Bild
Nästa artikel
eCall för dig som vill efterutrusta

eCall för dig som vill efterutrusta

PRYLAR

Numer är det obligatoriskt att nya bilar har ett nödsystem för uppkoppling till en larmcentral. Systemet som kallas eCall har nu kommit som tillbehör för fordon som inte är av senaste årsmodell.

eCall infördes som obligatorium 2018 och är tänkt att förenkla möjligheten för räddningstjänsten att snabbt få ett nödsamtal från de bilar som råkar ut för en olycka där de drabbade inte själva kan ringa 112. Eftersom bilen själv ordnar det kanske livsviktiga samtalet ökar möjligheterna att få snabbast möjliga hjälp även om det inte finns några andra som kan ringa larmcentralen.

För de som vill efterutrusta sitt fordon med ett motsvarande system har nu SaferinoGo tagit fram en enhet som pluggas in i cigarettuttaget och i övrigt ordnar det nödsamtal som det obligatoriska systemet gör, i grunden ringer upp och anger position. För att ordna detta kopplas enheten med hjälp av Bluetooth ihop med en smartphone som ringer upp ett förprogrammerat nummer. Skulle systemet inte få svar skickas istället ett SMS eller mail.

Enheten har förstås en kraschsensor för att känna av om någonting hänt och en batteribackup ifall fordonet blir strömlöst. Priset i Tyskland uppges till cirka 80 euro vilket i dagsläget motsvarar en knapp tusenlapp.

Här hittar du deras hemsida. Vad vi känner till finns ingen svensk återförsäljare.
Taggar: Prylar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.