Nästa artikel
Egen promillemätare kan vara tillförlitlig
PRYLAR

Egen promillemätare kan vara tillförlitlig

Publicerad 30 juni 2020 (uppdaterad 28 februari 2023)
Att bilkörning och alkohol inte hör ihop ser de flesta som en självklarhet men med en alkomätare ska man kunna vara på den säkra sidan. Men är de tillräckligt tillförlitliga?

Det finns mängder med mätare som mäter promillehalten, en del riktigt billiga och andra både dyrare och mer tillförlitliga. Att tillförlitligheten ökar med stigande pris har sin förklaring, sensorn har platinumbeläggning och platinum är en dyr metall. En mindre sensor blir då billigare att tillverka då det går åt mindre av den dyra metallen men resultatet av mätningen blir mer korrekt ju större sensorn är. 

Att blanda bilkörning med alkohol är inte särskilt klokt och det gäller i synnerhet det som de flesta inte upplever som ett problem, körningen dagen efter festen. I Sverige är gränsen relativt lågt satt, 0,2, vilket kan jämföras med den i England på 0,8. Mer allmänt kan sägas att gränsen i europeiska länder är 0,5 promille. Men det handlar inte enbart om promillegränsen, den mäts dessutom på olika sätt vilket gör att en egen mätare kan ge fel värde om man är i "fel" land.

En mätare som uppmärksammats är brittiska AlcoSense som fått ett flertal utmärkelser för sin noggrannhet i internationell press och även fått neutrala utmärkelser som Red Dot och German Design Award. I Sverige har MHF kallat den "pålitlig och driftsäker". Vi fick en pratstund med deras VD Hunter Abbott för att höra vad man ska tänka på vid val av promillemätare.

Vad skiljer ut era mätare från andra?

– Vi har tre versioner med olika stora sensorer. Den med största sensorn har en area på 200 mm2 vilket ger en tillförlitlighet likvärdig med de som polisen använder. Men det krävs dessutom smarta program för analysen, många privata mätare har en avvikelse både uppåt och nedåt något som kan vara förödande för beslutet om att köra bilen. Vi ser det som oerhört viktigt att mätaren ger ett korrekt värde men absolut inte lägre än det verkliga. Det är ju inte bra om den privata mätaren ger grönt ljus men polisens visar en högre och olaglig promillenivå. Vår mätare är dessutom den enda för privatbruk som godkänts av den brittiska myndigheten Government Drink Drive centres vilka hanterar förare som tagits för rattfylla och vars alkoholkonsumtion behöver kontrolleras. Vi är dessutom stolta över att vara marknadsledande i Storbritannien.

Men om man jämför med polisens professionella mätare, är en egen ens i närheten av deras noggrannhet?

– Det är väldigt olika. Det vanligaste är att de privata kan underregistrera nivåerna och att uträkningen inte stämmer med det lands system där mätaren används. Med tanke på att polisens stationära mätare kostar runt 150 000 kronor kan man inte räkna med samma noggrannhet i det allra billigaste segmentet men våra mätresultat visar väldigt små avvikelser till professionell utrustning och externa tester visar på samma sak. Storleken på vår sensor är samma som på polisens bärbara promillemätare vilket måste till för att få tillförlitliga resultat.

En egen mätare, är inte det att tänja maximalt på gränserna?

– Vi vill understryka att bilkörning och alkohol inte ska blandas ihop. Men problemet är alltmer sällan att folk går på krogen och sedan kör hem, det handlar mer om körningen dagen efter. Dels spelar kroppsvikten in för hur snabb förbränningen är och man känner sig nykter långt innan det är lämpligt att köra. Även om skillnaden mellan 0,2 och 0,1 är 37 procents olycksrisk finns det skäl att inte välja en nollgräns i lagstiftningen eftersom kroppen kan ge mättekniska effekter som inte har med alkoholintag att göra. Då många överskattar sin nykterhet dagen efter är en investering i en promillemätare ett säkert sätt att veta att ingen kör med för hög promillehalt och det vill vi gärna medverka till. Den som vaknar och har för hög promillehalt kan även använda väckningsfunktionen som ger en signal när den beräknade lagliga nivån har nåtts.

Du återkommer ofta till att noggrannheten är viktig, hur vet köparen att mätaren håller måttet?

– Det är ett problem att förklara det på ett pedagogiskt sätt. Kunden uppfattar förstås att alla mätare är korrekta och litar ofta blint på resultatet. Men visar mätaren tio procent fel, vanligtvis både upp och ner, kan ett värde på 2,0 vara allt mellan 1,8 och 2,2. Visar den grönt men verkligheten är 2,2 kan det bli ett dyrt beslut att köra iväg. Det är därför viktigt att mätaren aldrig visar ett för lågt värde. Är den felvisningen dessutom kombinerad med en alltför liten sensor som har svårt att mäta korrekt kan avvikelserna vara stora. Det är också viktigt att mätmetoden är rätt för landets regelverk, på vår ställer du in landet den används i och behöver inte bekymra dig mer. Om man köper en mätare för att vara helt säker kanske det är fel att gå på marknadens billigaste produkter som ger osäkra värden.

Finns det några oberoende och tillförlitliga tester?

– Var och en måste göra en egen bedömning av produktens kvalitet och rykte men ingen privatperson kan på egen hand avgöra om den visar rätt. Det förekommer inte heller någon myndighetskontroll för mätarnas noggrannhet. Dessutom påverkas sensorn av hur länge den använts då känsligheten minskar över tid. Vi har satt en tidsgräns på ett år för sensorn, sedan påminner enheten om att det behövs en kalibrering, så gör även polisen men inte många andra fabrikanter. Kalibreringen är inte dyr och dessutom kollar vi alla enheter innan de går ut vilket annars är sällsynt. Varje enhet hos oss kollas tre gånger och dessutom fem procent av de som nått butikerna i ett slumpvis urval.

Är det några andra faktorer som påverkar mätresultatet?

– Absolut. Mätaren visar på resultatet just när testet utförs. Har man precis tagit en starkspritssup blir resultatet högre än blodvärdet skulle visa och sensorn kan till och med överbelastas. Resultaten blir då fel även om man blåser på nytt och professionella mätare säger ifrån. Har man å andra sidan druckit öl till maten kan promillehalten öka efter hand och för att få ett korrekt värde måste man vänta minst en timme. Enklare mätare mäter blåstiden och inte luftmängden som går genom mätaren och då blir förstås även mätvärdet fel och oftast lägre än det verkliga. Mätvärdena påverkas dessutom av mätarens temperatur, är den för kall mäter den fel. Vi kompenserar mätvärdet grad för grad, de enklare kan ha ingen eller ett fåtal temperaturintervall.

Vi vill understryka att mätare av den här typen inte ska användas för att köra tidigare än nödvändigt, ha alltid marginal! AlcoSense finns i prisnivåer mellan 1 700 och 3 500 kronor och du hittar deras hemsida här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.