person som sa att hon hade gett mycket för att ha ägt en husbil innan hon köpte den första. Och det ligger en del i den ironin. Vet du inte vad du ska fråga om är det svårare att pricka rätt i ditt val.

Det är värt att tänka på att det som passar någon annan inte nödvändigtvis är bäst för dina behov. Däremot är detaljlösningar av stor betydelse och missar kan komma att bli mycket irriterande. Var därför inte blyg ute hos handlaren, ställ dig i duschen innan köp och stäng dörren så att du vet att du får plats. Det är betydligt bättre med en dum fråga än ett dumt köp.

Olika modelltyper
När det gäller bodelen (det vill säga själva boytan inomhus) är utbudet otroligt stort. Här finns några nyckelbegrepp som kan vara bra att ha koll på. Kompaktbilar (också kallad plåtisar) ser ut som en skåpbil och är smidiga om du vill köra på mindre vägar, i stadstrafik eller föredrar ett mindre fordon. Alkovbilarna har en utbyggnad ovanför förarhytten där en fast säng finns.I en halvintegrerad husbil är förarhytten och bodelen från olika tillverkare. Byggs förarhytt och bodel av samma tillverkare, ungefär som på en buss där hytten är mer integrerad med resten av bilen, så är den helintegrerad.
Ju större bil desto bekvämare att bo i och desto knöligare att köra. Är bilen lång får den ofta ett stort överhäng bak vilket gör att överhänget svänger ut en del i tvära kurvor, något att tänka på i trång trafik.

Vad får du köra?
Har du ett äldre B-körkort taget före 1996 (som du ej fått indraget) får du köra tyngre husbilar än 3500 kg. B-körkort efter 1996 har 3500 kg som maxgräns. Är husbilen registrerad på 3500 kg gäller det att ha koll på den sammanlagda vikten inför resan.
Väger bilen 3100 kg och ni är fyra som ska resa i den har ni 400 kg att fördela på er sammanlagda kroppsvikt, packning, möbler, markis med mera. Med andra ord försvinner lastvikten snabbt. Att köra med överlast kan bli en mycket dyr historia.

Inredning
Textilier går att byta men visst är det trevligt om inredningen matchar din smak och stil redan från början. Viktigare är dock att du sitter skönt, att matplatsen är bra och att inredningen i stort fyller dina praktiska behov. Det är svårare att byta en dum planlösning än en felaktig färg på en dyna.

Under sängarna finns ett stort utrymme. På vissa modeller kommer man åt utrymmet även utifrån.

Förvaring
Förvaringsutrymmen är A och O. Ofta finns ett stort förvaringsutrymme baktill som du bara kommer åt utifrån. Hur stort behöver du? Har du aldrig cyklar och annan fritidsutrustning med dig kanske det är bättre med större innerutrymmen. Innerskåp vid taket (kallat överskåp) kan svälja mer än du tror och utrymmen under sängar blir viktiga när alla utrymmen måste utnyttjas. Finns det utrymme för promenadkängorna eller använder du aldrig sådana? Var hänger du av dig en regnvåt jacka till exempel. Vill ni kunna åka på skidsemestrar – håll utkik efter ett separat skidfack.

Husbil på vintern
Använder du aldrig bilen på vintern är uppvärmningen sällan ett problem. Men missta dig inte, många använder bilen längre in på hösten än de från början tänkt sig. Ju kallare desto viktigare med finesser som uppvärmt golv. Används bilen i princip bara sommartid blir uppvärmningssystemet en underordnad fråga.

Vill du få mer baskunskap?
Utöver tipsen i denna artikel har vi satt ihop en hjälpande guide till dig som är ny på husbil eller bara är nyfiken på husbilslivet. I vår webbkurs Att köpa husbil får du lära dig mer om olika planlösningars plus och minus, utförlig beskrivning om modelltyperna, grunderna om gasol och teknik i husbilen. Samt smarta och konkreta tips från erfarna husbilsresenärer om vad man bör tänka på vid exempelvis vattenpåfyllning och val av elsladdar inför resan. Med andra ord får du lära dig det mesta om det du önskar veta innan köp och första resan.
Dessutom får du en checklista att ta med inför ett begagnatköp.

OBS! Just nu får du 15% rabatt på kursen om du anger rabattkoden NYHUSBIL vid köp.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.