Bild
Nästa artikel

LED-konverteringskit, fungerar det?

PRYLAR

Bra belysning på bilen är A och O. Tyvärr är det dyrt att byta strålkastare men det finns en genväg i och med att det finns strålkastarlampor som både LED och Xenon.

LED-lampor till bilstrålkastare är inte någon ny företeelse men allt fler företag lägger in dessa lampor i sina biltillbehörssortiment nu när tekniken har utvecklats och de syns ofta i fabrikanternas marknadsföring. Det som gjorde oss nyfikna var att företaget SC Styling nu lanserar en ny generation LED-lampa som liksom tidigare generationer passar i befintliga strålkastare och även kan användas i bilar med CanBus-elsystem (Controller Area Network). Går det att få ett påtagligt bättre ljus utan några större kostnader?

LED-lamporna finns som H1, H3, H4, H7 och H11, passar i respektive strålkastare och ger en korrekt ljusbild. Flera modeller ger upp till 5000 lumen, betydligt mycket mer ljus än tradionella glödlampor men även om ljusstyrkan ökar skiljer sig färgen på ljuset i högre grad. LED ger ett betydligt vitare ljus, från halogenlampornas cirka 3000 kelvin till drygt 6000 med en LED-lampa, men att ange hur mycket starkare ljuset blir är inte helt enkelt. Utöver att mätmetoderna skiljer sig åt ger även olika generationer av LED-lampor olika ljusstyrka men flera som i dagsläget säljer dessa konverteringskit hävdar minst en fördubblad effekt för den senaste generationen som SC Styling beskriver som den nionde.

Det finns även konverteringskit till Xenon men dessa ger numer inte starkare ljus än den senaste generationen LED men har nackdelen att de inte lämnar full effekt omedelbart de slås på. LED-belysningen ger full effekt direkt vilket framhålls av alla leverantörer.

SC Styling har alla vanliga förekommande glödlampstyper av ledkonverteringskit och de erbjuds i två olika prissegment, de billigaste ligger runt 700 kronor medan de nyaste kostar ungefär det dubbla där även Xenon återfinns. Den väsentliga skillnaden mellan de två olika typerna av LED är att den dyrare har en fläkt för att minska värmeutvecklingen som på LED huvudsakligen går bakåt.


Alla som säljer dessa konverteringskit lägger efter informationen om det bättre ljus man får in en brasklapp. Det är inte tillåtet att byta ut den typ av glödlampor som bilen är typgodkänd med.

Vi tog kontakt med Sebastian Winding som är marknadschef på SC Styling för att få svar på några vanliga frågor.

Varför ska man byta ut sina vanliga strålkastarlampor mot LED?

– Du får ett mycket bättre ljus. Skillnaden mot vanliga halogenlampor är påtaglig och Xenon har inte längre det försprång som det tidigare hade. Att gå upp över 6000 Kelvin är inte lämpligt, då blir ljuset blått, men det vita ljus som modernaste generationen av LED ger tillsammans med en bättre ljuskägla ger mycket större möjligheter att upptäcka faror.

Bländar inte LED om de ger så mycket bättre ljus?

– Inte om strålkastarna är rätt inställda men det gäller förstås även om vi pratar om halogen. Jag ser den här diskussionen lite som när halogen introducerades och ersatte de vanliga glödlamporna, även då var en del rädda för ett starkare ljus. Det pågår en intressant diskussion som Osram, en av våra leverantörer, är inblandade i där de har nya lösningar på automatisk strålkastarjustering men de vill även få till ett godkännande att byta ut glödlampstypen. Bara för att en bil en gång blev godkänd med halogen bör inte det kunna stoppa utvecklingen när det gäller strålkastare.

Hur ser de kunder ni har på byte av system?

– De säger till oss att de är mycket nöjda. Eftersom konverteringskitten idag ligger i prisnivåer som är klart överkomliga är det dessutom ett enkelt sätt att få den senaste strålkastartekniken även om bilen är äldre, så det blir fler och fler som konverterar eftersom den visuella skillnaden är så påtaglig.

Vi tog även kontakt med Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen

– Frågan om vad som är tillåtet är inte helt enkel att svara på men LED-lampan ska vara typgodkänd och förstås ge en korrekt ljusbild. Om ljusintensiteten är för hög kan det komma krav på automatisk avbländning och strålkastarrengöring. Rent principiellt är bytet tillåtet med dessa förbehåll men jag känner inte till någon typgodkänd lampa i dagsläget. Om det finns regelmässiga invändningar går det att registreringsbesiktiga fordonet så att strålkastaren kan bli godkänd med en LED-lampa till en kostnad av cirka 2 000 kronor.

Vi kontaktade även Osram där vi pratade med Henrik Carlson som jobbar med försäljning av fordonbelysning

– Vårt huvudbolag i Tyskland arbetar just nu med att få fram ett typgodkännande för LED-lampan som ersätter halogen i strålkastare. Själva lampan finns redan i sortimentet men marknadsförs som en stylingprodukt samt till fordon som inte körs på vanlig väg. Produkten är populär och har bra egenskaper och vi hoppas på att den snart är typgodkänd.

Vi ringde även Philips där vi pratade med Patric Ivarsson.

– Just nu är vi i full färd med att lansera vår tredje generation LED-lampor som inom kort kommer i fler varianter. Vi arbetar med att få ett typgodkännande som gör det tillåtet att byta ut en halogenlampa mot en LED, det skulle både ge påtagligt bättre ljus och ljusbild på befintliga bilar. Nya bilar är ofta utrustade med denna typ av glödlampor så det är inte tekniken som är osäker, det är helfordonsgodkännandet som gör att man inte får lov att byta glödlampstyp. De nyaste LED-lamporna har fått starkare ljus och än mer exakt ljusbild men tillverkningstekniken kräver exakthet vid monteringen av LED-dioderna som dessutom har blivit mindre för varje ny generation. Man måste vara på det klara med att det kan skilja något i egenskaper mellan äldre och nyare generationer men även att de billigaste kanske inte lever upp till dagens krav.
 
Taggar: Prylar
LED-lampor till bilstrålkastare är inte någon ny företeelse men allt fler företag lägger in dessa lampor i sina biltillbehörssortiment nu när tekniken har utvecklats och de syns ofta i fabrikanternas marknadsföring. Det som gjorde oss nyfikna var att företaget SC Styling nu lanserar en ny generation LED-lampa som liksom tidigare generationer passar i befintliga strålkastare och även kan användas i bilar med CanBus-elsystem (Controller Area Network). Går det att få ett påtagligt bättre ljus utan några större kostnader?

LED-lamporna finns som H1, H3, H4, H7 och H11, passar i respektive strålkastare och ger en korrekt ljusbild. Flera modeller ger upp till 5000 lumen, betydligt mycket mer ljus än tradionella glödlampor men även om ljusstyrkan ökar skiljer sig färgen på ljuset i högre grad. LED ger ett betydligt vitare ljus, från halogenlampornas cirka 3000 kelvin till drygt 6000 med en LED-lampa, men att ange hur mycket starkare ljuset blir är inte helt enkelt. Utöver att mätmetoderna skiljer sig åt ger även olika generationer av LED-lampor olika ljusstyrka men flera som i dagsläget säljer dessa konverteringskit hävdar minst en fördubblad effekt för den se

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.